Logo image
Logo image

Mitä ovat hypoallergeeniset koiranruoat?

2 minuuttia
Mitä ovat hypoallergeeniset koiranruoat?
Viimeisin päivitys: 18 lokakuuta, 2020

Aivan kuten ihmisetkin, myös koirat voivat kärsiä erilaisista intoleransseista ja allergioista. Ruoka-aineallergian kontrolloimisessa hyvä apu ovat hypoallergeeniset koiranruoat. Hypoallergeenisen ruoan ainesosat on pilkottu hydrolysointiprosessilla molekyylitasolla niin pieniksi, että eläimen immuunijärjestelmä ei enää reagoi niihin herkästi.

Koirien ruoka-aineallergiat

Allergiassa koiran elimistö kehittää immunologisen vasteen jotakin elimistön ulkopuolista, mutta sinänsä vaaratonta, ainetta kohtaan. Ruoka-aineallergian tavallisimpia oireita ovat ihon kutina ja ihottuma, joita voi esiintyä rajatulla alueella tai pahimmassa tapauksessa koko kehossa. Myös toistuvat korvatulehdukset sekä ihon punoitus ja kuivuminen voivat kertoa ruoka-aineallergiasta. Ruoka-aineallergisten koirien on myös todettu kärsivän terveitä lajitovereitaan enemmän suoliston toimintahäiriöistä.

Mikä tahansa ruoka-aine voi aiheuttaa koiralla allergisen reaktion, mutta esimerkiksi naudanliha, kana, lammas, kala, maitotuotteet, kananmunat, maissi, vehnä ja soija ovat muita aineita allergisoivampia. Allergisten reaktioiden todennäköisyys kasvaa eläimen altistuessa raaka-aineelle usein ja suurissa määrissä, mikä selittää, miksi paljon käytetyille aineille herkistytään eniten.

Some figure

Ruoka-aineallergian diagnosointi

Eläinten allergioiden toteamiseen ei ole olemassa luotettavia testejä, minkä vuoksi paras tapa selvittää koiran ruoka-aineallergian aiheuttaja on eliminaatiodieetti. Eliminaatiodieetti aloitetaan valitsemalla yksi täysin uusi proteiinilähde ja uusi hiilihydraattilähde, joiden ei uskota aiheuttavan koiralle allergisia oireita.

Eliminaatiodieetin aikana koiralle voidaan syöttää joko itse valmistettua ruokaa, valmisruokaa, joka sisältää harvemmin käytettyjä proteiinin ja hiilihydraatin lähteitä tai nimenomaan allergioista kärsiville koirille tarkoitettua hypoallergeenista valmisruokaa.

Eliminaatiodieetti on aikaa vievä projekti, joka vaatii omistajalta sitoutumista. Sen aikana koira ei saa syödä mitään muuta kuin yhtä eläinlääkärin kanssa valittua ruokaa. Lemmikille ei siis saa tarjota yhtäkään herkkupalaa, puruluuta, ravintolisiä tai mitään muutakaan ylimääräistä. Eliminaatiodieetin pituus on tyypillisesti 8-12 viikkoa.

Some figure

Jos koiran allergiaoireet alkavat vähentyä tai katoavat kokonaan, eliminaatiodieetin voidaan katsoa onnistuneen. Jos oireet eivät vähene, kyseessä ei ole ruoka-aineallergia tai koira on allerginen myös jollekin uuden ruoan ainesosalle. Tällaisessa tapauksessa voidaan aloittaa uusi eliminaatiodieetti eri raaka-aineita sisältävillä ruoalla.

Kun koiran oireet on saatu vähenemään tai poistumaan ruokaa vaihtamalla, suoritetaan niin kutsuttu eliminaatiodieetin haastevaihe. Tällöin ruoka vaihdetaan takaisin aikaisempaan ruokaan. Jos koira alkaa jälleen oireilla entiseen tapaan, on ruoka-aineallergia varmistettu. Tämän jälkeen koira siirretään takaisin eliminaatiodieetille, ja oireiden jälleen hävitessä, sen ruokavalioon voidaan lisätä yksi uusi raaka-aine kerrallaan, jotta saadaan selville, mitkä ruoka-aineet aiheuttavat oireita.

Mitä ovat hypoallergeeniset koiranruoat?

Hypoallergeeniset koiranruoat sisältävät vain valikoituja, hyvin siedetyiksi todettuja proteiini- ja hiilihydraattilähteitä. Näiden ruokien ainesosat on hydrolysoitu proteiinirakenteeltaan niin pienikokoisiksi, ettei lemmikin elimistö reagoi niihin. Tämän lisäksi tämän tyyppiset ruoat sisältävät runsaasti EPA- ja DHA-rasvahappoja ja muita ihoa ja mahasuolikanavaa suojaavia ravintoaineita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Córdova Moreno, E.; & Trigo Tavera, F. J. Hipersensibilidad alimentaria canina. VetMéx,1999; 30(1): 67- 77 [Internet]. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/423/42330110.pdf
  • Puértolas Morales, Alicia; Verde Arribas, MoT (dir.); Villanueva Saz, Sergio (dir.). Hipersensiblidad alimentaria en perros. Alérgenos implicados y tipos de alimentos para su control. [Internet]. Facultade de Veterinaria, Universidad de Zaragoza; 2015. Disponible en: https://zaguan.unizar.es/record/37025/files/TAZ-TFG-2015-3889.pdf
  • Royal Canin [Internet]. [citado 2 de agosto de 2019]. Disponible en: https://www.royalcanin.es/?s=HYPOALLERGENIC&option=product
  • Reunión del Grupo Gastro-Sur [Madrid]. Alergia alimentaria. Grupo Gastro-Sur (Madrid). 2008;1-25. [Internet]. Disponible en: http://www.ampap.es/wp-content/uploads/2014/05/Alergia_alimentaria_2008.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.