Logo image
Logo image

Mitä tarkoittaa, kun koira itkee?

2 minuuttia
Mitä tarkoittaa, kun koira itkee?
Luz Eduviges Thomas-Romero

Kirjoittanut ja tarkastanut biokemisti Luz Eduviges Thomas-Romero

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kaikki koiria vähänkään tuntevat tietävät, että nämä eläimet tuntevat erilaisia tunteita ja pystyvät varsin hyvin viestimään näistä tuntemuksista erilaisin elein ja ilmein. Mutta mistä on kyse, kun koira itkee? Osoittaako se näin tunteitaan vai onko kyse muista syistä johtuvasta kyynelehtimisestä?

Mitä tarkoittaa, kun koira itkee?

Tutkimusten mukaan koirat tuntevat onnellisuutta, pelkoa, vihaa ja inhoa. Lisäksi viime aikoina tutkijat ovat pystyneet todistamaan, että koirilla on vielä monimutkaisempiakin tunteita, ja ne voivat kokea esimerkiksi häpeää, ylpeyttä ja syyllisyyttä. Koirien kanssa aikaa viettäneet tiesivät tietenkin kaiken tämän jo ennen tutkimustulosten julkaisemista.

Koirilla on myös kaikki tarvittavat kudokset kyynelten tuottamiseksi, ja kuten kaikki muutkin nisäkkäät, koirat tarvitsevat kyyneliä silmiensä pinnan huuhtomiseksi. Kyynelnesteen avulla koiran silmät toimivat kunnolla. Koirilla kyynelkanavat vievät nestettä kurkkuun ja nenään sen sijaan, että kyynelneste valuisi ulos kyynelinä.

Some figure

Jos kyyneliä kuitenkin valuu, kyse ei ole koiran reaktiosta voimakkaaseen tunteeseen. Sen sijaan koiran silmien kostuminen on luonnollinen reaktio johonkin ärsykkeeseen. Jos koiran silmien huomataan vuotavan jatkuvasti, kyseessä saattaa olla terveysongelma, joka vaatii eläinlääkärin tarkastuksen ja mahdollisen hoidon.

Normaalia runsaampi silmien vuotaminen voi olla esimerkiksi merkki allergiasta tai tukkeutuneista kyynelkanavista. Silmien vuotaminen voi myös olla oire vakavammasta silmäsairaudesta tai silmän vammasta.

Toisin kuin ihmiset, koirat eivät itke tunteiden vuoksi. Niiden silmät voivat kostua ja vuotaa ärtyessään syystä tai toisesta.

Miten koira ilmaisee tunteitaan, jos ei kyynelten avulla?

Koira ei siis osoita tunteitaan itkemällä, mutta tekee sen monin muin tavoin etenkin häntäänsä ja korviaan, mutta myös koko kehoaan, käyttäen. Jotkut koirat pystyvät jopa ottamaan kasvoilleen surullisen tai iloisen ilmeen.

Kuten moni koiran hankkinut tietää, koiranpennuilla on tapana itkeä erilaisia ääniä tuottaen. On tavallista, että pieni pentu, joka kaipaa vielä emonsa suojaa ja hoitoa, uikuttaa kertoakseen ikävästään, ahdingostaan tai peloistaan. Samanlaista itkemistä on havaittu esimerkiksi pienillä rotanpoikasilla. Kasvaessaan koira voi edelleen itkeä inisemällä tai vinkumalla. Nämä äänet ovat ilmeisesti koirille niin hyödyllisiä ja monimuotoisia, että ne jatkavat niiden käyttöä usein vielä täysikasvuisinakin.

Aikuisiässä tällainen ääntely on yleensä kohdistettu ihmiselle. Monet koirien käyttäytymiseen erikoistuneet asiantuntijat kertovat, että eroahdistuksesta kärsivät koirat matkivat sellaisia valitusääniä, joita pennut tuottavat joutuessaan eroon emostaan.

Koirien murina, ulvominen ja ulina ovat myös saattaneet olla näille eläimille evolutiivisesti hyödyksi. Nämä äänet ovat voineet esimerkiksi estää koiria joutumasta eroon vanhemmistaan. Pennut voivat käyttää näitä ääniä myös leikin aikana keskenään, ja jos joku joukosta on liian kovakourainen, toinen pentu vingahtaa ja vetäytyy äkillisesti, jolloin sen toveri oppii käyttämään voimaa oikein.

Some figure

Eläimen tunteet ja eettiset kysymykset

Vaikka maalaisjärjen tulisi kertoa jokaiselle ihmiselle, että jokainen eläin tuntee ja voi kärsiä, tutkijat ovat viime aikoihin asti olleet sitä mieltä, että ei voida tarkkaan tietää, mitä eläimet tuntevat. Tämä on johtanut hyvin väheksyvään ajattelutapaan, mitä tulee eläinten oikeuksiin, niiden kokemaan kärsimykseen ja kaikkiin eettisiin kysymyksiin, joita aiheeseen liittyy.

Tieteellisessä tutkimuksessa käytettyjen eläinten lisäksi lukemattomat muutkin eläimet ovat kärsineet tästä väheksyvästä asenteesta. Ja lisäksi tiede itsekin on kärsinyt, sillä, kun eläinten tunteita ei ole otettu huomioon kuten olisi tullut ottaa, on hyvin todennäköistä, että ne kokeet, joissa on käytetty eläimiä, ovat tuottaneet vääristyneitä tutkimustuloksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Panksepp, J. (2005). Affective consciousness: Core emotional feelings in animals and humans. Consciousness and cognition, 14(1), 30-80.
  • Blumberg, M. S., & Sokoloff, G. (2001). Do infant rats cry?. Psychological review, 108(1), 83.
  • Rollin, B. E. (1989). The unheeded cry: Animal consciousness, animal pain and science. Oxford University Press. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1376018/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.