Kuka on Jane Goodall?
Kirjoittanut ja tarkastanut eläinlääkäri Eugenio Fernández Suárez
Jane Goodall on epäilemättä yksi historian vaikuttavimmista naisista ja eräs tärkeimmistä eläinten suojelua ja lajien säilyvyyttä ajavista aktivisteista. Tästäkin huolimatta Goodallin tarina on vähemmän tunnettu kuin hänen työnsä ja aikaansaamansa tulokset.
Jane Goodall, nainen viidakossa
Jane Goodall syntyi kaukana Afrikasta Lontoon kuhinassa vuonna 1934. Tästäkin huolimatta Janessa heräsi jo lapsuudessa syvä rakkaus eläimiä, luontoa ja Afrikkaa kohtaan. Lukion jälkeen Janella ei ollut varaa yliopisto-opintoihin, joten hän haki sihteeriopistoon ja työskenteli opintojen rinnalla muun muassa tarjoilijana. Vuonna 1956 Goodallin ystävä kutsui tämän perheensä tilalle Keniaan. Keniassa Goodall tapasi tunnetun antropologin ja paleontologin Louis Leakeyn.
Goodall teki Leakeyyn vaikutuksen eläinten ja Afrikan tuntemuksellaan, ja Leakey palkkasi Goodallin avustajakseen. Myöhemmin Leakey lähetti Janen tutkimaan simpansseja Gombe Streamin riistansuojelualueelle. Janella ei ollut eläimiin tai eläinten käyttäytymiseen liittyvää koulutusta, ja Leakey olikin vakuuttunut siitä, että nuori nainen pystyisi tutkimaan eläimiä täysin uudesta näkökulmasta. Britannian siirtomaaviranomaiset vastustivat nuoren naisen lähettämistä asumaan villieläinten keskuuteen, mutta lupa matkaan heltisi, kun Goodallin äiti lupasi lähteä tyttärensä seuraksi ensimmäiseksi kolmeksi kuukaudeksi.
Erilainen kädellisten tutkija
Jane Godall aloitti simpanssien tarkkailun ilman aiempaa kokemusta kädellisten tutkimisesta. Tämä tarkoitti, että hän pystyi seuraamaan simpanssien elämää ilman tuon ajan tieteellisen konsensuksen ennakkokäsityksiä . Noina päivinä yleinen käsitys oli vielä se, että eläimillä ei ole minkäänlaisia tunteita.
Haastavien ensimmäisten kuukausien jälkeen Goodall alkoi tehdä simpansseista useita merkittäviä havaintoja. Hän esimerkiksi huomasi simpanssien käyttävän ravinnokseen myös lihaa kasvisten lisäksi ja todisti näiden eläinten rakentavan ja käyttävän yksinkertaisia työkaluja. Goodallin työ alkoi saavuttaa laajaa huomiota, ja vuonna 1962 Cambridgen yliopisto hyväksyi Janen tohtoriopintoihin, huolimatta siitä, että hänellä ei ollut aiempaa korkeakoulututkintoa. Goodall työskenteli Gombe Streamin riistansuojelualueen simpansseja käsittelevän väitöskirjansa parissa kolme vuotta ja väitteli tohtoriksi etologiasta vuonna 1965.
Eläinten käytöksen vallankumous
Goodallin tutkimus ei päättynyt väitöskirjan tekoon, vaan hän osoitti vääräksi monia tuon päivän tiedeyhteisön tukemia teorioita. Hän esimerkiksi todisti simpanssien harjoittavan yksiä eläinkunnan uskomattomimmista metsästystavoista. Monien mielestä Goodallin havainnot johtivat jopa muutokseen ihmisen määritelmässä. Tuohon asti ihmisen oltiin ajateltu olevan ainoa työkaluja valmistava ja käyttävä eläin. Ihmiset määriteltiin työkalujen luojiksi, eikä minkään muun eläimen uskottu pystyvän samaan.
Goodall kuitenkin todisti, että simpanssit valmistavat oksista tai ruohosta tikkuja, joilla ne pyydystävät termiittejä työntämällä tikun termiittien kekoon ja syömällä tikkuun tarttuneet hyönteiset. Goodall myös havaitsi simpanssien siirtävän työkalutaitonsa sukupolvelta toiselle. Nämä löydökset avasivat ovet täysin uudelle etiologian alueelle.
Goodall erosi muista tutkijoista antamalla simpansseille nimet numeroiden sijaan. Hänen tutkimuksensa esittivät simpansiyksiköillä olevan erilaiset luonteet, mikä herätti erittäin runsaasti huomiota. Goodall oli vakuuttunut siitä, että myös eläimillä on tunteet. Hän itse todisti koirilla olevan tunteita tutkimalla omaa lemmikkiään.
Jane Goodall, aktivisti
1970-luvulla Goodall alkoi kiinnittää enemmän huomiota myös luonnonsuojelualueiden metsien tilaan ja yleisesti luonnonsuojeluun apinoiden määrän laskiessa nopeasti. Hän alkoi ymmärtää simpanssien ja muiden eläinten kärsivän ihmisten toimista. Goodall perusti vuonna 1977 Jane Goodall Instituten, jonka tarkoituksena on levittää ympäristönsuojelullista tietoisuutta. Hän kiersi eläinkokeita suorittavia laboratorioita, sirkuksia ja luonnonpuistoja, nähden, kuinka hänen rakastamiaan eläimiä pidettiin vankeina, kohdeltiin lemmikkeinä, myytiin sirkuksiin ja käytettiin hyväksi julmissa kokeissa.
1980-luvun puolivälistä lähtien Goodall on kampanjoinut eläinten humaanin kohtelun ja elämän ekosensitiivisyyden puolesta. Vielä tänäkin päivänä hän viettää suurimman osan vuodesta matkustaen ja osallistuen luonnon- ja eläintensuojeluun liittyviin konferensseihin ja tapahtumiin.
Goodall on perustanut myös Roots and Shoots -projektin, jonka tarkoituksena on antaa lapsille ympäri maailman mahdollisuus ehdottaa tapoja eläinten puolustamiseen. Tänä päivänä Jane toivoo uusien sukupolvien olevan apu maailman laajuisen ekologisen katastrofin välttämiseksi.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.