Miksi koira työntää päätään lattiaa tai seinää vasten?

Miksi koira työntää päätään lattiaa tai seinää vasten?
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Se, että koira työntää päätään jotain tasoa vasten, on paljon puhuttava aihe eläinlääketieteessä. Asiantuntijoiden mukaan tilasta on tärkeä oppia ja ymmärtää mahdollisimman paljon lemmikkien kunnollisen hoidon takaamiseksi.

Se, että koira työntää päätään lattiaa, seinää, ovea tai muuta tasoa vasten voi näyttää ihmisen silmään hauskalta, mutta itse asiassa kyseessä on merkki siitä, että jotain on vialla. Eläimet eivät puhu samaa kieltä kanssamme, mutta niillä on monia tapoja osoittaa, että kaikki ei ole kunnossa niiden kehossa.

Koira voi oireilla esimerkiksi jatkuvalla haukkumisella, mielialan vaihteluina tai kummallisilla, uusilla käytösmalleilla. Pään työntäminen on selkeä esimerkki siitä, että eläin yrittää kertoa jonkin olevan vialla. Sen sijaan, että moittisit koiraasi huonosta käytöksestä, varmista, että sen käytös ei johdu terveysongelmasta.

Miten tunnistaa terveysongelmasta johtuva pään työntäminen?

Koiran silmien puhdistaminen ja oireet sairauksista

Kärsiessään terveysongelmasta, koira työntää toistuvasti päätään jotakin tasoa vasten tai asettaa päänsä tason päälle. Yksinkertaisin selitys on se, että eläin pyrkii lievittämään voimakasta päänsärkyä, mutta päänsärky on hyvin harvinainen vaiva koirilla. Jos koiran huomataan painavan päätään tällä tavoin, se on vietävä välittömästi eläinlääkäriin.

Omistajan on yleensä helppo huomata, kun kyse on jostakin hälyttävästä normaalin käytöksen sijaan. K oira viettää paljon aikaa liikkumattomana, nojaten päätään seinää tai muuta tasoa vasten. Se, että koira pyrkii näin lievittämään kipua, voi pahimmillaan aiheuttaa vammoja jaloissa tai kallossa kehoon kohdistuvan paineen vuoksi.

Pään työntäminen saattaa olla vain yksi monista oireista. Koira voi muuttua vähemmän tottelevaiseksi ja jättää huomiotta käskyt tai lakata reagoimasta omistajan kutsuun.

Neurologisen sairauden edetessä koiralla voi alkaa ilmetä muutakin erikoista käytöstä, kuten pakonomaista pään pyörittämistä, mielialan muutoksia, etenevää näön ja refleksien heikkenemistä sekä erilaisia kohtauksia.

Miksi koira työntää päätään lattiaa tai seinää vasten?

Aivan kuten ihmiselläkin, myös koiralla päänsärky voi aiheutua monista syistä. Oire voi johtua esimerkiksi neurologisesta ongelmasta tai ruokamyrkytyksestä.

Asiantuntijat ovat havainneet seuraavien tekijöiden olevan mahdollisia syitä koiran pään työntämiseen:

  • Fyysinen vamma
  • Nesteen kertyminen aivoihin, mikä nostaa kallon sisäistä painetta
  • Hermostoa vahingoittavat tartunnat, kuten vesikauhu, toksoplasmoosi ja penikkatauti
  • Aivojen kasvaimet tai turvotus
  • Halvaus
  • Kemikaaleista tai lääkkeistä johtuva myrkytys
  • Myrkyllisten aineiden kertyminen kehoon (pääasiassa maksan vajaatoiminnasta johtuen)
  • Liiallinen suolan saanti

Millä roduilla pään työntämistä ilmenee eniten?

Mikä tahansa koira voi alkaa työntää päätään vakavien hermosto-ongelmien tai myrkytyksen vuoksi. Suurin osa tapauksista ilmenee kuitenkin tietyillä roduilla, eli mopseilla, ranskanbulldoggilla, bostonin- ja yorshirenterriereillä sekä beagleilla.

Samanlaisia oireita on tavattu myös kissoilla, mutta tapaukset ovat huomattavasti harvinaisempia kuin koirilla.

Kuinka toimia, jos koira työntää päätään tasoa vasten?

On hyvin tärkeää viedä koira välittömästi eläinlääkäriin, jos sillä ilmenee tällaista käytöstä. Neurologiset ongelmat ja myrkytys ovat vakavia vaivoja, jotka tyypillisesti etenevät nopeasti. Varhainen diagnoosi nostaa hoidon tehoamisen todennäköisyyttä. Jos sairaus etenee keskushermostoon ja aivoihin, vahinkoa ei välttämättä voida korjata, ja se voi johtaa jopa kuolemaan.

Onko oireeseen mitään hoitoa?

Kuten olemme kertoneet, se, että koira työntää päätään erilaisia tasoja vasten, voi olla merkki monesta eri terveysongelmasta. Hoito riippuu täysin siitä, mistä sairaudesta lemmikki kärsii.

Miksi koira työntää päätään lattiaa tai seinää vasten?

Jos koira saa diagnoosin suolistoloisista, tilaa voidaan hoitaa loislääkkeillä. Mikäli eläimellä on bakteeritulehdus, antibiootit ovat paras valinta, ja jos koiran aivoihin on kertynyt nestettä, pyritään se poistamaan.

Ei siis ole tarjolla yhtä ja ainoaa hoitoa, vaan hoitosuunnitelma tehdään eläinlääkärin tutkimusten perusteella.

Artikkelin pääkuvan lähde: John Garghan


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.