Nämä 6 asiaa voivat aiheuttaa koiralle tukehtumisvaaran
Tarkistanut ja hyväksynyt: biologi Samuel Sanchez
Yllättävän monet asiat voivat aiheuttaa koiralle tukehtumisvaaran. Kaikki tietävät, että erilaiset esineet ja ruoat voivat tukkia koiran hengitystiet, mutta koira voi tukehtua myös esimerkiksi ampiaisen piston, putoamisen tai jopa vääränlaisen kaulapannan vuoksi.
Alla esitetyt kuusi asiaa voivat aiheuttaa koiralle tukehtumisvaaran, mutta ne eivät suinkaan ole ainoita asioita, jotka asettavat koiran vaaraan. Koirien tiedetään tukehtuneen esimerkiksi työnnettyään päänsä sipsipussiin. Kaikkia vahinkoja ja onnettomuuksia ei pystytä estämään, mutta on omistajan tehtävä tehdä parhaansa oman lemmikin suojelemiseksi.
Nämä 6 asiaa voivat aiheuttaa koiralle tukehtumisvaaran
1. Ruoka, lelut ja muut vierasesineet
Koira tutustuu maailmaan suunsa avulla, ja etenkin pennut intoutuvat usein pureskelemaan erilaisia esineitä. Aivan kuten ihmisilläkin, myös koirilla erilaiset vierasesineet voivat tukkia hengitystiet ja aiheuttaa tukehtumivaaran. Esimerkiksi lelut, joista irtoaa osia tai palasia, eivät ole turvallisia koiralle. Myös lelu tai muu esine, joka mahtuu valumaan koiran suun takaosaan asti, voi aiheuttaa tukehtumisvaaran. Samoin esimerkiksi hedelmien kivet ja tietyt luut ovat koirille vaarallisia. Omistajan onkin varmistettava, että koira ei pääse käsiksi ruokiin tai esineisiin, joista on sille vaaraa.
2. Hukkuminen
Uiminen on koirille erinomaista liikuntaa ja ajanvietettä, mutta koiran uimataitoja ei saa yliarvioida, eikä koiraa saa koskaan jättää vahtimatta veden läheisyyteen. Koira voi esimerkiksi uida liian kauas ja uupua niin, ettei jaksa uida takaisin rantaan. Jos kotona on uima-allas, on turvallisuuteen kiinnitettävä erityistä huomiota.
3. Savun hengittäminen tai häkämyrkytys
Savun hengittäminen ja häkämyrkytys ovat vaarallisia kaikille eläimille ja voivat johtaa kuolemaan, jos hoitoa ei aloiteta ajoissa. Häkämyrkytykset ovat yleisiä tulipalojen yhteydessä, mutta myös esimerkiksi bensiinikäyttöisen auton tyhjäkäynti suljetussa tilassa, taitamaton puulämmitys ja polttoaineella tai kaasulla käyvä lämmitinlaite voivat aiheuttaa häkämyrkytyksen vaaran.
4. Kaatuminen tai putoaminen
Jopa putoaminen tai kaatuminen voi aiheuttaa tukehtumisen, jos koiran rintakehä, niska tai kaula vahingoittuu sen seurauksena. Eläimen ikä, paino ja muut tekijät määrittävät loukkaantumisen vakavuuden. Kaulan luut ja rustot muuttuvat ajan kuluessa ja murtuvat yleensä vanhoilla koirilla nuoria yksilöitä helpommin.
5. Sairaudet ja allergiset reaktiot
Tietyt sairaudet ja tilat altistavat koiran tukehtumiselle. Esimerkiksi kennelyskä voi vaikuttaa voimakkaasti koiran hengitysteihin ja brakykefaalinen oireyhtymä eli lyhytkalloisuus vaarantaa koiran hengitysjärjestelmän toiminnan ja altistaa eläimen erilaisille terveysongelmille. Myös esimerkiksi kyyn purema tai ampiaisen pisto voivat aiheuttaa hengitysteiden tukkeutumisen.
6. Vääränlainen kaulapanta
Liian tiukka, kapea, huonosti istuva tai muuten haitallinen kaulapanta voi puristaa koiran henkitorvea ja kaulaa. Koiran kaulan ja kurkun alue on hyvin herkkä ja kestää huonosti painetta. Kurkun puolella ei ole lihaksia suojaamassa herkkää kurkunpäätä ja ruokatorvea. Sen lisäksi, että pannan paine voi häiritä verenkiertoa, imunestekiertoa ja aineenvaihduntaa, se voi myös aiheuttaa lihaskipuja, nikamavaurioita ja pahimmillaan hapenpuutetta, tajunnan menetyksen ja jopa kaularangan alueen luiden murtumisen.
Kuinka pelastaa koira tukehtumiselta?
Koiran tukehtuminen vaatii aina ripeää toimintaa ja yleensä välitöntä ensiapua. Tukehtumisvaaran aiheuttaa usein hengitystiet tukkiva vierasesine, mutta myös muut syyt voivat aiheuttaa tukehtumisen. Alla olevat ohjeet on tarkoitettu ensiavuksi tilanteisiin, joissa koiran hengitysteitä tukkii jokin esine. Mikäli koiran hengitystiet ovat umpeutuneet muista syistä, on otettava välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Joka tapauksessa on tärkeää toimia nopeasti ja rauhallisesti ja välttää hätääntymistä. Paniikki tarttuu helposti koiraan ja pahentaa tilannetta entisestään.
- Hengitysteiden tutkiminen ja esineen poistaminen. Avaa koiran suu ja tarkista tukkiiko esine hengitystiet. Jos kurkkuun jumittunut kappale on näkyvissä, poista se varovasti. Käytä apuna esimerkiksi pinsettejä. Tukehtumaisillaan oleva koira käyttäytyy arvaamattomasti ja saattaa purra. Jos koira on vauhkoontunut, ei hengitysteitä tukkivaa kappaletta välttämättä pysty poistamaan itse. Tällöin on syytä soittaa välittömästi eläinlääkärille ja seurata annettuja ohjeita tai viedä koira nopeasti eläinklinikalle tai -sairaalaan.
- Ravistelu. Mikäli et saa poistettua kurkkuun juuttunutta esinettä käsin, tartu koiraa takajaloista ja nosta se ylösalaisin niin, että sen kuono osoittaa kohti maata. Jos koira on suurikokoinen, tartu sen takajaloista kuin olisit työntämässä kottikärryjä. Ravista koiraa varovasti, jotta painovoima auttaa poistamaan nieluun jumiin jääneen kappaleen.
- Taputtelu. Jos ravistelu ei riitä, voit kokeilla taputtaa koiraa reippaasti lapaluiden väliin 4-5 kertaa. Pidä koiran takapäätä kohotettuna, jotta tukos irtoaa helpommin. Toista toimenpide, jos se ei tuottanut tulosta ensimmäisellä kerralla.
- Painelu. Jos et jaksa nostaa koiraa, aseta se kylkimakuulle kovalle alustalle. Jos mahdollista, aseta koira makaamaan niin, että sen pää on alempana kuin takapää. Aseta kätesi koiran kylkiluiden taakse hännän puolelle ja paina rivakalla pumppaavalla liikkeellä useita kertoja peräkkäin.
- Heimlichin ote. Jos yllä mainitut keinot eivät tuota tulosta, kokeile Heimlichin otetta. Tätä menetelmää käytettäessä tulee olla hyvin varovainen ja avuksi kannattaa pyytää toinen henkilö, jos se vain on mahdollista.
Heimlichin ote
Heimlichin otetta suoritettaessa tärkeitä tekijöitä ovat sekä oikea tekniikka että käytettävä voima. Liian vähäisellä voiman käytöllä ei ole vaikutusta, kun taas liian kovat vedot voivat vahingoittaa koiraa, etenkin, jos se on loukkaantunut. Pienten koirien kohdalla tulee olla erityisen varovainen.
- Asetu koiran taakse ja kiedo kätesi sen vyötärön ympärille niin, että kätesi ovat juuri sen rintakehän alapuolella pehmeällä alueella.
- Pidä toinen kätesi nyrkissä ja kiedo toinen käsi nyrkin ympärille.
- Pidä koirasta kiinni tiukasti, mutta älä liian kovaa.
- Koiran pään tulee osoittaa alaspäin. Jos mahdollista, toinen henkilö voi pitää koiraa paikoillaan niskavilloista kiinni pitäen. Tämä auttaa pitämään koiran asennon vakaana ja voi estää sitä liikkumasta sen mahdollisesti vauhkoontuessa.
- Nykäise taakse ja ylös. Toista nykäisyjä tarvittaessa 3-5 kertaa.
- Menettely voidaan toistaa 3-4 kertaa pitäen tauko nykäyssarjojen välissä.
Olipa tukehtumisen syy mikä tahansa, ja vaikka koira vaikuttaisi hyväkuntoiselta, se tulee viedä eläinlääkäriin ensiavun antamisen jälkeen. Ammattilainen tarkastaa koiran ja varmistaa sen olevan kunnossa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- RCP para gatos y perros. Recogido el 22 de febrero de 2021 de https://depts.washington.edu/learncpr/spanish/cat&dog.html
-
Monóxido de carbono. Recogido el 22 de febrero de 2021 de https://espanol.epa.gov/cai/monoxido-de-carbono
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.