Mikä on parasta ruokaa koiralle?
Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García
Jokainen omistaja miettii varmasti, mikä on parasta ruokaa koiralle. Koira on sekasyöjä, jonka tulisi saada suurin osa energiastaan eläinproteiinista, minkä lisäksi se tarvitsee pienen määrän kasviksia. Koira tarvitsee tasapainoisen ja monimuotoisen ruokavalion, mutta kiireisessä maailmassa kaikilla omistajilla ei ole aikaa tai halua valmistaa lemmikilleen ruokaa.
Kauppojen hyllyt ovat täynnä koirille tarkoitettuja valmisruokia. Laadukkaat valmisruoat on suunniteltu sisältämään kaikkia eläimen tarvitsemia ravintoaineita – kuten proteiinia, hiilihydraatteja ja vitamiineja – oikeassa suhteessa, ja ne ovat hyvä vaihtoehto, jos omistaja ei pysty itse valmistamaan lemmikille ruokaa.
Kuivaruoka
Kuivaruoat sisältävät yleensä kaikki koiran tarvitsemat ravintoaineet, mutta ruokien laatu vaihtelee huomattavasti. Koiran ruokavalioon olisi joka tapauksessa hyvä sisällyttää mahdollisimman paljon luonnollista ruokaa.
Jokaisen koiranomistajan on tärkeä tarkistaa, mitä lemmikille tarjottava ruoka sisältää, eikä luottaa siihen, että suosituin tai kallein ruokamerkki sopii omalle koiralle. Valmistaja on velvoitettu listaamaan pakkaukseen kaikki ruoan valmistuksessa käytetyt ainesosat ja niiden osuudet valmiista tuotteesta.
Lihaperäinen proteiini on parasta ruokaa koiralle
Lemmikille ruokaa valittaessa on tärkeä pitää mielessä, että koiran esi-isä on susi, joka on lihansyöjä. Koiran tulisi saada suurin osa energiastaan eläinproteiinista. Koira ei tarvitse ihmisen tapaan runsaasti hiilihydraatteja, sillä se pystyy tuottamaan elimistönsä tarvitsemia sokereita muista ruoka-aineista. Aikuinen koira voi kuitenkin hyödyntää kypsennetyn kasvisruoan tärkkelystä energianlähteenä ja saada kasviksista vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua.
Varmista, että valitsemasi ruoan ainesosaluettelo on paikkansa pitävä. Jos tuotteen ilmoitetaan sisältävän kanaa, kyseessä voi olla mitä tahansa tähteistä korkealuokkaiseen lihaan. Tämän vuoksi kannattaa aina valita valmistaja, joka toimittaa tarkan ja yksityiskohtaisen ainesosaluettelon.
Ruoan oikea määrä riippuu koiran elämänvaiheesta
Jokaisen omistajan täytyy selvittää, montako kertaa päivässä koira kannattaa ruokkia. Peukalosääntö on se, että neljän kuukauden ikäisen koiranpennun tulee syödä 4 kertaa, kahdeksankuisen koiran 3-4 kertaa ja yli puolitoista vuotiaan kaksi kertaa päivässä.
Ruokitaanpa koiraa sitten luonnollisella ravinnolla tai valmisruolla, eläimen ravinnolliset tarpeen muuttuvat sen elämäntilanteen ja -vaiheen mukaan. Markkinoilla on valmisruokia eri kokoisille ja ikäisille ja erilaisista terveysongelmista kärsiville koirille.
Koiran tarvitseman ruoan määrä riippuu monista tekijöistä, kuten eläimen koosta, aktiivisuudesta, elämäntavasta, iästä ja terveydentilasta.
Osa asiantuntijoista on sitä mieltä, että on parempi olla valmistamatta itse lemmikin ruokia. Huoli johtuu siitä, että itse valmistettu ravinto sisältää usein liikaa hiilihydraatteja, eikä tarpeeksi koiran tarvitsemia ravintoaineita. Näiden asiantuntijoiden mukaan kaupasta hankittu täysravinto on paras vaihtoehto lemmikille.
Jos kuitenkin päätät valmistaa itse lemmikkisi ruoat, älä käytä niissä oman ruokasi tähteitä. Koiralle täytyy laatia oma ruokalistansa, joka täyttää eläimen ravintotarpeet. Itse tehdyn koiranruoan tulee olla valmistettu laadukkaista raaka-aineista, ja kuten jo mainitsimme, koiran tulee saada suurin osa energiastaan eläinproteiinista.
Raskaana olevan koiran ruokinta
Jos kotonasi on raskaana oleva koira, pidä erityisen hyvää huolta tämän odottavan äidin ruokavaliosta. Koira ei tarvitse erityisen paljon ruokaa ensimmäisten 5-6 raskausviikon aikana, sillä sikiö ei kasva runsaasti raskauden alkuaikoina. Suurin kasvuspurtti tapahtuu vasta raskauden viimeisten kolmen viikon aikana.
Huolehtiaksesi lemmikkisi tarpeista, lisää sen nauttimien kaloreiden määrää 15 prosentilla viikossa. Sama pätee imetysaikaan. Emo tarvitsee runsaasti ruokaa, jotta pennut saavat kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Se, kuinka paljon emo tarvitsee energiaa, riippuu pentujen määrästä, koosta ja iästä.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.