Terveen kissan merkit

Esimerkiksi muutokset ruokahalussa ja väsymys ovat tavallisia merkkejä kissan terveysongelmista.
Terveen kissan merkit
Paloma de los Milagros

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Paloma de los Milagros.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Säännölliset eläinlääkäritarkastukset ovat hyvä keino pyrkiä varmistamaan, että kissa pysyy terveenä. Tämän lisäksi on tärkeää, että omistaja tarkkailee lemmikkiään, sillä hän on paras henkilö huomaamaan muutokset eläimen käytöksessä ja olossa. Jokaisen omistajan onkin hyvä tuntea yleisimmät terveen kissan merkit.

Kissat ovat tunnettuja tavastaan piilottaa kipunsa ja huono olonsa, minkä vuoksi lemmikin terveysongelmien varhaisessa vaiheessa havaitseminen on usein vaikeaa. Ja kuten tiedämme, mitä aikaisemmin sairaus havaitaan, sitä helpompaa sen hoitaminen yleensä on ja sitä parempi on paranemisennuste.

Koska kissa ei itse kerro olostaan, on omistajan erittäin tärkeä tuntea ja tunnistaa tietyt merkit, jotka kertovat lemmikin hyvästä ja huonosta olosta.

Terveystarkastus kotona

Omistajan kannattaa tutkia kissan keho säännöllisesti mahdollisten muutosten varalta. Tämä kannattaa pyrkiä tekemään niin, että eläin ei säikähdä tai hermostu. Sopiva tilanne on esimerkiksi sellainen, jossa kissa makoilee vieressä sohvalla.

Vältä äkillisiä liikkeitä ja liikuta kättäsi rauhallisesti kissan kehoa pitkin, kevyesti painaen. Jos huomaat lemmikin ihossa tai ihon alla patteja tai muita ongelmia, varaa lemmikille aika eläinlääkärin tarkastukseen. Sama pätee tilanteeseen, jossa kissa kokee kipua tai epämukavuutta tiettyä kehon osaa kosketettaessa.

Terveen kissan merkit

Tällainen nopea fyysinen tarkastus kannattaa suorittaa säännöllisesti heti lemmikin hankkimisesta alkaen, sillä näin opit tuntemaan eläimen kehon ja huomaat välittömästi, jos siinä ilmenee muutoksia.

Jos et huomaa mitään erikoista yleistä tutkimusta suorittaessasi, voit seuraavaksi keskittyä seuraaviin osa-alueisiin:

  • Silmät: Kissan terveet silmät ovat kirkkaat, eikä niissä ole eritettä. Ne myös reagoivat nopeasti valon määrän muutoksiin.
  • Korvat: Pieni määrä korvavahaa on normaalia, mutta kissan korvien tulisi olla puhtaat ja kuivat, eikä niissä tule näkyä esimerkiksi ihottumaa. Paha haju tai mätä on merkki terveysongelmasta, kuten korvatulehduksesta.
  • Suu: Kissan terveet ikenet ovat vaaleanpunaiset, eikä niissä näy haavaumia, paiseita tai muita ongelmia. Erilaiset hammasongelmat ovat kissoilla yleisiä, ja eläinlääkärikin tuleekin tarkastaa kissan suu säännöllisesti. Pahan hajuinen hengitys on usein ensimmäinen merkki, josta omistaja huomaa jotain olevan vialla lemmikin suussa.
  • Turkki: Kissan turkin tulisi olla kiiltävä ja paksu. Karvan laatu totta kai vaihtelee yksilöittäin ja roduittain, mutta omistajan on hyvä tarkkailla lemmikin turkkia mahdollisten muutosten varalta.
  • Paino: Painon äkillinen vaihtelu voi olla merkki terveysongelmista. Ali- tai ylipaino ei ole koskaan terveellistä kissalle.

Terveen kissan merkit

Terveen kissan merkit

Kissat ovat rutiineja rakastavia eläimiä, ja pienikin muutos tavoissa voi tosiasiassa olla merkki kivusta tai muusta terveysongelmasta. Omistajan kannattaa tarkkailla etenkin seuraavia kolmea asiaa:

  • Ruokahalu: Seuraa, kuinka usein ja miten paljon kissa syö – tämä on erittäin tärkeää lemmikin terveydentilan arvioimiseksi. Suurin osa kissoista syö normaalia vähemmän ollessaan sairas, millä on suora vaikutus painoon. Tarkkaile myös, kuinka paljon eläin juo päivän aikana.
  • Aktiivisuustaso: Sairas kissa on yleensä normaalia vaisumpi, rauhallisempi ja väsyneempi. Jos siis huomaat, että aktiviteetit eivät yhtäkkiä kiinnosta kissaa tai se viettää tavallista enemmän aikaa leväten, varaa aika eläinlääkäriin.
  • Hygienia: Tarkkaile, miten usein kissa käy laatikolla, ja seuraa myös sen ulosteen laatua. Se, että lemmikki alkaa tehdä tarpeensa laatikon ulkopuolelle, ei ole normaalia, vaan merkki fyysisestä tai psyykkisestä ongelmasta, joka vaatii eläinlääkärin hoitoa.

Yleisesti ottaen aktiivinen käytös, hyvä tuuli ja terve ulkonäkö ovat kaikki merkkejä kissan terveydestä. Jos haluat varmistaa lemmikkisi terveyden, sinun on oltava valmis perehtymään sen persoonallisuuteen ja käytökseen ja tarkkailtava sen ulkonäköä. Kotona suoritettava tarkkailu ja tarkastukset eivät kuitenkaan koskaan täysin korvaa eläinlääkärin tarkastuksia ja hoitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.