Mistä tietää, että koira kärsii kivusta?
Kirjoittanut ja tarkastanut biokemisti Luz Eduviges Thomas-Romero
Omistan voi olla vaikea huomata, että koira kärsii kivusta, sillä koirat pyrkivät usein peittämään kipunsa mahdollisimman pitkään. Etenkin krooninen kipu ilmenee usein pieninä ja hitaasti etenevinä käytösmuutoksina, joiden havaitseminen ja tunnistaminen on vaikeaa.
Mistä tietää, että koira kärsii kivusta?
Akuutti ja krooninen kipu ilmenevät eläimillä eri tavoin. Näistä ensimmäinen on yleensä helpommin havaittavissa ja paikannettavissa, sillä akuutti kipu aiheuttaa koirassa selkeitä ja helposti havaittavia fyysisiä reaktioita ja muutoksia. Vakava akuutti kipu voi aiheuttaa esimerkiksi selkeää ahdistusta, levottomuutta, aggressiivisuutta tai heikotusta tai saada koiran nuolemaan tai vahingoittamaan itseään toistuvasti. Fyysisinä oireina voivat olla esimerkiksi ontuminen tai liikkumishaluttomuus, pupillien laajeneminen, lisääntynyt syljeneritys sekä tihentynyt hengitys ja pulssi. Akuutista kivusta kärsivä koira ilmaisee usein kipuaan ääntelemällä. Eläinlääkärin suorittamat kokeet voivat paljastaa muutoksia muun muassa verensokeri-, kortisoli-, ACTH- ja katekoliamiinitasoissa.
Krooninen kipu ilmenee usein hitaasti etenevinä, pieninä käytösmuutoksina, joita voi olla vaikea havaita. Tämän tyyppinen kipu voi jatkua vuosia, ja sen oireet saattavat olla osan aikaa piilossa ja näkyä vain esimerkiksi koiran rasittuessa. Kroonisen kivun tunnistamisesta tekee vaikeaa se, että koirat yrittävät usein piilottaa kipunsa niin pitkään kuin mahdollista. Kroonisesta kivusta kärsivän koiran liikkuminen voi olla kankeaa tai aiemmin lempeä koira voi muuttua äreäksi ja sosiaalinen koira syrjään vetäytyväksi. Koska käytösmuutokset eivät aina ole suuria, omistajan täytyy kiinnittää tarkkaa huomiota lemmikin käytökseen ja pieniinkin käytösmuutoksiin.
Koiran kroonisen kivun mittaaminen
Eläinlääketieteen tohtori ja seuraeläinten kliinisen tutkimuksen dosentti Anna Hielm-Björkman on kehittänyt koirien kroonisen kivun mittarin. Se on 11 kysymyksen kivunarviointiväline, jolla koiran kroonista kipua voidaan seurata pitkäkestoisesti. Hielm-Björkman tutki kivun tunnistamista esimerkiksi lonkkavikaisilla koirilla ja huomasi, että omistajat tunnistavat hyvin lemmikkiensä kipuoireet, mutta eivät välttämättä osaa yhdistää niitä kivun merkeiksi. Näiden tutkimusten perusteella syntyi kyseinen kivun pisteytykseen käytettävä työkalu, Helsinki Chronic Pain Index eli Helsinki krooninen kipuindeksi tai HCPI-kipuindeksi.
Kyseessä on 11 kysymyksen pituinen monivalintakysely, jolla arvioidaan koiran käyttäytymistä kokonaisvaltaisesti. Tuloksena syntyy luku, joka kertoo koiran kivun tason. HCPI-kipumittaria voivat hyödyntää paitsi eläinlääkärit, myös kaikki koiranomistajat. Sen tarkoitus on paitsi havaita koiran kipu, myös opettaa omistajaa tulkitsemaan lemmikkinsä eleitä ja käytöstä kauan ennen kivun alkamista, mikä auttaa häntä tukemaan koiran terveyttä.
Koiran kroonisen kivun hoito
Kroonisen kivun hoidossa ensimmäinen askel on pyrkiä selvittämään kivun syy. Koiran kroonisen kivun hoidossa yleisimmin käytetty lääkeryhmä ovat tulehduskipulääkkeet, mutta niitä ei voida käyttää esimerkiksi vatsalaukun tai suolen limakalvon haavautumisesta tai munuaisviasta kärsivällä koiralla. Opioidit ovat tulehduskipulääkkeitä voimakkaampia kipulääkkeitä, joita käytetään voimakkaissa kiputiloissa. Eri kivuille on olemassa erilaisia kipulääkkeitä ja samallekin kiputyypille saattaa olla eri vaihtoehtoja. Lääkehoidon ohella voidaan usein hyödyntää sivuvaikutuksettomia vaihtoehtoja, kuten akupunktiota, fysioterapiaa ja lisäravinteita.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Hellyer, P., Rodan, I., Brunt, J., Downing, R., Hagedorn, J. E., Robertson, S. A., & AAHA/AAFP Pain Management Guidelines Task Force Members. (2007). AAHA/AAFP pain management guidelines for dogs and cats. Journal of Feline Medicine & Surgery, 9(6), 466-480.
- Bufalari, A., Adami, C., Angeli, G., & Short, C. E. (2007). Pain assessment in animals. Veterinary research communications, 31, 55.
- Anil, S. S., Anil, L., & Deen, J. (2002). Challenges of pain assessment in domestic animals. Journal of the American Veterinary Medical Association, 220(3), 313-319.
- Web del dolor animal y su tratamiento. https://doloranimal.org/ de la Universidad Complutense de Madrid. Consultado el 03 de enero del 2020.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.