Mitkä ovat vähiten nukkuvat eläimet?

6.10.2019
Oletko koskaan miettinyt, mikä on maailman vähiten nukkuva eläin? Eläinkunnassa on monia lajeja, jotka nukkuvat todella vähän, ja kaikkia niitä yhdistää se, että ne nukkuvat vain lyhyen aikaa kerrallaan.

Kuten tiedämme, terve aikuinen ihminen tarvitsee noin kahdeksan tuntia unta vuorokaudessa voidakseen hyvin. Yleisimmät lemmikkimme, kissa ja koira, tarvitsevat huomattavasti tätä enemmän unta, mutta eläinmaailmassa on myös monia lajeja, joiden unentarve on hyvin pieni. Alla kerromme, mitkä ovat vähiten nukkuvat eläimet.

Mitkä ovat vähiten nukkuvat eläimet?

Kirahvi

Kirahvi on vähiten nukkuva eläin – tai ainakin yksi vähiten nukkuvista, lähteestä riippuen. Kirahvit nukkuvat vain kaksi tuntia vuorokaudessa, ja tämäkin pieni määrä unta jakautuu lyhyisiin jaksoihin.

Kirahvi on yksi vähiten nukkuvista eläimistä

Yleisesti ottaen kirahvit nukkuvat noin seitsemän minuuttia kerrallaan seisten, mutta toisinaan ne pystyvät nukkumaan hetken aikaa syvempää unta makuullaan. Voidaan joka tapauksessa sanoa, että on hyvin harvinaista nähdä nukkuva kirahvi.

Elefantti

Valtavan kokonsa vuoksi elefantin voisi kuvitella nukkuvan runsaasti, mutta tosiasiassa norsut nukkuvat vain noin 3-4 tuntia vuorokaudessa. Tähän on itse asiassa syynä nimenomaan koko, sillä iso eläin tarvitsee paljon ruokaa, jonka etsimiseen kuluu suurin osa ajasta. Elefantti voi joutua syömään jopa 300 kiloa ruokaa vuorokauden aikana.

Toisin kuin ihmiset, nämä valtavat nisäkkäät eivät nuku lähes ollenkaan REM-unta. Tutkimusten mukaan elefantti viettää hädin tuskin 5-10 sekuntia unestaan REM-vaiheessa, mikä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö eläin lepäisi.

Vankeudessa elävien elefanttien tiedetään nukkuvan hieman villejä lajitovereitaan enemmän, sillä niiden ei tarvitse etsiä ruokaa tai suojautua saalistajilta.

Hevonen, aasi ja impala

Näiden eläinten jalat rakentuvat niin, että ne tukevat eläintä sen nukkuessa seisoma-asennossa, ja eläin saattaa ottaa vuorokauden aikana monia muutamien minuuttien torkkuja seisoessaan. Sikeämpi nukkuminen tapahtuu kuitenkin usein makuuasennossa.

Hevonen tarvitsee vuorokaudessa noin 5-7 tuntia lepoa, josta sikeämpää nukkumista on 3-5 tuntia ja lepoa noin 2 tuntia. Myös aasi ja impala nukkuvat tyypillisesti reilut 3 tuntia päivän aikana, joskin urosimpaloiden sanotaan nukkuvan hyvin vähän sikeää unta, koska ne huolehtivat jatkuvasti lauman turvallisuudesta.

Mitkä ovat vähiten nukkuvat eläimet?

Laumassa ollessaan nämä eläimet nukkuvat vuoroissa niin, että osa yksilöistä pitää vahtia toisten nukkuessa. Muutamat nukunut tunnit tarjoavat eläimille riittävästi energiaa vuorokauden muulle ajalle. Hevosten, aasien ja antilooppien unirytmi ei muutu niiden eläessä lemmikkeinä tai vankeudessa.

Hai

Joidenkin hailajien on pysyttävä liikkeessä unenkin aikana, jotta vesi virtaa jatkuvasti niiden kidusten läpi. Tällöin hai siis ui unenkin aikana, joskin tavallista hitaammin ja kuin automaattiohjauksella. On myös hailajeja, jotka käyttävät nukkumiseen matalikkoja, missä veden liike on jatkuvaa, jolloin hain ei tarvitse uida pysyäkseen hengissä.

Mitkä ovat vähiten nukkuvat eläimet?

Hait eivät nuku ihmisten tavoin syvää unta, vaan ne vaihtelevat valppaan jakson ja lepovaiheen välillä.

Delfiini

Delfiinit nukkuvat joskus jopa 8 tuntia yössä, mutta hyvin eri tavalla kuin ihmiset. Koska kyseessä on nisäkäs, delfiinin täytyy hengittää ilmaa ja happea ihmisen tavoin.

Delfiini pysyy nukkuessaan paikoillaan ja käy pinnalla hengittämässä parin minuutin välein. Myös unen aikana delfiinin toinen aivopuolisko on aktiivinen, eli niin erikoiselta kuin se kuulostaakin, delfiini nukkuu vain toisella aivopuoliskollaan. Sama koskee delfiinin silmiä, eli vain toinen niistä on kiinni.

Mitkä ovat vähiten nukkuvat eläimet?

Hereillä oleva aivopuolisko vastaa hengityksen tarkkailusta, jotta delfiini nousee pinnalle hengittämään aina tarvittaessa. Kumpikin aivopuolisko lepää noin neljän tunnin ajan.

Lammas, vuohi ja lehmä

Lampaat ja lehmät nukkuvat keskimäärin neljä tuntia vuorokaudessa, vuohet reilun tunnin enemmän. Muu aika vuorokaudesta kuluu ruoan etsimiseen ja käsittelyyn ruoansulatuksessa – mihin voi upota aikaa lähes kahdeksan tuntua. Hevosten ja aasien tavoin nämäkin eläimet nukkuvat vuoroissa niin, että vähintään yksi yksilö pitää vahtia saalistajien varalta.

Mitkä ovat vähiten nukkuvat eläimet?

Maapallon vähiten nukkuvat eläimet ovat siis lajeja, joiden on on pysyttävä liikkeessä varmistaakseen eloonjäämisensä. Olipa kyse sitten saalistajan välttämisestä, hengittämisen mahdollistamisesta tai riittävästä ruoan saannista, kaikki tämän listan eläimet viettävät hyvin vähän aikaa unessa.

Mielenkiintoista on se, että vähäinen unen määrä ei tarkoita, etteivätkö nämä eläimet saisi tarpeeksi lepoa – niillä on vain erilainen tapa levätä ja nukkua kuin ihmisellä.