Kissan terveellinen ruokavalio
Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García
Kissat ovat saalistajia, joiden luontainen ruokavalio koostuu pieneläimistä kuten linnuista ja pienistä jyrsijöistä. Lihansyöjänä kissan terveellinen ruokavalio sisältää runsaasti eläinperäistä proteiinia. Tänään puhumme siitä, mitä muita tekijöitä kissan ruokinnassa on otettava huomioon.
Kissan terveellinen ruokavalio
1. Ruokavalion täytyy sisältää runsaasti lihaa
Kissan elimistö ei pysty kunnolla hyödyntämään kasviperäisiä proteiineja, joten eläinproteiinit ovat sen tärkein energianlähde. Kissa tarvitsee riittävästi proteiineja seuraavista syistä:
- Proteiinit toimivat lihaksiston ja kudosten tärkeinä rakennusaineina
- Kissa saa proteiinista elintoiminnoilleen välttämättömiä aminohappoja
- Proteiini tukee kissan aineenvaihduntaa ja immuunijärjestelmää
- Proteiini varmistaa elimistön typpitasapainon
- Proteiinia kuluu myös turkin ylläpitoon
Kissan elimistö ei pysty tuottamaan tarpeeksi tai lainkaan tiettyjä aminohappoja – joista tärkeimmät ovat tauriini ja arginiini – joiden puutostilat voivat aiheuttaa esimerkiksi sokeutta, sydänsairauksia ja jopa hengenvaaran. Kissa saa näitä aminohappoja vain eläinperäisestä proteiinista. On hyvä huomioida, että eläinproteiinin tulee olla korkealaatuista, jotta se tukee kissan terveyttä.
Proteiinin lisäksi kissa tarvitsee rasvaa, kivennäisaineita, vitamiineja ja rasvahappoja. Hiilihydraatteja kissa ei juurikaan tarvitse, mutta pienissä määrin ne tukevat ruoansulatuksen toimintaa. Proteiinien jälkeen toiseksi tärkein energianlähde ovat rasvat, jotka ovat kissan elimistön kannalta tärkeitä ravintoaineita. Kissan rasvan tarve on suhteessa huomattavasti korkeampi kuin esimerkiksi ihmisillä.
Kissaa voidaan ruokkia raakaruoalla, jolloin on kuitenkin varmistettava, että kaikki lemmikin ravintotarpeet täyttyvät. Ostettaessa teollista valmisruokaa, omistajan on kiinnitettävä huomiota pakkausselosteeseen ja siihen, että ruoka sisältää tarpeeksi eläinproteiineja ja rasvoja ja vain vähän hiilihydraatteja. Suurin osa valmisruoista sisältää runsaasti viljaa, jota kissa ei tarvitse lainkaan.
On hyvä muistaa, että kissan ravinnontarve riippuu esimerkiksi iästä, aktiivisuudesta, terveydentilasta ja elämäntilanteesta, ja se muuttuu kissan elämän varrella moneen kertaan. Eläinlääkäri tai muu kissan ruokintaan erikoistunut asiantuntija on aina paras henkilö neuvomaan oman lemmikin ruokinnassa.
2. Märän ja kuivan ruoan sekoittaminen
Jos kissaa ruokitaan valmisruoilla, sille voi tarjota sekä märkä- että kuivaruokaa. Siinä missä märkäruoka tukee kissan nesteytystä, oikeanlainen kuivaruoka auttaa hampaiden hoidossa. Kun nappulat ovat oikean mallisia ja tarpeeksi isoja ja kovia, kissa joutuu pureskelemaan niitä kunnolla. Osa kuivaruoista sisältää hampaita hankaavia ainesosia, jotka ehkäisevät hammaskiven muodostumista.
Monet kissat juovat liian vähän, jolloin runsaasti nestettä sisältävä märkäruoka on paras vaihtoehto. Kuivaruoat sisältävät hyvin vähän nestettä, mikä voi altistaa osan kissoista erilaisille terveysongelmille kuten virtsatievaivoille ja munuaisongelmille.
3. Raikasta vettä on oltava aina tarjolla
Vesi on yksi kissan ruokinnan tärkeimmistä elementeistä. Vesi tukee munuaisten ja virtsateiden toimintaa ja auttaa kissaa säätelemään ruumiinlämpöään. Lemmikillä onkin aina oltava tarjolla puhdasta ja raikasta vettä. Kuten jo aiemmin mainittiin, kissoilla on luonnostaan heikko janontunne, sillä ne saavat luonnossa tarvitsemansa nesteen saaliinsa mukana. Tämän vuoksi pelkkä veden tarjoaminen ei välttämättä riitä pitämään kissaa terveenä, vaan se saattaa tarvita myös märkäruokaa.
4. Kissalle ei saa syöttää ihmisten ruokaa
Kissan ja ihmisen ravinnolliset tarpeet ovat hyvin erilaiset, eikä kissa pysy terveenä syömällä ihmisten ruoantähteitä. Vääränlainen ruoka voi aiheuttaa kissalle ruoansulatusongelmia, suolitukoksia ja ylipainoa. Monet ihmisten ruoat ovat myös myrkyllisiä kissalle.
5. Pienet annokset
Monilla kissoilla on jatkuvasti pääsy kuivaruokakupille, mutta usein paras vaihtoehto olisi tarjota kissalle useita pieniä aterioita päivässä. Etenkään kastroidulla tai steriloidulla kissalla ei saisi olla aina ruokaa tarjolla lihomistaipumuksen vuoksi. Hyvä tapa on tarjota kissalle kaksi tai kolme ateriaa joka päivä samaan aikaan.
6. Karvapallojen syntymisen ehkäisy
Kissa on siisti eläin, joka pitää itsensä puhtaana ja poistaa irtokarvat sukimalla turkkiaan karhealla kielellään. Usein irtoavat karvat kulkeutuvat kissan elimistöön ja ruoansulatuskanavan läpi. Toisinaan karvat kuitenkin jäävät mahalaukkuun muodostaen karvapallon. Kun pallo on kasvanut tarpeeksi suureksi, kissa oksentaa sen ulos tai se kulkeutuu ulos elimistöstä ulosteen mukana. Harvoissa tapauksissa karvapallo kasvaa hyvin suureksi, eikä poistu luonnollista reittiä, jolloin se saattaa tukkia kissan suoliston.
Paras tapa ehkäistä karvapallojen syntymistä on harjata kissa säännöllisesti, jolloin irtoavan ja eläimen elimistöön kulkeutuvan karvan määrä on pienempi. Tämän lisäksi lemmikkiä voidaan ruokkia karvapallojen ehkäisyyn tarkoitetulla ruoalla. Moni valmistaja tarjoaa erikoisruokia ja lisäaineita, jotka poistavat kissan vatsalaukussa olevia karvapalloja. Joidenkin tutkimusten mukaan myös runsaasti kuitua sisältävä kuivamuona voi auttaa vähentämään karvapallojen muodostumista suolistossa.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.