Maailman seitsemän luonnonihmettä
Internetin käyttäjät valitsivat vuonna 2008 uudet maailman seitsemän ihmettä ihmisen rakentamista kohteista. Kun nämä ihmeet oli listattu, oli aika etsiä suurimmat luonnon muovaamat ihmeet. Maapallo on täynnä upeita paikkoja, ja kilpailuun ehdotettiinkin 261 maamerkkiä eri puolilta maailmaa. Niiden joukosta asiantuntijat valitsivat 28 finalistia, joista valittiin yleisöäänestyksellä viralliset maailman seitsemän luonnonihmettä.
Maailman seitsemän luonnonihmettä
1. Iguassun putoukset (Argentiina ja Brasilia)
Iguassun putoukset ovat maailman kolmanneksi suurimmat putoukset. Ne sijaitsevat Iguaçujoessa kahden kansallispuiston – Argentiinan Iguazún kansallispuiston ja Brasilian Iguaçun kansallispuiston – alueella. 60-80 metrin korkuisia putouksia on 2,7 kilometrin matkalla yhteensä 275. Iguassun putouksilla elää 80 nisäkäs- ja 450 lintulajia sekä satoja hyönteislajeja ja kymmeniä erilaisia matelijoita.
2. Pöytävuori (Etelä-Afrikka)
Etelä-Afrikassa Kapkaupungin lähistöllä sijaitseva Pöytävuori on nimensä mukaisesti pöytävuori eli mesa. Mesa on eroosion synnyttämä laakea, yleensä jyrkkärinteinen ympäristöään korkeampi kohta. Etelä-Afrikan Pöytävuori alkoi muodostua noin 700 miljoonaa vuotta sitten. Se oli pitkään pinnan alla ja alkoi työntäytyä ylemmäs noin 70 miljoonaa vuotta sitten. Tänä päivänä Pöytävuori on noin kolmen kilometrin levyinen ja korkeimmalta kohdaltaan 1 086 metrin korkuinen.
Pöytävuori on yksi alueen suosituimmista turistikohteista ja sen huipulle nousee vuonna 1929 rakennettu köysirata. Vuorella kasvaa yli 1 400 kasvilajia, joista monet ovat endeemisiä, mikä tarkoittaa, että niitä ei esiinny missään muualla. Myös alueen eläinlajisto on runsas ja vaihteleva. Tyypillinen eläin Pöytävuorella on kalliotamaani, mutta siellä tavataan myös muun muassa mangusteja, kilpikonnia, piikkisikoja ja käärmeitä.
3. Amazonin sademetsä (Etelä-Amerikka)
Kaikkien tuntema Amazonin sademetsä on Etelä-Amerikassa sijaitseva maailman suurin sademetsä. Se on pinta-alaltaan noin 5,5 miljoonaa neliökilometriä ja kattaa yli puolet Brasilian pinta-alasta. Alue ulottuu Brasilian lisäksi myös Boliviaan, Peruun, Kolumbiaan, Venezuelaan ja Ecuadoriin.
Amazonin alueella vallitsee trooppinen ilmasto, ja lämpötila ja sademäärä on korkea ympäri vuoden. Nimensä mukaisesti Amazonin sademetsässä sataa lähes päivittäin. Mitä tulee kasveihin, Amazonin alue on maailman suurin ja ehkä myös lajistoltaan rikkain yksittäinen sademetsäalue. Alue on myös eläimistön runsaudessa aivan omaa luokkaansa.
4. Halonginlahti (Vietnam)
Halonginlahti on Vietnamin pohjoisosassa sijaitseva merenlahti, johon kuuluu karstimaasta syntynyt yli tuhannen saaren saaristo. Alue on yksi Vietnamin suosituimmista matkailukohteista ja osa lahdesta on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1994 alkaen.
Tällä 1 553 neliökilometrin kokoisella alueella on useita erilaisia biotyyppejä – kuten trooppista sademetsää, mangrovemetsää, koralliriuttoja, vuorovesitasankoja, meriruohoniittyjä ja luolia – ja siellä elää 60 kotoperäistä eläinlajia ja ainakin 14 kotoperäistä kasvilajia. Suurimpien saarien trooppisissa metsissä elää apinoita, antilooppeja, kärppiä ja iguaaneja.
5. Jeju (Etelä-Korea)
Jeju on Etelä-Korealle kuuluva saari Korean niemimaan eteläpuolella. Se muodostaa muutaman muun pienen saaren kanssa Jejun autonomisen maakunnan, joka on pienin Etelä-Korean maakunnista sekä asukasluvultaan että pinta-alaltaan mitattuna. Jeju on tuliperäinen saari, jonka korkein kohta on Hallasan-tulivuori, joka kohoaa 1 950 metrin korkeuteen.
Saarella on muuta Koreaa lämpimämpi subtrooppinen ilmasto, ja sinne on eristyneisyyden vuoksi kehittynyt omaperäinen kulttuuri, jonka piirteitä on muun muassa matriarkaalinen perherakenne. Jeju on suosittu matkailukohde, joka on hyväksytty Unescon maailmanperintöluetteloon.
6. Komodon kansallispuisto (Indonesia)
Komodon kansallispuisto on Indonesiassa Pienillä Sundasaarilla sijaitseva kansallispuisto, joka on tullut kuuluisaksi siellä elävästä maailman suurimmasta liskolajista, komodonvaraanista. Kansallispuisto perustettiin vuonna 1980 ja lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon 1991. Kansallispuiston alueeseen kuuluun useita saaria, joilla elää yhteensä noin 5 700 komodonvaraania. Nämä suuret liskot kasvavat tyypillisesti 2-3 metrin pituuteen ja painavat noin 70 kiloa. Todistettavasti suurin elänyt luonnonvarainen yksilö oli 3,13 metrin pituinen ja painoi 166 kiloa.
7. Puerto Princesan maanalainen joki (Filippiinit)
Puerto Princesa on kaupunki Filippiinien Palawanin provinssin suurimmalla saarella, Palawanissa. Kaupunki vastaa siitä noin 50 kilometrin päässä sijaitsevasta Puerto Princesan kansallispuistosta, jossa elää vaarantuneita ja uhanalaisia lajeja. Alue onkin tärkeä suojelukohde biodiversiteettinsä vuoksi. 5 800 hehtaarin kokoisen kansallispuiston alla kulkee maailman pisin maanalainen joki, joka laskee suoraan Etelä-Kiinan mereen. Joen muodostamassa käytävässä on tippukivipuikkoja ja -pylväitä.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.