Perustason tottelevaisuuden opettaminen koiralle
Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García
Asiantuntijat korostavat, että perustason tottelevaisuuden opettaminen koiralle on tärkeää, jotta eläimen kognitiiviset ja sosiaaliset taidot kehittyvät hyvin.
Perustason tottelevaisuuden opettaminen koiralle
Tottelevaisuus on tärkeä osa-alue koiran koulutusta. Se voi olla myös elintärkeä tekijä muun koulutuksen kannalta. Haluamme tarkentaa, että tottelevaisuusharjoitteet ja -koulutus eivät ole yksi ja sama asia. Koiran koulutuksessa on eri tasoja ja tyyppejä.
Nykyisin koiran tottelevaisuusharjoitteille on kolme pääasiallista syytä:
- Koira tulee toimimaan palveluskoirana, kuten opas-, poliisi- tai etsintäkoirana
- Koira tulee osallistumaan kilpailuihin tai urheiluun
- Seurakoiran koulutus
Perustason tottelevaisuusharjoitteet ovat osa koiran koulutuksen ensimmäistä tasoa. Ne ovat sellaisia yleisluontoisia käskyjä kuin tänne, istu, paikka tai maahan. Nämä käskyt auttavat kouluttamaan sekä ammatilliseen toimintaan että kotielämään tarkoitettuja koiria. Palveluskoirankin koulutus alkaa näillä perusharjoitteilla. Niihin tulisi sisällyttää myös leikkiin motivointia.
Positiivisen vahvistamisen voima
Positiivinen vahvistaminen tarkoittaa hyvän käytöksen palkitsemista, mikä stimuloi taitojen oppimista ja edistää tottelevaisuutta. Tämä on erityisen totta hyvin itsenäisten koirien kohdalla.
Jotta perusasioiden opettaminen koiralle käy helposti, eläintä kannattaa ylistää ja palkita sen toimiessa toivotulla tavalla. Näin koira parantaa kykyään oppia ja sosialisoida, ja tämä vahviistaa myös sen itseluottamusta. On tärkeää, että palkinto annetaan välittömästi asian oikein suorittamisen jälkeen, jotta koira yhdistää sen käytökseensä.
On kuitenkin tarpeen asettaa tiettyjä kriteereitä, jotta estetään tiedostamaton koulutus ja huonojen tapojen kehittyminen. Tämä tarkoittaa, että omistajan on pyrittävä siihen, ettei koira ala kuvitella voivansa vaatia palkintoa mistä käytöksestä tahansa.
Rankaiseminen on aina haitaksi
Negatiivisen tai dominoivan menetelmän avulla pyritään saamaan aikaan toivottua käytöstä aiheuttamalla eläimessä pelkoa tai kipua. Tottelevaisuus on lopulta pakonomainen reaktio fyysisen tai tunnetason rasituksen ja vahingon aiheutumisesta, mikä voi saada aikaan valitettavia seurauksia eläimen hyvinvoinnille niin fyysisesti kuin henkisestikin.
Lisäksi on osoitettu, että väkivalta on haitallista koiran käytöksen ja tottelevaisuuden kannalta. Kaltoinkohtelulle altistuva koira kokee trauman, mikä halvauttaa suuren osan sen kognitiivisista kyvyistä. Lisäksi suurimmalla osalla tällaisia metodeja käyttäen koulutetuista eläimistä ilmenee puolustusaggressiivisuutta.
Tämän vuoksi haluamme tehdä selväksi, että paras tapa kouluttaa koiraa on käyttää positiivista vahvistamista ja jättää kaikki väkivaltainen käytös pois.
6 vinkkiä tottelevaisuusharjoitteiden opettamiseen
1. Sitoutuminen
Koiraa koulutettaessa johdonmukaisuus on avainasemassa. Eläimen täytyy tottua käskyihin täysin, mikä vaatii omistajalta sitoutumista ja kärsivällisyyttä. Jos et voi tai halua käyttää koulutukseen siihen tarvittavaa aikaa, on parasta hankkia avuksi koulutukseen perehtynyt ammattilainen.
2. Oikea aika
Suosittelemme kymmentä minuuttia päivässä perustason tottelevaisuusharjoitteluun. Eläimen ylirasittaminen on vahingollista ja saa aikaan koiran huomiokyvyn vähenemisen.
3. Oikea tapa
Omistaja ja koira voivat tehdä harjoitteet yksi kerrallaan. Tämä helpottaa eläimen laaja-alaista ymmärtämistä. Suosittelemme käyttämään 3-10 päivää käskyn esittelyyn ja siihen, että eläin pystyy tekemään pyydetyn asian.
Se, kuinka kauan eläimeltä vie oppia, riippuu yksilöstä ja kouluttajan omistautuneisuudesta. Tutkimusten mukaan jotkut rodut oppivat toisia helpommin. Esimerkiksi bordercollie oppii jopa yhden käskyn päivässä saadessaan kunnollista opastusta.
4. Positiivinen vahvistaminen
Kuten jo mainitsimme, positiivinen vahvistaminen on aina paras valinta koiran kouluttamiseksi. On parasta, että eläin tekee asioita palkitsemiseen perustuen. Palkinnon ei tarvitse aina olla herkku, vaan se voi lelu, silitys, leikki tai muun tyyppinen ylistäminen.
5. Sopiva paikka
Välttääksesi koiran huomion herpaantumisen – etenkin pennun tapauksessa – on tärkeää valita hiljainen paikka eläimen opettamiselle. Etsi alue, jossa ei ole ulkoisia ärsykkeitä, kuten muita koiria, melua, musiikkia tai ruoan tuoksua.
6. Koiran oppimien käskyjen muistaminen
On tärkeää viettää 1-2 päivää viikossa harjoitellen perustason tottelevaisuusharjoitteita, jotka olet jo koirallesi opettanut. Muuten eläin voi unohtaa tai sekoittaa käskyjä, mikä tekee uusien komentojen opettamisesta vaikeaa.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.