Logo image
Logo image

Mikä on Chagasin tauti ja miten se tarttuu?

2 minuuttia
Tätä brasilialaisen lääkärin Carlos Chagasin mukaan nimettyä tautia esiintyy vain Amerikassa - erityisesti Meksikon sekä Keski- ja Etelä-Amerikan köyhillä kaupunkialueilla ja harvoin myös Yhdysvaltojen eteläosissa.
Mikä on Chagasin tauti ja miten se tarttuu?
Kirjoittanut Alberto Fuentes
Viimeisin päivitys: 04 tammikuuta, 2023

Chagasin tauti eli amerikkalainen trypanosomiaasi on Trypanosoma cruzi -alkueläimen aiheuttama tappava trooppinen tauti. Tämä alkueläin säilyy luonnossa kissojen, koirien ja ihmisen veressä ja kudoksissa. Se siirtyy ihmisestä toiseen lähinnä Triatoma-suvun luteiden välityksellä, mutta sen tiedetään voivan levitä myös esimerkiksi äidinmaidon välityksellä sekä verensiirrossa ja elinsiirrossa.

Chagasin tautia tavataan vain Väli-Amerikassa ja Etelä-Amerikan pohjoisimmissa valtioissa sekä hyvin harvoin Yhdysvaltojen eteläosissa. Triatoma-suvun luteita ei esiinny Suomessa, eikä yhdenkään suomalaisen tiedetä sairastuneen Chagasin tautiin, vaikka tautiepäilyjä on ollut. Tätä kroonista tautia sairastaa maailmanlaajuisesti noin 10 miljoonaa ihmistä.

Mikä on Chagasin tauti ja miten se tarttuu?

Chagasin tauti on tappava trooppinen tauti, jonka aiheuttaa Trypanosoma cruzi -alkueläin. Tartunnan välittäjä on Triatoma-sukuun kuuluvan luteen uloste. Trypanosoma pääsee elimistöön luteen puremasta, ihon haavasta tai silmän sidekalvolta.

Lude puree usein ihmistä kasvojen tai kaulan alueelle. Puremakohtaan jää paukama tai silmään sidekalvotulehdus ja turvonnut silmäluomi. Lude tarvitsee noin 20 minuuttia imeäkseen tarpeeksi verta tarpeisiinsa. Koska veren imeminen näin pitkään on lähes mahdotonta päiväsaikaan ihmisen liikkuessa, lude aterioi pääasiassa öisin.

Some figure

Yksi iso ongelma on se, että koska lude puree usein ihmistä kasvoihin, todennäköisyys tartunnan saamiselle kasvaa. Kasvot ovat alue, jota kosketetaan usein säännöllisesti, mikä saa luteen ulosteen leviämään puremakohdan ympäristöön. Tartunnan voi saada myös koskettamalla silmiään tai nenäänsä kädellä, jossa on jäämiä luteen ulosteesta.

Vaikka Chagasin tauti tarttuu yleensä Triatoma-suvun luteen ulosteen välityksellä, se voi tarttua myös äidiltä lapselle raskauden tai imetyksen aikana. Tartunta voi tapahtua myös verensiirron tai elinsiirron aikana, jos veren tai elimen luovuttaja on kantanut tautia.

Chagasin taudin oireet ja diagnosointi

Oireet riippuvat taudin vaiheesta. Ensimmäisessä, akuutissa vaiheessa oireet ovat hyvin lieviä, mutta pahenevat taudin edetessä. Oireet alkavat tyypillisesti noin 1-2 viikkoa luteen pureman jälkeen kuumeilulla ja imusolmukkeiden turpoamisella.

Tämän jälkeen alkueläimet hakeutuvat sydänlihakseen ja muihin lihaksiin, ja kuume ja muut yleisoireet häviävät. Kuumevaiheessa noin 5 % potilaista menehtyy sydäntulehdukseen ja muille jää krooninen tulehdus, joista noin neljäsosalla infektio johtaa sydämen vajaatoimintaan ja rytmihäiriöihin. Suurelle osalle – noin 70 % – potilaista jää vain krooninen oireeton tartunta loppuiäksi.

Some figure

Chagasin taudin diagnosointi on vaikeaa, sillä vasta-ainetutkimus voi antaa viitteitä taudista, mutta ainoa tapa varmistaa tartunta, on löytää Trypanosoma-alkueläin elimistöstä. Taudin alkuvaiheessa se voi olla mahdollista löytää mikroskoopilla verestä, mutta myöhemmin se on nähtävissä ainoastaan kudosnäytteessä.

Lääkehoito onnistuu ainoastaan aivan taudin alussa ennen kuin Trypanosoma-alkueläin piiloutuu lihaksistoon. Lääkkeenä käytetään bentsnidatsolia tai nifurtimoksia.

Kuinka tartuntoja voidaan ehkäistä?

Chagasin taudin ehkäisyyn ei ole olemassa rokotetta tai lääkettä. Ainoa tapa ehkäistä tartuntaa on tuhota luteet rakennuksista ja valita nukkumapaikka järkevästi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Unidiversidad.Vinchucas: Cómo combatir al vehículo del mal de Chagas. 5 enero 2018.

  • unidiversidad.com.ar/vinchucas-en-el-centro

Medlineplus. Enfermedad de Chagas. 29 mayo 2019.

  • medlineplus.gov/spanish/chagasdisease.html

Infochagas. Lo que hay que saber sobre la enfermedad de Chagas.

  • infochagas.org/que-es

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.