Lemmikin vienti eläinlääkäriin ilman ongelmia
Lemmikin vienti eläinlääkäriin ei ole koskaan hauskaa ja voi jopa olla aikamoisen työn takana, mutta aina vierailua ei voida välttää. Tänään jaamme muutamia vinkkejä siihen, miten koiran tai kissan kanssa eläinklinikalla vierailu sujuu ongelmitta.
Milloin lemmikin vienti eläinlääkäriin on tarpeen?
Tämä kysymys voi tuntua suurimmasta osasta lemmikinomistajia turhalta, mutta valitettavasti moni omistaja jättää viemättä eläimen hoitoon, vaikka sille olisi tarvetta. Joskus esteenä on aika tai raha ja joissain tapauksissa oireiden kuvitellaan poistuvan itsestään, vaikka tosiasiassa viivittely todennäköisesti ainoastaan johtaa vakavampiin ongelmiin tai hoidon monimutkaistumiseen.
1. Jos lemmikkisi sairastuu, sinäkin saatat sairastua
On monia sairauksia, jotka voivat tarttua kissalta tai koiralta ihmiseen. Jos et halua sairastua, kannattaa viedä lemmikki eläinlääkäriin viipymättä aina tarpeen vaatiessa. Jotkut loiset, virukset ja bakteerit vaikuttavat ihmiseen aivan kuten ne vaikuttavat eläimeenkin.
2. Jos lemmikkisi ei saa hoitoa, se tulee kärsimään
Se, että eläin ei pysty puhumaan tuntemuksistaan, ei tarkoita, että se ei voisi kärsiä kovasti. Lemmikki on elävä olento, joka ei ansaitse kärsimystä mistään syystä johtuen, minkä lisäksi se on täysin riippuvainen omistajastaan. Miksi et auttaisi olentoa, joka ei muuten saa apua?
3. Pystyt parantamaan lemmikkisi elämänlaatua
Eläinlääkärikäynnit eivät ole miellyttäviä, mutta eläimen rokotukset ja tarkastukset tulee silti hoitaa erilaisten terveysongelmien välttämiseksi.
4. Et voi hoitaa lemmikkiäsi itse
Ainoa taho, joka voi diagnosoida ja hoitaa eläimen kunnolla, on eläinlääkäri. Siksi omistajan tulee aina kääntyä asiantuntijan puoleen, jos eläimen terveyden suhteen on mitään epävarmuutta. Tämä voi kuulostaa kummalliselta, mutta jotkut omistajat yrittävät hoitaa lemmikkiään omin neuvoin – tämä voi kuitenkin tehdä vielä pahempaa tuhoa kuin se, että ei tehdä mitään.
Lemmikin vienti eläinlääkäriin ilman ongelmia
Vinkit kissan eläinlääkäriin vientiin
Kissat ovat rutiineja rakastavia olentoja, jotka eivät aina ole innokkaita kotoa lähtijöitä, minkä vuoksi eläinlääkärikäynti voi olla hyvin stressaava tilanne eläimelle – etenkin, jos omistaja ei osaa toimia tilanteessa oikein.
Kissan kuljettamiseen tarvitaan tukeva, turvallinen ja tarpeeksi iso kantokoppa, joita on saatavilla lemmikkitarvikeliikkeissä. Jos mahdollista, kissaa ei kannata pakottaa kopan sisään, sillä tämä voi aiheuttaa eläimelle lisää stressiä. Sen sijaan kissa kannattaa yrittää houkutella laatikkoon ruoan, herkkujen tai lelun avulla.
Yksi hyvä tapa helpottaa kantokopan käyttöä on pitää sitä aina esillä, tai nostaa se vähintään muutama päivä ennen eläinlääkärikäyntiä esimerkiksi kissan lelujen viereen. Näin kissa pääsee tutustumaan koppaan omaan tahtiinsa, minkä lisäksi tutut hajut tarttuvat laatikkoon.
Jos kissa viedään eläinlääkäriin autolla, tulee kantokoppa sitoa paikalleen turvavyöllä, minkä lisäksi autonikkunat täytyy pitää kiinni ylimääräisen melun välttämiseksi.
Vinkit koiran eläinlääkäriin vientiin
Jos koira pelkää eläinlääkäriä – mikä on melko tavallista – käyntiä eläinklinikalla voidaan helpottaa seuraavien vinkkien avulla:
- Varmista, että koira on tottunut autossa matkustamiseen, jotta se ei yhdistä autoa tulevaisuudessa vain eläinlääkärissä käyntiiin.
- Palkitse koira herkuilla tai lelulla, kun se käyttäytyy toivotulla tavalla.
- Leiki koiran kanssa ja osoita sille runsaasti rakkautta.
- Pysy rauhallisena, jotta oma stressisi ja ahdistuneisuutesi eivät tartu koiraan.
- Jos tilanne on hyvin vaikea, voit pyytää eläinlääkäriä käymään kotonanne.
- Varmista, että automatka on turvallinen ja mukava.
- Älä toru koiraa, jos se tekee tarpeensa matkalla tai klinikalla – se on vain peloissaan.
- Etsi hyvä eläinlääkäri ja pitäydy hänessä, jotta koira ei joudu tuntemattomien ihmisten hoidettavaksi.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.