Voidaanko sukupuuttoon kuolleet lajit tuoda takaisin?
Kirjoittanut ja tarkastanut biokemisti Luz Eduviges Thomas-Romero
Tiedemiehet ovat yrittäneet saada takaisin sukupuuttoon kuolleita lajeja, koska sitä pidetään julmana kohtalona. Sukupuutto on kuitenkin ollut normaalia aikojen alusta lähtien, koko planeettamme historian ajan. Lajien monimuotoisuuden pieneneminen globaalilla tasolla johtui erilaisista joukkokuolemista, jotka johtuivat muista pienemmistä ilmiöistä paikallisella tasolla.
Näin ollen sukupuuttoon kuolleet lajit antavat jatkuvasti tilaa uusille lajeille, jotka ovat paremmin valmistautuneita käyttämään jatkuvasti tasapainoilevan ekosysteemin resursseja. Valitettavasti myös ihmisen suorat tai epäsuorat toimet lähes kaikkiin maapallon osa-alueisiin johtavat edelleen lukuisten lajien sukupuuttoon kuolemiseen, ja se tapahtuu huimaa vauhtia.
Tämä herättää mielenkiintoisen kysymyksen: pitäisikö meidän yrittää tuoda sukupuuttoon kuolleet lajit takaisin? Jatka lukemista saadaksesi lisää tietoa tästä aiheesta ja siihen liittyvistä eettisistä näkökohdista.
Mitä hyötyä sukupuuttoon kuolleiden lajien palauttamisesta olisi?
On mielenkiintoista tietää, että eräs tieteenala on viime vuosikymmeninä edistänyt uutta väliintuloa maailmassa, jota he ovat kutsuneet sukupuuton hävittämiseksi (“de-extinction”). Tässä aloitteessa ehdotetaan geneettisten menetelmien avulla sellaisen organismin luomista, joka on sukupuuttoon kuolleen lajin jäsen tai muistuttaa sitä.
Onko se mahdollista?
Sukupuuttoon kuolleen lajin palauttamiseen tarvittava teknologia on varmastikin tällä hetkellä käytössämme. Siihen on kolme tapaa:
- Kloonaus
- Geenitekniikka
- Valikoiva lisääntyminen tai strateginen pariutuminen
Kloonauksessa sukupuuttoon kuolleen eläimen solujen ydin siirretään isäntälajin hedelmöittymättömään munasoluun. Sitten munasolu asetetaan sijaissynnyttäjään. Et ole tästä kenties tietoinen, mutta tätä menetelmää käytettiin Dolly-lampaan kloonaamiseen vuonna 1996. Vuonna 2009 kloonattiin myös Pyreneiden vuoristovuohi, mutta sen elinikä oli hyvin lyhyt – vain 10 minuuttia.
Teoriassa norsun munasolun ydin voitaisiin siis korvata villamammutin solusta saadulla ytimellä. Yksinkertaisesti selitettynä norsun geneettinen koodi korvattaisiin mammutin geneettisellä koodilla.
Sähköimpulssi saa solun lisääntymään, ja alkio kehittyy, jos kaikki menee hyvin. Alkio asetetaan sitten naarasnorsuun, joka jatkaa tavanomaista tiineysprosessia.
Kaksi muuta menetelmää
Mitä tulee geenitekniikkaan, tutkijat pelastavat sukupuuttoon kuolleen eläimen DNA-sekvenssin pätkiä ja täyttävät aukot, eli puuttuvat sekvenssit, läheisesti sukua olevan elävän lajin DNA-informaatiolla. Tätä vaihtoehtoa parantaa CRISPR-järjestelmän käyttö kohdennettuun DNA:han.
Vaihtoehtoisesti tutkijat tunnistavat tietyt ominaisuudet ja jalostavat sukupuuttoon kuolleen lajin läheisiä eläviä sukulaisia valikoivasti, kunnes elävät yksilöt alkavat muistuttaa sukupuuttoon kuolleita esivanhempiaan valikoivassa lisääntymisessä tai strategisessa pariutumisessa.
Tutkijat käyttävät näiden menetelmien yhdistelmää yrittäessään tuoda sukupuuttoon kuolleita lajeja takaisin.
Onko käynnissä hankkeita sukupuuttoon kuolleiden lajien palauttamiseksi?
Kuten edellä todettiin, käynnissä on monia sukupuuttoon kuolemisen estämiseen tähtääviä hankkeita, kuten pyrkimykset elvyttää muuttokyyhky, villamammutti ja vatsassahautoja. Tällä hetkellä panostetaan myös muihin symbolisiin eläinlajeihin kuin edellä mainittuihin. Niitä ovat muun muassa moalintu, carolinanaratti ja kiinanjokidelfiini.
Etelä-Afrikassa on käynnissä myös hanke, jonka tarkoituksena on elvyttää seepran alalaji kvagga (Equus quagga quagga). Hankkeen tavoitteena on kasvattaa populaatio, joka on morfologialtaan lähellä alkuperäistä populaatiota. Aloite käynnistettiin vuonna 1987, ja vuoteen 2005 mennessä viidennen sukupolven eläimillä oli tunnistettavat kvaggan piirteet.
Kannattaako sukupuuttoon kuolleita lajeja tuoda takaisin?
Tästä asiasta, kuten kaikista kiistanalaisista kysymyksistä, ollaan eri mieltä. Kannattajat väittävät, että meillä on moraalinen velvollisuus tuoda takaisin eläimet, jotka ovat kadonneet ihmisen toiminnan vuoksi.
Esimerkiksi muuttokyyhky, stellerinmerilehmä ja mauritiuksendodo katosivat metsästyksen, elinympäristön tuhoutumisen ja ihmisen aiheuttamien tautien vuoksi. Jotkut teoretisoivat, että kaikki nämä eläimet olisivat yhä olemassa ilman ihmistä.
Lisäksi asiantuntijat huomauttavat, että tämä voi olla keino lisätä luonnon monimuotoisuutta. Esimerkiksi villamammuttien kaltaiset suuret laiduntavat kasvinsyöjät voisivat parantaa maaperän laatua tai muuttaa Siperian tundran karuja alueita rikkaiksi laidunmaiksi.
Syitä, miksi sukupuuttoon kuolleita lajeja ei kannata tuoda takaisin
Vastustajat väittävät, että nämä tekniikat voisivat viedä resursseja nykyisten lajien suojeluohjelmilta. Tämä saattaisi mahdollistaa entistä useampien eläinten sukupuuttoon kuolemisen.
Lisäksi palautetut lajit eivät välttämättä selviä luonnossa. Tämä johtuu siitä, että niiden vanhoja elinympäristöjä ei enää ole. Näin ollen näiltä eläimiltä puuttuisivat puolustusmekanismit, joilla ne voisivat suojautua nykyisiltä saalistajilta.
Lisäksi niiden immuunijärjestelmät eivät välttämättä ole valmiita käsittelemään uusia taudinaiheuttajia. Saatuaan tartunnan tietyistä loisista nämä elvytetyt eläimet voisivat levittää tauteja muihin lajeihin, mikä vaikuttaisi kielteisesti nykyisiin ekosysteemeihin.
Ei ole selvää, kumpi puoli “voittaa”, varsinkaan kun emme tiedä tarkalleen, mihin sukupuuttoon kuolemista koskeva tutkimus johtaa. On selvää, että meidän on tehtävä vaikeita päätöksiä tulevaisuudessa. Mitä mieltä sinä olet?
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Shapiro, B. (2015). How to clone a mammoth: the science of de-extinction. Princeton University Press. http://assets.press.princeton.edu/catalogs/S15Trade.pdf
- Cohen, S. (2014). The ethics of de-extinction. NanoEthics, 8(2), 165-178.
- Babcock, H. M. (2019). The Genie is Out of the De-Extinction Bottle: A Problem in Risk Regulation and Regulatory Gaps. Va. Envtl. LJ, 37, 170. http://www.velj.org/uploads/1/2/7/0/12706894/37.3.1_babcock.pdf
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.