Mitkä merkit kertovat koiran kuumeesta?
Jokainen meistä kärsii kuumeesta jossain vaiheessa elämäänsä, ja valitettavasti sama pätee myös lemmikkeihimme. Koska koira ei voi puhumalla kertoa olostaan, on omistajan kiinnitettävä tarkkaa huomiota sen käyttäytymiseen. Omistajan on myös hyvä painaa mieleensä muutamia vinkkejä siitä, mitkä merkit kertovat koiran kuumeesta.
Mitkä merkit kertovat koiran kuumeesta?
Koiran normaali ruumiinlämpötila on hieman korkeampi kuin ihmisellä, noin 38-38,8 astetta. Kuumeesta puhutaan, kun koiran ruumiinlämpö on yli 39,5 astetta. Kuume itsessään ei ole sairaus, vaan oire, ja se voi kertoa vakavastakin ongelmasta, kuten tulehduksesta, immuunivälitteisestä taudista tai kasvainsairaudesta.
Kuumeen varmistaminen onnistuu ainoastaan kuumemittarilla. Seuraavat oireet kuitenkin voivat kertoa koiran kuumeesta:
- Väsymys, apaattisuus ta syrjään vetäytyminen
- Ruokahalun menetys
- Kuuma ja kuiva nenä
- Hermostunut mieliala
- Vapina
Infektiotaudit aiheuttavat yleensä koiralla muita näkyviä oireita, kuten silmä- ja sierainvuotoa, yskää, oksentelua tai ripulia.
Alle 41 asteen kuume ei ole tavallisesti koiralle vaaraksi, mutta tätä korkeampi kuume on aina hätätapaus. Näin korkea ruumiinlämpö voi aiheuttaa vakavia vaurioita kuten elinten vajaatoimintaa, veren hyytymishäiriöitä ja elimistön puolustusjärjestelmän ylireagointia. Pahimmassa tapauksessa vauriot johtavat koiran kuolemaan.
Jos koiralla havaitaan korkea kuume, on se toimitettava välittömästi eläinlääkäriasemalle. Ennen tätä kuumetta voidaan pyrkiä alentamaan suihkuttelemalla eläintä viileällä vedellä vähintään 15 minuutin ajan. Koiraa ei tulisi kuljettaa ennen kuin sen ruumiinlämpötila on selvästi alle 41 astetta.
Koiran kuumeen mittaaminen
Jos koiralla ilmenee jokin yllä mainituista oireista, sen ruumiinlämpö kannattaa mitata. Ainoa tapa varmistaa kuume, on mitata lämpötila koiran peräsuolesta. Tämä tulee tehdä aina eläinten ruumiinlämmön mittaamiseen soveltuvalla mittarilla, jossa on taipuisa pää. Monet ihmisille tarkoitetut kuumemittarit ovat vaaraksi koiralle, eikä niitä tule missään nimessä käyttää.
Toimenpide on harvan eläimen mielestä miellyttävä, mutta tämä on ainoa keino saada tarkka lukema koiran ruumiinlämmöstä. Tilannetta voidaan yrittää helpottaa liukastamalla kuumemittarin pää esimerkiksi ruokaöljyllä tai vaseliinilla, minkä lisäksi yhden henkilön kannattaa pitää koiraa paikoillaan lämmön mittaamisen ajan.
Kuumemittarin kärki asetetaan varovasti koiran peräaukkoon, muutaman sentin syvyyteen. Useimmilla kuumemittareilla menee lähes minuutti ruumiinlämmön mittaamiseen.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.