Koiraa pelkää - 4 eläimen paniikkiin ajavaa asiaa
Tänään kerromme asioista ja tilanteista, joita koira pelkää, ja jotka voivat saada eläimen jopa paniikkiin. Tämän artikkelin luettuasi tiedät, kuinka auttaa koiraasi vähentämällä sen ahdistusta pelottavissa tilanteissa.
Koiran pelko ja paniikkikohtaukset
Saatamme ajatella, että eläimet eivät kärsi pelon tunteesta samalla tavoin kuin ihmiset, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Myös nelijalkaiset ystävämme kamppailevat fobioiden, paniikkikohtausten ja pelkojen kanssa. Puhumattakaan yksittäisten tilanteiden ja elämänmuutosten aiheuttamasta stressistä ja ahdistuneisuudesta.
Tunnistaaksesi koiran pelon, tarkkaile lemmikkiäsi erityisesti seuraavien merkkien varalta:
- Haukkuminen, etenkin korkealla äänellä
- Koira etsii keinoa vältellä tilannetta tai esinettä
- Eläin yrittää maata mahdollisimman matalana, aivan kuin olisi liimattu kiinni lattiaan
- Koira etsii epätoivoisesti paikkaa, johon piiloutua
- Sisätiloihin ulostaminen tai virtsaaminen
- Tärinä
- Murina ja hampaiden paljastaminen
- Korvien taakse luimistaminen
- Pupillien laajentuminen
- Hännän jalkojen väliin asettaminen
Kuinka auttaa pelokasta koiraa?
Jokainen koiranomistaja haluaa auttaa lemmikkiään pääsemään pelon ja pelottavan tilanteen yli, mutta valitettavasti tulos on usein täysin päinvastainen juuri omistajan käytöksen vuoksi. Saatamme siis pahentaa tilannetta yrittäessämme auttaa koiraa. Älä osoita koiralle sääliä, äläkä komenna sitä tai puhu sille moittivalla äänensävyllä. Viimeinen asia, jonka haluat tehdä, on lisätä koiran epätoivoa.
Vaistomme käskee silittämään koiraa rauhoittaaksemme sen oloa, mutta tämä on itse asiassa huono valinta, sillä eläin saattaa tulkita paijaamisen niin, että sen käytös on toivottua, ja tilanne todellakin on vaarallinen.
Koiran liikkumista ei myöskään ole hyvä estää. Älä siis esimerkiksi halaa pelokasta koiraa tai paina sitä itseäsi vasten. Tämä saattaa tehdä eläimen entistä hermostuneemmaksi ja saada sen kokemaan olevansa vaarassa, mikä voi pahimmillaan johtaa siihen, että koira yrittää hyökätä kimppuusi pyrkiessään pakenemaan tilanteesta.
Pyri pitämään kiinni rutiineista ja normaaleista tavoista ja käyttäydy itse kuin mitään ongelmaa ei olisi olemassakaan. Näin viestit koirallesi, että kaikki on kunnossa, eikä silläkään ole syytä huoleen. Kun omistaja käyttäytyy normaalisti, on todennäköisempää, että niin tekee koirakin.
Neljä asiaa, joita koiraa pelkää
Vaikka jokainen eläin on erilainen ja yksilöiden välillä on eroja, on olemassa tiettyjä asioita ja tilanteita, joita useimmat koirat pitävät pelottavina.
1. Kovat äänet
Koirien yleisesti pelkäämiin ääniin lukeutuvat esimerkiksi ukkonen, ilotulitteet, huuto, pölynimurit, ruohonleikkurit, hiustenkuivaajat ja hälytysajoneuvojen sireenin ääni. On hyvä pitää mielessä, että koiran kuulo on huomattavasti parempi kuin ihmisen kuulo, ja koira kuulee äänet jopa neljä kertaa kovempina kuin ihminen. Koiran korvat voivat rekisteröidä jopa 35 000 ääniaaltoa sekunnissa. Jo pelkkä sateen ropina ikkunalautaa vasten on kova meteli näin herkille korville.
2. Toiset koirat
Vaikka koira olisi kasvanut muiden lemmikkien kanssa, se voi tuntea olonsa epämukavaksi joutuessaan kohtaamaan tuntemattoman lajitoverin. Kyse ei ole kateudesta, vaan ennemminkin siitä, että koira ei halua jakaa tilaansa vapaaehtoisesti toisen lajinsa edustajan kanssa.
Se, että eläin pelkää lajitovereitaan, on usein merkki siitä, ettei eläintä ole sosiaalistettu tarpeeksi hyvin pentuiässä tai se on erotettu emostaan liian nuorena, eikä se näin ehtinyt oppimaan tarvittavia sosiaalisia taitoja. Tämän lisäksi ihmisten tapa kohdella koiriaan kuin pieniä lapsia voi johtaa siihen, että eläin ei saa toteuttaa lajilleen ja luonteelleen tärkeitä ja luonnollisia asioita – kuten viettää aikaa lajitovereidensa kanssa.
3. Ihmiset
Koiran pentuajan kokemuksilla on suuri merkitys pelkojen kehittymisessä. Jos esimerkiksi ihmiset ovat kohdelleet koiraa aikaisemmin väärin, on todennäköistä, että eläin pelkää vielä aikuisenakin asioita, jotka muistuttavat sitä tapahtuneesta. Koirat eivät ole katkeria, eivätkä kanna kaunaa, mutta on luonnollista, että ne reagoivat asioihin, jotka ne yhdistävät traumaattiseen kokemukseen. Kaltoinkohdeltujen koirien on vaikea luottaa ihmiseen, muttei onneksi mahdotonta!
4. Muutokset koiran elämässä
Jos koira ei pääse ulkoilemaan usein, on ymmärrettävää, ettei se ole tottunut esimerkiksi liikenteen hälinään. Tällaiset koirat pelkäävät yleensä nopeasti ohi ajavia autoja sekä polkupyöriä. Ne eivät myöskään sopeudu hyvin uusiin tilanteisiin. Esimerkiksi muutto ja elinympäristön vaihtuminen voi olla vaikeaa tällaiselle eläimelle.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.