Miksi koira yskii verta ja kuinka tilanteessa tulee toimia?

Jos huomaat oman koirasi ysköksissä olevan verta, toimita lemmikki välittömästi eläinlääkärin tutkittavaksi. Verinen yskä voi olla merkki vakavastakin terveysongelmasta.
Miksi koira yskii verta ja kuinka tilanteessa tulee toimia?

Viimeisin päivitys: 21 elokuuta, 2020

Se, että koira yskii verta, on luonnollisesti merkki siitä, että jotain on vialla sen elimistössä. Lemmikki tulee viedä välittömästi eläinlääkäriin, jos sen huomataan yskivän edes pieniä määriä verta. Tässä artikkelissa kerromme tavallisimmista veristen yskösten aiheuttajista, mutta haluamme muistuttaa tämän listan olevan vain muistilista omistajille, ja diagnoosin tekee aina eläinlääketieteen ammattilainen.

Miksi koira yskii verta?

Yskä on fyysinen reaktio hengitysteiden ärsytykselle. Se voi johtua esimerkiksi liman kertymisestä nieluun ja hengitysteihin, nielun tulehdustilasta tai hengitystä vaikeuttavasta vierasesineestä. Se voi kuitenkin olla merkki myös huomattavasti vakavammasta terveysongelmasta.

Seuraavat ovat tavallisimpia koiralla yskää aiheuttavia sairauksia:

  • Kennelyskä
  • Nielutulehdus
  • Henkitorveen vaikuttavat sairaudet, kuten henkitorven ahtauma
  • Vierasesine
  • Keuhkoputkentulehdus
  • Keuhkokuume
  • Keuhkoihin vaikuttavat loiset
  • Tuberkuloosi
  • Keuhkoverenkiertoon vaikuttavat sairaudet, kuten keuhkopöhö
Miksi koira yskii verta ja kuinka tilanteessa tulee toimia?

Yskä voi huonossa tapauksessa aiheuttaa hiussuonten repeytymistä tai vamman, joka aiheuttaa veristä yskää. Verenvuoto voi alkaa kurkunpäästä, henkitorvesta tai keuhkoista. Joissain tapauksissa verenvuoto johtuu yksinkertaisesti nenäverenvuodosta tai suussa olevasta tulehduksesta, eli veriset yskökset eivät automaattisesti tarkoita eläimen olevan vakavasti sairas. Mutta koska vakavan ongelman uhka on olemassa, täytyy jokainen verta yskivä koira tarkastuttaa eläinlääkärissä, kuten jo yllä mainitsimme.

Eläinlääkäri diagnosoi koiran vaivan

Eläinklinikalla eläinlääkäri suorittaa koiralle erilaisia kokeita sen oireista riippuen. Tyypillisesti tämä tarkoittaa ensin fyysisen tarkastuksen tekemistä, jonka aikana lääkäri kuuntelee koiran sydäntä ja keuhkoja ja tarkistaa esimerkiksi kärsiikö tämä silmin havaittavasta tulehduksesta, onko sen suussa tai limakalvolla haavaumia tai tukkiiko jokin sen ilmatiet.

Joissain tapauksissa nämä tutkimukset riittävät diagnoosin tekemiseen, mutta usein tarvitaan erilaisia testejä määrittämään esimerkiksi kärsiikö eläin bakteeri- tai virustulehduksesta, onko sillä sisäloistartunta tai toimivatko sen sisäelimet tehokkaasti.

Kuinka toimia, jos koira yskii verta?

Miksi koira yskii verta ja kuinka tilanteessa tulee toimia?

Jos koira yskii verta, tilannetta ei kannata jäädä seuraamaan, toivoen oireiden menevän ohi. Tässä vaiheessa lemmikki on tärkeää viedä eläinlääkäriin mahdollisimman nopeasta. Mikäli oireet johtuvat tärkeän elimen ongelmasta, odottaminen voi olla koiralle hengenvaarallista.

Jos koira yskimisen lisäksi oksentaa, kannattaa tarkistaa, onko myös oksennuksessa mukana verta. Tämä auttaa eläinlääkäriä arvioimaan, onko ongelma eläimen ruoansulatusjärjestelmässä.

Tavallisimmat hoitotoimenpiteet

Kun verisen yskän syy on selvitetty, lääkäri määrää koiralle parhaiten sopivan hoidon, joka voi olla esimerkiksi jokin seuraavista:

  • Suonensisäinen nesteytys
  • Pahoinvoinninestolääkitys
  • Antibiootit
  • Loishäätölääkitys
  • Laksatiivi vierasesineen tapauksessa

Nämä ovat vain esimerkkejä mahdollisista hoitotoimenpiteistä, ja hoito riippuu luonnollisesti täysin koiran oireet aiheuttavasta syystä. Joissain tapauksissa eläin tarvitsee lääkityksen lisäksi leikkaushoitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Guevara, Manuel & Oviedo, R. & Ratti, Silvia & García Menéndez, Sebastián & Gargiulo, Pascual Angel. (2015). Terapéutica antiemética veterinaria. 25. 1-17.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.