Näin helpottuu lääkkeen antaminen koiralle tai kissalle

Olipa tilanne mikä tahansa, älä näytä stressiäsi tai hermostuneisuuttasi, sillä lemmikki huomaa tämän heti. Sen sijaan ota avuksi muutama yksinkertainen ja hyödyllinen vinkki, jotta eläin saadaan ottamaan lääke.
Näin helpottuu lääkkeen antaminen koiralle tai kissalle

Viimeisin päivitys: 14 huhtikuuta, 2019

Lemmikin sairastuessa eläinlääkäri antaa omistajalle reseptin esimerkiksi tablettien tai silmätippojen hankkimiseksi. Jokainen kissan tai koiran omistava tietää, että lääkkeen antaminen eläimelle ei ole helppoa. Tämän vuoksi listaammekin tänään muutaman ohjeen, joilla tämä hankala toimenpide tehdään hieman yksinkertaisemmaksi.

Näin helpottuu lääkkeen antaminen koiralle tai kissalle

Onko koirasi tai kissasi joskus tarvinnut lääkitystä, mutta et ole saanut eläintä nielemään tablettia tai suostumaan silmä- tai korvatippojen annosteluun? Koiraa tai kissaa on vaikea huijata tabletin syömiseen tai muun lääkkeen vastaanottamiseen, mutta olemassa on onneksi muutamia tekniikoita, jotka helpottavat lääkkeen annostelua.

1. Pysy rauhallisena

Rauhallisena pysyminen on kaiken a ja o, sillä eläin lukee ihmisen kehonkieltä ja tunnistaa tämän tunteet. Lemmikki huomaa heti, jos olet hermostunuut tai ahdistunut, ja hermostuu myös itse.

Pysy siis rauhallisena koko lääkitsemisen ajan. Ole hellävarainen, jos joudut avaamaan eläimen suun. Työnnä tabletti syvälle eläimen suuhun ja nosta kuonoa ylöspäin, jotta eläin nielee pillerin.

Näin helpottuu lääkkeen antaminen koiralle tai kissalle

Jos huudat, pakotat eläimen suun auki tai osoitat suuttumusta, eläin tuntee olevansa vaarassa, eikä reagoi toivomallasi tavalla. Se pitää tällöin suunsa kiinni, piiloutuu, murisee ja käyttäytyy muutenkin torjuvasti.

2. Piilota lääke ruokaan

Varmista eläinlääkäriltä, voiko tabletin puolittaa tai murskata. Jos näin voidaan menetellä, tabletti voidaan piilottaa eläimen ruokaan pieninä palasina.

Laita tabletti esimerkiksi juusto- tai lihapalan sisään tai kääri se pekoniin. Olipa keino mikä tahansa, varmista, että tabletti on pienissä osissa, jotta eläin nielee sen kovin paljon pureskelematta.

Näin helpottuu lääkkeen antaminen koiralle tai kissalle

3. Tee lääkkeen antamisesta leikki

Yksi tapa onnistua läkkeen antamisessa on tehdä siitä lemmikille hauskaa. Vietä muutama minuutti koiran tai kissan kanssa leikkien ennen kuin annat sille lääkkeen.

Jos ruoan käyttö lääkkeen piilottamiseksi tuntuu hyvältä idealta, voit antaa ensin muutaman palan ilman lääkettä. Voit esimerkiksi heittää lihanpalan ilmaan ja antaa lemmikin ottaa ruoan kiinni tai etsiä sen. Eläin nauttii leikistä niin paljon, ettei se välttämättä huomaa ruoan sisään piilotettua lääkettä lainkaan.

Leikkiä tulisi leikkiä myös lääkkeen annon ulkopuolella – aikeesi ei ole eläimelle yhtä selkeä, jos toistat tätä leikkiä muulloinkin.

4. Hyödynnä eläimen persoonallisuutta

Jos lemmikki on ahne tai innostuu helposti ruoasta, voit käyttää tätä piirrettä hyödyksi lääkkeen antamisessa. Hyvä vinkki on käyttää kahta ruokapalaa – yhtä tavallista ja toista, jonka sisällä on lääke.

Pyydä eläin viereesi ja näytä sille ruoanpalat. Anna ensin tabletin sisältävä pala ja näytä samalla, että eläin on saamassa myös toisen palan. Näin lemmikki hotkii ensimmäisen palan saadakseen nopeasti seuraavan.

5. Käytä maukkaita lääkkeitä

Koska lääkkeen antaminen eläimelle voi olla vaikeaa, laboratorioissa on kehitelty miellyttävämmän makuisia tuotteita. Tarkista asia eläinlääkäriltä, sillä tarjolla saattaa olla uusia, parempia vaihtoehtoja. Maukkaan lääkkeen syöttäminen sellaisenaan tai ruoan seassa on huomattavasti helpompaa kuin pahalta maistuvan lääkkeen syöttäminen.

6. Pyydä toinen henkilö avuksi

Jotkut lääkkeet annostellaan neulattoman ruiskun avulla. Voit laittaa ruiskun eläimen suuhun, varmistaa suun olevan suljettu ja päästää lääkkeen ulos ruiskusta.

Koiran lääkitseminen

Joskus joudut pyytämään avuksi ystävän tai eläinlääkärin, jotta saat esimerkiksi annosteltua tippoja eläimen korviin tai silmiin tai hierottua lemmikin ihoon voidetta. Tarvitset tällöin jonkun pitämään eläintä paikoillaan lääkkeen annostelun ajaksi.

Muista, että tärkeintä on saada lemmikki tuntemaan olonsa rauhalliseksi, jotta tilanne ei muutu entistä haastavammaksi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.