Labradorinnoutajan nivelsairaudet
Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Paloma de los Milagros
Jotkut koirarodut ovat toisia alttiimpia tietyille sairauksille ja muille terveysongelmille. Siinä missä mäyräkoira on altis selkärangan välilevytyrälle ja kultainennoutaja ja berninpaimenkoira imusolmukesyövälle, labradorinnoutajilla yleinen vaiva ovat nivelsairaudet ja muut liikuntaelimistön ongelmat.
Labradorinnoutajien taipumus ylipainoon on yksi selittävä tekijä niiden nivelongelmien kehittymisessä. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa nivelsairauksille altistava tekijä, mutta onneksi omistaja voi pienentää joitakin riskejä ja ehkäistä näin nivelongelmien puhkeamista tai parantaa jo sairastuneen koiran elämänlaatua.
Ihmisten tavoin koirat voivat kärsiä erilaisista nivelsairauksista, joista yleisimpiä ovat nivelrikko, niveltulehdukset ja dysplasia eli erilaiset kasvu- ja kehityshäiriöt. Koiran koko, paino, ikä ja perintötekijät ovat tärkeimmät riskitekijät, mitä tulee sairauden kehittymiseen.
Nivelsairaudet ovat labradorinnoutajilla valitettavan yleisiä, mikä selittyy osittain koiran isolla koolla ja nopealla kasvuvauhdilla. Myös vauhdikkuus altistaa labradorinnoutajan nivelet kovalle rasitukselle, mikä voi ajan saatossa vaurioittaa nivelrustoa ja aiheuttaa niveltulehduksen.
Nivelsairauksia ja muita liikuntaelimistön ongelmia esiintyy runsaasti myös esimerkiksi bordercolliella, mäyräkoiralla ja saksanpaimenkoiralla.
Erilaiset koirien nivelsairaudet
Koirien nivelsairaudet jaetaan neljään päätyyppiin, jotka tunnistetaan pääasiassa niiden perimmäisen syyn perusteella. Edellä mainittujen ylipainon, nopean kasvuvauhdin ja aktiivisuuden lisäksi tavallisia nivelsairauksien aiheuttajia ovat muun muassa niveliin kohdistuvat ruhjeet tai iskut, erilaiset tulehdukset, muutokset koiran vastustuskyvyssä ja aineenvaihdunnalliset ongelmat.
Koirien nivelsairaudet voidaan jakaa seuraaviin päätyyppeihin:
- Nivelrikko tai rappeuttava niveltulehdus. Tämä tarkoittaa, että niveliä ympäröivä rusto rappeutuu vähitellen. Vaiva liittyy yleensä korkeaan ikään tai ylipainoon.
- Lonkan dysplasia. Dysplasialla tarkoitetaan erilaisia kasvu- ja kehityshäiriöitä. Lonkan dysplasia on perinnöllinen sairaus, joka aiheutuu epämuodostumasta lonkkanivelessä. Tämä aiheuttaa ongelmia lonkan asennossa ja rappeuttaa vähitellen niveltä ympäröivää rustoa. Tila aiheuttaa kroonista tulehtuneisuutta.
- Kyynärnivelen dysplasia. Ongelma johtuu siitä, että kyynärnivel ei ole kehittynyt kunnolla. Tilan uskotaan olevan perinnöllinen. Tyypillisen ruston rappeutumisen lisäksi vakavissa tapauksissa voi ilmetä jopa luiden sirpaloitumista. Labradorinnoutajat kärsivät monia muita rotuja useammin juuri kyynärnivelen dysplasiasta. Vaivaa esiintyy yleensä nimenomaan isoilla koiraroduilla
- Polven dysplasia. Myös polvinivelen dysplasia aiheutuu epämuodostumasta. Tilaa ilmenee myös pienemmillä koiraroduilla.
Labradorinnoutajan nivelsairauksien hoito
Riippuen nivelsairauden tyypistä ja siitä, miten pitkälle se on edennyt, tarjolla on seuraavia hoitokeinoja:
- Tulehdusta ehkäisevät lääkkeet, joiden avulla lievitetään tulehtuneisuutta ja kipua.
- Ruokavalion suunnittelu niissä tapauksissa, joissa koira on ylipainoinen tai sillä on aineenvaihdunnallinen häiriö.
- Nivelten ruston uusiutumista tukevat lisäravinteet.
- Leikkaus, jonka avulla korjataan dysplasia.
Labradorinnoutajan nivelsairauksien ehkäisy
Aina nivelsairauksien puhkeamista ei voida estää, mutta omistajan kannattaa pyrkiä ehkäisemään niitä yksinkertaisten ohjeiden avulla. Samat ohjeet pätevät jo sairastuneen lemmikin oireiden hillitsemisessä.
- Kevyt liikunta. Aktiivinen arki on aina hyvä valinta koiran kuin koiran fyysisen ja henkisen terveyden ylläpitämiseksi. Se on myös paras tapa ehkäistä ylipainoa. Jos lemmikki on altis nivelsairauksille, kannattaa omistajan miettiä, millainen liikunta sille sopii parhaiten. Liikunta ei saa rasittaa koiran niveliä liikaa, eli pitkät kävelylenkit ovat todennäköisesti parempi valinta kuin jatkuva juokseminen tai aktiviteetit, jotka vaativat hyppäämistä.
- Painonhallinta. Monet koirarodut, labradorinnoutaja mukaan lukien, ovat alttiita ylipainolle. Omistajan on tärkeä pitää silmällä lemmikin saaman ruoan määrää ja valita juuri kyseiselle eläimelle sopiva ruoka.
- Säännölliset eläinlääkärin tarkastukset. Nämä kuuluvat jokaisen koiranomistajan tehtäviin ja erityisen tärkeitä ne ovat, jos lemmikki kärsii terveysongelmista.
- Lisäravinteet. Markkinoilla on erilaisia nivelten terveyttä ylläpitäviä lisäravinteita. Lisäksi voidaan harkita hierontaa tai vaihtoehtoisia hoitoja kuten akupunktiota tai fysioterapiaa. Näistä kannattaa kuitenkin aina keskustella etukäteen eläinlääkärin kanssa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Clements, C. (2015). Pet Health Network. Arthritis in Dogs. Recuperado de https://www.pethealthnetwork.com/dog-health/dog-diseases-conditions-a-z/arthritis-dogs
- Hernández, E. (S.f). It’s a lab thing. LabMD: Arthritis… becoming more Commonplace. Recuperado de http://itsalabthing.com/labmd-arthritis-becoming-more-commonplace
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.