Vinkkejä koiran ruokintaan: Kuinka toimia ennen ja jälkeen ruokkimisen?
Lemmikkien ruokavalio ja ruokkiminen herättää paljon kysymyksiä. Mihin aikaan päivästä on paras aika ruokkia koira? Montako ateriaa päivässä kannattaa antaa? Entä kuinka paljon eläimen tulee syödä? Voiko koira syödä myös kasviksia? Näiden asioiden lisäksi me lemmikkien omistajat emme aina tiedä, kuinka toimia ennen ja jälkeen ruokkimisen.
Tämän vuoksi päätimme listata muutamia käytännöllisiä vinkkejä koiran ruokkimiseen!
Kuinka toimia ennen koiran ruokkimista
Lemmikit ovat heijastuksia omistajistaan. Se, kuinka käyttäydymme lemmikkiemme kanssa ja miten koulutamme ne, tulee määrittelemään, millainen eläin on loppuelämänsä ajan. Seuraavaksi listaamme hyviä ideoita siihen, mitä omistajan kannattaa tehdä ennen koiran ruokkimista.
Jätä koiralle vesiastia
Koiralla on jano monta kertaa päivän aikana, ja sillä tulisikin olla aina tarjolla raikasta vettä. Eläimen toimintaa on hyvä tarkkailla, sillä liiallinen veden juonti ei ole hyväksi sen terveydelle. Jos aiot olla poissa kotoa koko päivän, jätä koirallesi iso vesiastia.
Pehmitä koiranruoka
Tämä vinkki on koiranpentujen omistajille. Liota koiran nappulat kädenlämpöisessä vedessä. Vedessä liottaminen pehmentää pennun ruoan ja tekee siitä helpommin pureskeltavaa ja sulatettavaa.
Ole varovainen ruoan annostelun kanssa
Useimmissa koiran ruokasäkeissä ja -purkeissa on kerrottuna viitteelliset annosohjeet koirille niiden koon mukaan. Muista kuitenkin ottaa huomioon, että koirat ovat yksilöitä, ja etenkin niiden aktiivisuus ja liikunnan määrä vaikuttavat paljon niiden tarvitsemaan ruokamäärään. Suosittelemme aina keskustelemaan eläinlääkärin kanssa siitä, millainen on juuri sinun koirallesi paras ruokavalio.
Varastoi koiranruoka oikeaoppisesti
Säilytä koiranruoka oikein, jotta se pysyy tuoreena ja maukkaana. Älä koskaan laita koiran kuivaruokaa jääkaappiin tai muuhun kosteaan paikkaan. Ruoka tulee säilyttää lemmikin ulottumattomissa, kuten kaapissa tai komerossa, sillä esillä oleva ruokasäkki houkuttelee useimpia lemmikkejä.
Jos syötät koirallesi ihmisen ruokaa, varmista, että ruoka-aineet ovat koirille sopivia ja että eläin saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Pidä huolta, ettet syötä koiralle vanhaa, jo pilaantunutta ruokaa, vaan oikeassa lämpötilassa säilytettyä ravintoa.
Ruoki koirat erillään toisistaan
Jos taloudessa on useampi koira, takaa niistä jokaiselle ruokarauha. Tämä onnistuu asettamalla ruokakupit niin, etteivät koirat näe toisiaan tai ainakaan ole suorassa katsekontaktissa ruokailun aikana. Näin vältät mahdollisten koirien välisten tappeluiden ja annat eläimille mahdollisuuden nauttia ruoastaan rauhassa, ilman pelkoa siitä, että toinen koira tulee syömään ruoan.
Kuinka toimia koiran ruokkimisen jälkeen
Nyt, kun tiedät, kuinka kannattaa toimia ennen koiran ruokkimista, keskitytään aterioimisen jälkeiseen aikaan.
Puhdista koiran ruokakuppi hyvin
Suosittelemme pesemään koiran ruokakupin välittömästi jokaisen aterian jälkeen, jotta kulho pysyy puhtaana ja hygieenisenä.
Älä vie koiraasi heti lenkille
Ei ole hyvä idea viedä koiraa kävelylle heti ruokailun jälkeen. Eläimen täytyy saada sulatella ruokansa rauhassa. Liikunta ei ole hyväksi myöskään juuri ennen ruokailua, sillä se voi tehdä koiran liian nälkäiseksi ja saada sen hotkimaan ruokansa liian nopeasti.
Älä säästä ruoantähteitä
Jos koirasi ei syö kuppiaan tyhjäksi, heitä ylimääräinen ruoka roskiin. Älä säästä ruokaa seuraavaan kertaan.
Suojaa koira säältä
Kun sää on hyvin kuuma, kylmä tai sateinen, kannattaa jättää koira sisätiloihin sulattelemaan ruokaansa. Anna koiran esimerkiksi ottaa päiväunet, jos se vaikuttaa väsyneeltä.
Älä leiki koiran kanssa heti ruokinnan jälkeen
Koirat eivät halua hyppiä ja riehua heti syömisen jälkeen. Mieti, haluaisitko itse lähteä täydellä vatsalla pitkälle pyörälenkille tai juoksemaan. Älä siis häiritse koiraa ja pakota sitä leikkimään, vaan anna ystäväsi sulatella ruokansa rauhassa. Teillä on aikaa leikkiä myöhemmin!
Vahdi, ettei koirasi juo liikaa vettä
Kun kuivaruoka saavuttaa koiran vatsalaukun, ruoka tarvitsee nestettä hajotakseen. Tarjoa koiralle vähän vettä, mutta varmista, ettei se juo liikaa, sillä tämä voi vaikeuttaa ruoan sulamista. Jos koiralla on tapana juoda liikaa vettä ruokailun jälkeen, voidaan juoma-astia nostaa hetkeksi piiloon ja palauttaa paikalleen pari tuntia ruokailun jälkeen.
Näitä vinkkejä seuraamalla tiedät, kuinka toimia ennen ja jälkeen ruokkimisen, ja pidät koirasi terveenä!
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.