Lemmikin hoito leikkauksen jälkeen
Toimenpiteen laajuudesta ja tyypistä riippumatta eläin tuntee yleensä leikkauksen jälkeen olonsa epämukavaksi ja toisinaan jopa kivuliaaksi. Sen lisäksi, että se ei ymmärrä, mitä on tapahtunut, se voi turhautua, kun se ei pysty toimimaan normaalilla tavalla ja osallistumaan kaikkiin niihin aktiviteetteihin, joita sen päivittäisiin rutiineihin tavallisesti kuuluu. Lemmikin hoito leikkauksen jälkeen on omistajan vastuulla, ja tänään kerromme, mitä kaikkea operaatiosta toipuvan eläimen hoitoon kuuluu.
Lemmikin hoito leikkauksen jälkeen
Oma eläinlääkäri on aina paras henkilö antamaan omistajalle kattavat kotiutusohjeet lemmikin leikkauksen jälkeen. Alla olevat ovat yleisiä ohjenuoria eläimen leikkauksen jälkeiseen hoitoon.
Mukavan olon takaaminen
Vaikka lemmikki kotiutetaankin vasta, kun se on kunnolla herännyt, se on todennäköisesti vielä kotonakin tokkurainen, eikä tunne oloaan hyväksi. Kotiin pääsyn jälkeen sen olo kannattaa pyrkiä tekemään mahdollisimman mukavaksi. Eläimen ruumiinlämpö laskee anestesian aikana, ja sen on hyvä jatkaa kotona lepäämistä lämpimässä, vedottomassa ja rauhallisessa paikassa. Sen päälle kannattaa lisäksi levittää peitto. Jos lemmikin tassut ovat kylmät, peiton alle voi asettaa lämmittämään kädenlämpöisellä vedellä täytetyn vesipullon.
Toimenpiteen jälkeen potilaalle määrätään usein kipulääkitys, joka on tärkeää annostella oikein oikeassa aikataulussa. Eläimen ei saa missään tapauksessa antaa olla kivuissaan. Mikäli sen huomataan kärsivän kivusta leikkausta seuraavana päivänä, on syytä ottaa yhteyttä eläinklinikkaan.
Haavanhoito
Suoritetusta toimenpiteestä riippuen haava voi tarvita erilaista hoitoa. Yksinkertaisen operaation jälkeen varsinaista haavanhoitoa ei tarvita, vaan riittää, että eläimen yleiskuntoa ja leikkausaluetta tarkkaillaan. Jos haavan päälle on asetettu haavataitos, se ohjeistetaan yleensä poistamaan 1–2 päivää leikkauksen jälkeen. Haava-alue on tärkeää pitää puhtaana ja kuivana ja suojata tarvittaessa likaantumiselta. Jos haava-alue kuitenkin pääsee kastumaan tai likaantumaan, se suihkutetaan varovasti puhtaaksi ja kuivataan hyvin puhtaalla pyyhkeellä.
Haava-alueen kunnollinen parantuminen vie yleensä noin kaksi viikkoa. Mikäli haava alkaa tänä aikana punoittaa, turvota tai tuntua kostealta, on tärkeää ottaa välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Sama pätee luonnollisesti tilanteeseen, jossa tikit ovat jostain syystä auenneet. Mikäli haava on suljettu sulamattomilla tikeillä, tikit poistetaan yleensä noin 8–12 päivän kuluttua leikkauksesta haavakontrollin yhteydessä. Mikäli itsesulavat tikit eivät ole sulaneet kahdessa viikossa, kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen.
Haavan nuolemisen ja tikkien repimisen estäminen
On tavallista, että eläin yrittää nuolla tai raapia kutiavaa tai kipeää haava-aluetta. Tämä on vaarallista, koska se lisää infektioriskiä ja saattaa avata tikit. Haavan suojaamiseksi eläimellä käytetään yleensä joko kauluria tai suojaavaa pukua.
Ruoka ja vesi
Lemmikille saa tarjota ruokaa vasta, kun se on herännyt kunnolla. Leikkauksen jälkeen eläimen keho tarvitsee energiaa, joten on hyvä, jos ruoka maittaa lemmikille kohtalaisen nopeasti. Markkinoilla on myös paranemisvaiheeseen tarkoitettuja erikoisruokia, joita eläinlääkäri saattaa suositella eläimelle. Vettä lemmikille voi tarjota heti, kun se vain haluaa juoda.
Liikunta
Mikäli kyseessä on koira, sen on päästävä normaalisti ulos tarpeilleen. Koira kannattaa pitää koko ajan kytkettynä sekä varmistaa, ettei haava pääse likaantumaan. Esimerkiksi pehmytkudosleikkauksissa paranemisaika on yleensä noin kaksi viikkoa, mutta joidenkin toimenpiteiden jälkeen lemmikin liikkumista täytyy rajoittaa pidempikin aika. Eläinlääkäri antaa kullekin omistajalle yksityiskohtaiset ohjeet siitä, mitä lemmikki saa ja ei saa tehdä toipilasaikana.
Käytöksen tarkkailu
Lemmikki saattaa käyttäytyä normaalista poikkeavalla tavalla leikkauksen jälkeen, mikä on yleensä täysin normaalia. Seuraavat merkit voivat kuitenkin kertoa ongelmasta, ja jos niitä havaitaan, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.
- Apaattinen ja väsynyt olo sekä huomattavan paljon nukkuminen, etenkin 24 tuntia toimenpiteen jälkeen
- Oksentelu ja ruokahaluttomuus vielä pari päivää leikkauksen jälkeen
- Haava-alueen huomattava punoitus
- Haava-alueen huomattava turvotus tai patit haavan läheisyydessä
- Haavasta vuotava veri tai muu erite
- Voimakas haju haava-alueella
- Kuume
Leikkauksen jälkeinen aika voi olla haastavaa sekä eläimelle itselleen että sen omistajalle. Hyvällä huolenpidolla ja kärsivällisyydellä tilanteesta selvitään kuitenkin yleensä ongelmitta. Kaikki yllä olevat ohjeet ovat vain suuntaa antavia ohjenuoria, ja on tärkeää, että kunkin eläimen kohdalla noudatetaan toimenpiteen suorittaneen eläinlääkärin ohjeita.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Caring for your pet after surgery [Internet]. Greencross Vets. [citado 18 de julio de 2020]. Disponible en: https://www.greencrossvets.com.au/services/surgical-procedures-aspx/services-after-surgery-care-aspx/
-
How to Care for your Dog after Surgery [Internet]. Animal Trust. 2019 [citado 19 de julio de 2020]. Disponible en: https://www.animaltrust.org.uk/blog/how-to-care-for-your-dog-after-surgery/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.