Syylä koiran silmässä

Syylät ovat ihon tai limakalvojen hyvänlaatuisia kasvaimia, jotka johtuvat papilloomaviruksesta. Yleensä syylistä ei tarvitse huolestua.
Syylä koiran silmässä

Viimeisin päivitys: 25 toukokuuta, 2021

Syylät ovat hyvänlaatuisia kasvaimia, joita voi kehittyä koiran ihon pinnalle ja limakalvoille. Niitä voi kasvaa mihin tahansa kehon kohtaan, jopa silmään. Syylä koiran silmässä ei yleensä ole vaarallinen, joskin se voi suureksi kasvaessaan häiritä silmää.

Mikä syylät aiheuttaa?

Syylät ovat papilloomavirusten aiheuttamia hyvänlaatuisia kasvaimia ihossa tai limakalvoilla. Eri lajeilla esiintyy erilaisia papilloomaviruksia, eivätkä lajit tartuta toisiaan. Omistaja ei siis voi saada papilloomatartuntaa ja syylää lemmikiltään. Minkä tahansa ikäisellä koiralla voi olla syyliä, mutta ne ovat erityisesti ikääntyvien koirien vaiva. Niitä esiintyy tavallista useammin myös yksilöillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt syystä tai toisesta.

Papilloomavirus tarttuu koiran joutuessa suoraan kontaktiin viruksen kanssa. Se leviää yleensä suun kautta, eli koira voi saada sen esimerkiksi juomalla saastunutta vettä tai leikkimällä leluilla, joilla on leikkinyt myös tartunnan saanut toinen koira. Papilloomaviruksen kanssa kontaktiin joutuminen ei automaattisesti tarkoita syylien syntymistä, vaan tämä riippuu eläimen vastustuskyvystä. Kyseinen virus aiheuttaa myös muita sairauksia.

Koiran syylät ovat ulkonäöltään kukkakaalimaisia, eivät sileitä. Aikuisen koiran ihomuutokset eivät välttämättä ole syyliä, vaan kyseessä voi olla esimerkiksi talirauhasen eterooma tai vanhuusajan vaarattomat luomet. Iholla näkyvä patti voi olla myös pahanlaatuinen kasvain, minkä vuoksi kaikki ihomuutokset kannattaa tarkistuttaa eläinlääkärillä.

Yleisesti ottaen syylät eivät aiheuta koiralle kipua, mutta niitä voi kehittyä paikkoihin, jossa ne aiheuttavat eläimelle epämukavuutta. Niistä ei normaalisti myöskään vuoda verta, ellei koira sitten nuole tai raavi niitä.

Vanha koira makaa nurmikolla

Syylä koiran silmässä

Syylät lakkaavat yleensä kasvamasta, kun ne kehittyvät kooltaan tiettylle tasolle. Ne eivät yleensä ole vaarallisia, ja tyypillistä on, että ne kuivuvat ja katoavat itsestään ajan kuluessa. Useimmiten syylät koiran kehossa eivät aiheuta mitään haitallisia sivuvaikutuksia eläimelle itselleen, ja yleisesti ottaen ne eivät siis vaadi mitään hoitoa eläinlääkäriltä.

Jos kuitenkin huomaat koirasi syylien värin olevan kummallinen, tai jos niiden muoto tai koko on muuttunut, on parasta viedä eläin tarkastukseen ammattilaiselle. Syöpää aiheuttavat kasvaimet ovat usein nimittäin syylien näköisinä, joten on tärkeää, että saat eläinlääkärin varmistuksen siitä, ettei kyseessä ole syöpä. Yleensä tämän selvittämiseksi koiralta otetaan kudosnäyte, jolloin käytetään neulaa ja otetaan talteen pieni määrä nestettä syylän sisältä ja tutkitaan sitten soluja mikroskoopilla.

Koiran syylien hoito

Jos syylä estää eläintä näkemästä, syömästä tai kävelemästä normaalisti, tai jos koira nuolee tai pureskelee syylää jatkuvasti ja aiheuttaa siten siitä verenvuotoa, tai mikäli eläinlääkäri epäilee, että syylä saattaa olla syövän merkki, voi olla parasta poistattaa kasvain. Tämä toimenpide tulee hoitaa aina eläinlääkärin vastaanotolla, ja vain ammattilainen on pätevä tekemään syylän poiston.

Eläinlääkäri voi tehdä syylän poistamiseksi pienen leikkauksen tai sitten käyttää kylmähoitoa, jonka aikana kasvainta jäädytetään, kunnes se katoaa. Koira voi lisäksi tarvita lääkitystä, jotta sen vastustuskyky voidaan saada paremmalle tasolle ja jotta syylän aiheuttamaa virusta voidaan torjua tehokkaammin.

Älä koskaan yritä poistaa koiran syylää omin käsin.  Älä myöskään käytä syylään mitään sellaisia kotihoitoja tai tuotteita, jotka on suunniteltu ihmiselle, kun kyse on koirasta – etenkään silloin, jos syylä on lähellä silmää. Tällöin tuloksena voi olla haava, näkökyvyn vahingoittuminen tai jopa puhkeaman aiheuttaminen silmään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lange, C., Zollinger, S., Tobler, K., Ackermann, M. y Favrot, C. Clinically Healthy Skin of Dogs Is a Potential Reservoir for Canine Papillomaviruses. J. Clin. Microbiol. 49: 707.
  • Diagnósticoveterinario.com
  • Toppercan

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.