Vaikeasti koulutettavat koirarodut - 9 esimerkkiä

Huhu kertoo, että on olemassa koirarotuja, joita on vaikea tai mahdoton kouluttaa.
Vaikeasti koulutettavat koirarodut - 9 esimerkkiä

Viimeisin päivitys: 19 syyskuuta, 2018

Jotkut kutsuvat vaikeita koiria “kissakoiriksi”. Siperianhuskyt, samojedinkoirat ja japanilaiset rodut ovat outoja koirarotuja, joita ei voi harjoittaa tai kouluttaa kuten muita koiria. Onko tässä väittämässä perää? Tässä artikkelissa listaamme vaikeasti koulutettavat koirarodut.

Alkukantaisia rotuja on vaikea kouluttaa

Kaikki nykyiset koirarodut eivät jaa samoja sukujuuria. Tunnemme rotuja, jotka syntyivät pian keskiajan jälkeen, ja toisia, jotka kehittyivät 1800-luvulla, mutta on olemassa myös näitä huomattavasti vanhempia koirarotuja.

Koirien uskotaan erkaantuneen susista ja alkaneen kehittyä omaksi lajikseen vuoteen 4000 eaa. mennessä. Näihin aikoihin ihmiset asettuivat asumaan pysyviin asumuksiin jatkuvan liikkumiseen sijaan ja alkoivat kasata roskia asuinalueidensa reunamille. Monet susilaumat ruokkivat itseään näiden kaatopaikkojen antimilla metsästämisen sijaan. Näitä eläimiä pidetään ensimmäisinä koirina.

Ensimmäiset koirat söivät ihmisten jättämiä jätteitä

On olemassa alkukantaisia koirarotuja, joiden jalostus on ollut niin vähäistä, että niissä on edelleen paljon alkuperäisten koirien tunnusmerkkejä ja ominaisuuksia.

Tällaisia pohjoisia ja aasialaisia rotuja ovat esimerkiksi:

  1. Siperianhusky
  2. Alaskanmalamuutti
  3. Samojedinkoira
  4. Pystykorvat
  5. Lapinporokoira
  6. Chow chow
  7. Akita
  8. Shiba
  9. Koreanjindonkoira

Tietyt pohjoiset rodut, kuten huskyt, ovat niin alkukantaisia, että niillä ei ole synnynnäistä kykyä haukkua. Ne voivat kuitenkin kehittää tämän kyvyn elämänsä aikana, vaikka haukkuminen ei ole niille vaistomaista toimintaa, kuten toisille roduille. Esimerkiksi huskyt ja malamuutit käyttävät kommunikointiin ulvomista haukkumisen sijaan.

Japanilaisten rotujen edustajat haukkuvat, mutta jokainen kyseisiä rotuja tunteva tietää, että näillä koirilla on todella erilainen temperamentti ja luonne muihin koiriin verrattuna.

Vaikeasti koulutettavat koirarodut ja eläimen rankaiseminen

On myytti, ettei mainittuihin rotuihin kuuluvia koiria voisi kouluttaa. Pohjoisia rotuja koulutetaan usein vetämään kelkkoja, paimentamaan tai metsästämään. Mikä tekee näistä roduista erityisiä, on se, ettei niitä voi kouluttaa rankaisemalla.

Usein halutessamme kouluttaa koiraa, teemme sen virheen, että rankaisemme eläintä, kun se tekee jotain väärin. Sen sijaan, että antaisimme koiran yrittää itse toimia halutulla tavalla, ja palkitsisimme sen oikeasta käytöksestä, keskeytämme eläimen oppimisprosessin rankaisemalla sitä ei-toivotusta käytöksestä.

Rankaiseminen ei ole koskaan hyvä tapa kouluttaa eläintä, ja näillä koiraroduilla tämä tekniikka toimii erityisen huonosti. Tietyt jalostamamme rodut vastaavat rankaisemiseen paremmin, mutta alkukantaisilla koirilla ei ole tätä kykyä.

Toisin sanoen, jos yrität opettaa huskya esimerkiksi istumaan tai lopettamaan ruoan kerjäämisen, et saa tuloksia aikaan rankaisemalla tai moittimalla koiraa. Koira ei osaa yhdistää käyttäytymistään ja annettua rangaistusta. Rankaisemalla ainoastaan pelästytät koiran, eikä se välttämättä ota enää mitään informaatiota vastaan.

Positiivinen vahvistaminen takaa menestyksen

Pohjoiset, japanilaiset tai muut alkukantaiset rodut eivät opi rankaisun kautta. Ne kuitenkin vastaavat todella hyvin positiiviseen vahvistamiseen ja palkitsemiseen.

Minkä tahansa koiran oppimisprosessia voidaan tehostaa unohtamalla rankaisemisen ja ottamalla käyttöön positiivisen vahvistamisen keinot. Positiivisessa vahvistamisessa koiralle annetaan palkinto tai sitä kehutaan, kun se on käyttäytynyt toivotulla tavalla.

On yksinkertaista palkita koira, kun se tekee jotain, mitä haluamme sen tekevän. Tämä on erityisen tärkeää mainittujen vaikeasti koulutettavien koirarotujen kohdalla. Vaikka koira ei osaakaan yhdistää käytöstään ja negatiivista seurausta, se oppii yhdistämään toivotun käytöksen ja siihen liittyvän positiivisen palautteen tai palkinnon todella helposti ja nopeasti.

Jos haluat esimerkiksi huskysi lopettavan ruoan kerjäämisen ihmisten syödessä, saat tuloksia aikaan palkitsemalla koiran, kun se ei pyydä ruokaa. Se, että rankaiset eläintä sen anoessa makupalaa, ei opeta koiralle, mikä on toivottua käytöstä. Positiivinen vahvistaminen on hyödyllinen keino minkä tahansa koiran kouluttamisessa, ja kun on kyse alkukantaisista roduista, se on ainoa toimiva tekniikka.

Positiivinen vahvistaminen on elintärkeää koiran kouluttamisen kannalta.

Positiivinen vahvistaminen ja kissat

Esittelemiemme koirien “kissakoiriksi” kutsumisessa on jotain perää, sillä nämä koirat oppivat osittain samalla tavoin kuin kissatoverinsa. Myöskään kissat eivät osaa yhdistää saamaansa rangaistusta ja omaa käytöstään. Kissat kuitenkin oppivat todella nopeasti, kun käytetään positiiviseen vahvistamiseen perustuvia metodeja.

Vaikka moittisit tai rankaisisit kissaa joka kerta, kun se raapii sohvaa, eläin ei opi ymmärtämään, että sen käytös ja negatiivinen reaktiosi ovat yhteydessä toisiinsa. Jos sen sijaan annat kissalle palkinnon sen raapiessa raapimapuuta tai -lautaa, eläin oppii nopeasti tietämään, mikä on toivottua käytöstä.

Samoin kuin vaikeasti koulutettavat koirarodut, myöskään kissat eivät opi rangaistuksen kautta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö ne oppisi lainkaan. Voit kouluttaa kissaasi käyttämällä positiivista vahvistamista.

Kärsivällisyyden ja palkitsemisen avulla mikä tahansa koira – vaikka se kuuluisi yhteen näistä vaikeasti koulutettavista roduista – on kykenevä oppimaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.