Mikä on koiran silmävärve ja mikä sen aiheuttaa?

Mikä on koiran silmävärve ja mikä sen aiheuttaa?

Viimeisin päivitys: 19 marraskuuta, 2018

Omistajan on tärkeä osata tulkita lemmikkinsä eleitä ja pystyä reagoimaan niihin oikein varmistaakseen eläimen hyvinvointi. Jokaisen koiranomistajan on hyvä hankkia tietoa lemmikkien yleisistä sairauksista osatakseen toimia oikein mahdollisten oireiden ilmaantuessa. Tässä artikkelissa kerromme, mikä on koiran silmävärve sekä mikä vaivan aiheuttaa ja kuinka sitä hoidetaan.

Mikä on koiran silmävärve ja mikä sen aiheuttaa?

Silmävärve, eli nystagmus, on toistuvaa ja tahdosta riippumatonta silmän liikettä. Silmät voivat liikkua edestakaisin vaakasuoraan, pystysuoraan tai molempiin suuntiin. Liike voi olla nopeaa tai hidasta. Yleensä ongelma esiintyy molemmissa silmissä, mutta voi myös vaivata ainoastaan toista silmää.

Silmämunan liike on normaalia silmän hakiessa oikeaa tarkennuspistettä. Joskus liike kuitenkin esiintyy silloin, kun sille ei ole näkemisen kannalta tarvetta, ja tällöin liikkeestä tulee näkemistä vaikeuttava tekijä.

Silmävärve on useimmiten synnynnäinen vaiva, joka johtuu silmämunan epämuodostumisesta  sikiön kehittyessä. Myös onnettomuudet, kuten päähän kohdistuneet iskut, saattavat aiheuttaa silmävärvettä.

Pahimmillaan koiran silmäväre voi aiheuttaa kaihia, silmänsisäistä verenvuotoa tai verkkokalvon irtoamisen.

Myös kissat voivat kärsiä silmävärveestä. Etenkin siamilaiset ja albiinokissat ovat alttiita nystagmukselle, johtuen silmähermoon liittyvästä häiriöstä.

Silmävärveen oireet

Silmävärveen helposti tunnistettava oire on silmän tahdosta riippumaton liike, joka voi ilmetä monella tapaa:

  • Vaakasuoraan sivulta sivulle
  • Pystysuoraan ylhäältä alas
  • Sekä vaaka- että pystysuorana liikkeenä

Kokeet silmävärveen diagnosoimiseksi

Jos olet havainnut koirallasi erikoista silmien liikettä ja haluat selvittää, onko kyseessä silmävärve, voidaan tehdä seuraavat kokeet:

  • Rakolamppututkimus
  • Refleksien arviointi
  • Tonometria
  • Epäsuora oftalmoskopia
  • Elektroretinografia
  • Magneettikuvaus (tarpeen mukaan)

Silmävärveen hoito

Koiran silmävärvettä itseään ei välttämättä tarvitse hoitaa, sillä se on usein merkki jostain muusta vaivasta. Jos koirallasi on esimerkiksi kaihi, sen poistaminen eliminoi myös nystagmuksen.

Tietyissä tapauksissa, joissa silmävärve on synnynnäinen, siitä on mahdoton päästä eroon.

Silmävärveen estämiseksi on tärkeää pitää koira loitolla lyijystä ja muista myrkyllisistä aineista, jotka voivat aiheuttaa kyseistä ongelmaa tai pahentaa vaivaa.

Kuinka toimia, jos koiralla on silmävärve?

Selvittääksesi, kärsiikö lemmikkisi silmävärveestä, kiinnitä tarkkaa huomiota eläimen silmien liikkeisiin. Joskus silmien liike on niin vähäistä, että sitä on vaikea havaita. Yleensä oireet kuitenkin ovat helposti huomattavissa.

Koiran hoito

Vaikka silmävärve ei olekaan erityisen vaarallinen ilmiö, se ei kuitenkaan ole normaali tila, joten koira on syytä viedä eläinlääkäriin niin pian kuin mahdollista.

Koiran silmävärve voi olla merkki tasapainoelimen sairaudesta, johon liittyy esimerkiksi eläimen tasapainon heikentyminen, pakonomainen ympäri pyöriminen ja nukkumisongelmat. Näin ollen eläin täytyy viedä lääkärin tarkastettavaksi, jos sillä ilmenee pienikin epänormaali oire.

Joskus emme pidä lemmikin pieniä eleitä huomion arvoisina ja jätämme reagoimatta niihin. Näin käy helposti etenkin lukiessamme internetistä, ettei kyseessä ole vakava sairaus, tai ystävän kertoessa eläimen käytöksen olevan normaalia.

Haluamme kuitenkin muistuttaa, että jos lemmikkisi käyttäytyy normaalista poikkeavasti, jokin on todennäköisesti pielessä. On aina paras vaihtoehto viedä eläin lääkärin tarkastettavaksi.

Jos lääkäri toteaa koiran tutkittuaan, että ei ole syytä huoleen, mahtavaa! On kuitenkin parempi olla hieman liian varovainen ja muistaa, että lemmikkimme ovat täysin meistä riippuvaisia. Eläinten elämä on käsissämme, ja toisaalta saamme nauttia lemmikkiemme seurasta vain niin pitkään kuin eläimen terveys sen mahdollistaa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.