Miksi koira kuorsaa?
Koirat kärsivät monista samankaltaisista ongelmista ja sairauksista kuin ihmiset, ja näistä yksi on kuorsaaminen. Kaikki koirat eivät kuorsaa, joten kyseessä ei ole lajille ominainen piirre, vaan ilmiö liittyy rotuun tai yksilöön. Tänään kerromme, miksi koira kuorsaa ja miten kuorsaavan koiran kanssa tulee toimia.
Miksi koira kuorsaa?
Koiran kuorsaamiselle voi olla monia selityksiä. Tietyt rodut ovat alttiimpia kuorsaamaan anatomiansa vuoksi, ja lyhytkuonoiset koirat kuorsaavat erikoisen nenän rakenteensa vuoksi.
Lyhytnenäiset koirarodut ja kuorsaus
Lyhytnenäisten koirien nenässä sijaitsevat luut ovat lyhyempiä, ja nenän ontelo on kapeampi kuin muun tyyppisillä koirilla. Tämän vuoksi nenän seinämien välinen tila on pienempi, eikä tällaisilla roduilla ole siten samanlaista hengityskapasitettia kuin muilla. Siksi nämä koirat usein päästävät kuorsausta muistuttavaa ääntä sekä joutuvat hengittämään suun kautta, jotta saisivat tarpeeksi happea. Lyhytnenäiset koirat päästävät kuorsausta muistuttavaa ääntä aina nenän kautta hengittäessään, joten tämä ei ole vain nukkumisen aikana tapahtuva ongelma.
Muut rodut ja kuorsaus
Koiran hajuaisti on sen kehittyinein aisti. Tämän vuoksi koira haistelee ja tutkii ympäristöään hajuaistinsa avustuksella. Kun koira haistelee, on mahdollista, että sen nenään eksyy sinne kuulumattomia hiukkasia. Tässä tilanteessa on parasta käyttää koira eläinlääkärillä, joka voi avata koiran mahdollisesti tukkeutuneen nenän.
Mitkä sairaudet aiheuttavat kuorsausta?
Koiran kuorsauksen aiheuttajana voivat myös olla erinäiset sairaudet. Jos koiralla on normaalia korkeampi limantuotanto, joka johtuu sairaudesta, aiheuttaa tämä nenän tukkeutumisen ja vaikeuttaa koiran hengitystä. Kuorsaus voi johtua myös vakavammista sairauksista, kuten hengitysteiden tai kurkun alueen tulehduksista. Kasvaimet kuonon alueella voivat myös aiheuttaa koiran kuorsausta.
Mitä tehdä, jos koira kuorsaa?
Useimmiten koiran kuorsaus ei ole huolenaihe. Jos koira nukkuu oudossa asennossa, tämä voi vaikeuttaa koiran hengitystä ja näin ollen aiheuttaa kuorsausta. Jos koirasi ei normaalisti kuorsaa, siirrä koiraa niin, että sen asento muuttuu, ja tarkkaile sen hengitystä. Jos kuorsaus ei kuitenkaan lopu, olisi hyvä selvittää johtuuko kuorsaus jostakin vakavammasta.
Jos koirasi kuuluu lyhytnenäisiin rotuihin, on kuorsaus valitettavasti normaalia ja tämän tyyppisille roduille ominaista. Muiden rotujen ei kuitenkaan tulisi kuorsata. Jos koirasi kuorsaa, eikä se kuulu lyhytnenäisiin koirarotuihin, on mahdollista että se kärsii vakavammasta ongelmasta, jonka alkuperä tulisi selvittää. Helpoin tapa selvitää syy koiran kuorsaukselle on viedä koira eläinlääkärille. Lääkäri voi helposti selvittää, onko koirasi kuorsaus merkki jostakin sairaudesta tai muusta ongelmasta.
Vaikka koiran kuorsaus voi monen mielestä olla söpöä ja hauskaa, tulisi kuitenkin muistaa, että usein se ei ole normaalia eikä sitä tulisi ohittaa selvittämättä syitä. On parempi varmistaa, että lemmikilläsi on hyvä olla ja ettei se kärsi sairauksista, jotka voivat mahdollisesti aiheuttaa sille kipuja ja muita ongelmia. Jos huomaat koirasi käytöksessä tai sen olemuksessa mitään normaalista poikkeavaa, on hyvä kääntyä eläinlääkärin puoleen.
Toivottavasti tämä artikkeli tarjosi sinulle hyviä vinkkejä ja ohjeita, mikäli olet huomannut, että koirasi kuorsaa, etkä ole tiennyt onko syytä huoleen.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.