Opi kaikki Grönlannin villieläimistä
Jää peittää lähes kolmanneksen tästä valtavasta saaresta Jäämeren ja Atlantin valtameren välissä. Loppuosa koostuu rantaviivasta ja tundrasta. Tämä ei kuitenkaan ole estänyt eläimiä asumasta näissä olosuhteissa. Tässä artikkelissa kerromme kaiken Grönlannin villieläimistä.
Millaisia eläimiä Grönlannissa asuu?
On jokseenkin vaikea kuvitella, miten eläimet pystyvät selviytymään niinkin ankarissa olosuhteissa kuin jää, kylmyys ja ravinnon niukkuus. Luonto on kuitenkin viisas: se on antanut niille kaiken, mitä ne tarvitsevat pysyäkseen hengissä. Grönlannin eläimistö ei ole kovin runsaslukuinen, ja siihen kuuluvat seuraavat lajit.
1. Myskihärkä
Tällä valtavalla nisäkkäällä, joka on sukua vuohille ja lampaille, on kaksi erityispiirrettä: pään sivuilla kaareutuvat sarvet (molemmilla sukupuolilla), ja pitkät karvat, jotka peittävät koko ruumiin jalkoja lukuun ottamatta.
Myskihärkä – joka on nähtävissä artikkelin pääkuvassa – voi painaa jopa 400 kiloa. Se on vankkarakenteinen nisäkäs, jolla on lyhyet jalat ja pieni häntä. Se elää jopa 100 yksilön laumoissa, lisääntyy elokuussa ja suojelee aggressiivisesti poikasiaan.
2. Jääkarhu
Tämä arktisen alueen kookas asukki on yksi saaren tunnetuimmista eläimistä, tosin sen kanta vähenee ilmaston lämpenemisen ja sen pääravinnon, hylkeiden, niukkuuden seurauksena.
Jääkarhu on kodiakinkarhun ohella yksi maailman suurimmista maalla asuvista lihansyöjistä, ja se on ainoa napa-alueen suurpetoeläin.Sen käpälät ovat kehittyneemmät kuin muilla karhuilla, jotta se pystyy kävelemään jäälohkareiden välissä ja uimaan pitkiä matkoja. Sen valkoisen turkin alla on musta nahka, joka imee itseensä lämpösäteitä.
3. Mursu
Mursukin on yksi Grönlannin villieläimistä. Se on suuri, noin kolmemetrinen ja 1000-kiloinen eväjalkainen nisäkäs, jota tavataan arktisissa merissä. Sen nahka on hyvin paksu (noin 3 cm), ja kummallakin sukupuolella on yli metrin mittaiset syöksyhampaat.
Mursun raajat ovat evät, joita peittää karhea nahka; tämän ansiosta se pystyy liikkumaan maalla tai kivien seassa. Saalistaessaan mursut sukeltavat lähes 100 metrin syvyyteen ja voivat olla hengittämättä noin puoli tuntia. Ne myös parittelevat vedessä, mutta synnyttävät jäälohkareiden tai kivien päällä.4. Naali
Tämä Euraasian ja Pohjois-Amerikan tundralla ja rinteillä elävä pieni koiraeläin “saapui” Grönlantiin satoja vuosia sitten kävellen jään päällä. Pienikorvainen, noin 55 cm:n mittainen naali on yksi maapallon kylmimpien alueiden asukeista.
Sen paksu, valkoinen turkki (joka vaihtaa kesäisin väriä) auttaa sitä selviytymään matalissa lämpötiloissa ja naamioitumaan lumessa. Jääkarhun tapaan naali ei nuku talviunta eikä muuta muualle kylminä aikoina. Se syö pieniä nisäkkäitä, lintuja, munia ja hylkeenpoikasia.5. Partahylje
Tämä on toinen eväjalkainen Grönlannin ja Jäämeren eläimistöön kuuluva nisäkäs. Sillä ei ole näkyviä korvia, ja sen räpylät osoittavat “taaksepäin”. Tärkein piirre, joka erottaa sen muista hylkeistä, on parta ja viikset, jotka kasvavat huomattavan pitkiksi.
Partahylje on alle 3 metriä pitkä ja voi painaa yli 300 kiloa. Sukupuolten välillä ei ole suurta kokoeroa. Partahylje syö simpukoita, kaloja ja mustekaloja, jotka se havaitsee pitkien viiksiensä ansiosta jopa 300 metrin syvyydessä.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.