Näin lääkkeen antaminen koiralle onnistuu joka kerta
Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García
Olipa kyseessä miten tottelevainen ja kuuliainen lemmikki hyvänsä, lääkkeen antaminen koiralle on aina haastavaa. Koska jokaista lemmikkiä joudutaan jossain vaiheessa elämää lääkitsemään, haluamme kertoa viisi vinkkiä, joiden avulla lääkkeen antaminen koiralla on hieman helpompaa.
Monen koiran kohdalla helpoin vaihtoehto ovat nestemäiset lääkkeet. Tarpeeksi suuren aktiivisen aineen pitoisuuden saaminen nestemäiseen muotoon voi kuitenkin olla vaikeaa, minkä vuoksi suurin osa eläinten lääkkeistä ovat kiinteitä tabletteja.
On epätodennäköistä, että eläin nielee vapaaehtoisesti sille tarjotun tabletin, minkä vuoksi on kehitetty muutamia keinoja, joiden avulla koiran lääkitseminen on hieman vaivattomampaa.
Lääkkeen antaminen koiralle
Tärkeintä lääkkeen antamisessa on varmistaa, että koira on niellyt tabletin. Tämän vuoksi lääkkeen antamisen jälkeen suositellaan katsomaan koiran suuhun ja tarkistamaan, ettei tabletti ole piilossa kielen alla tai kiinnittynyt suun reunoihin tai kitalakeen. Usein eläin yrittää sylkäistä tabletin ulos suustaan, jolloin lääkehoito ei tietenkään tehoa.
Lääkettä annettaessa on tärkeää pysyä kärsivällisenä, pitää koirasta huolta ja varoa satuttamasta eläintä. Tämä pätee niin tablettien, tahnojen kuin nestemäistenkin lääkkeiden annostelussa.
Kovakourainen lääkitseminen voi aiheuttaa lemmikille oksentelua, ärsyyntymistä ja mielialan vaihteluja. Jos lääkkeen antaminen koiralle ei onnistu tai pelottaa, on parempi pyytää eläinlääkäriltä apua.
Vinkkejä tabletin antamiseen
Valitse miellyttävän makuinen, pureskeltava lääke
Pureskeltavat lääkkeet ovat helpoiten annettavissa koiralle. Ne paitsi tuottavat vähemmän työtä omistajalle, myös tekevät tilanteesta siedettävän eläimelle. Useat valmistajat ovat tuomassa markkinoille pureskeltavia, hyvänmakuisia versioita lääkkeistä, mahdollistaen niiden tarjoamisen herkkuina.
Murskaa kiinteät tabletit
Kiinteän tabletin ongelma on yleensä lääkkeen koko. Tabletin nieleminen voi olla vaikeaa etenkin pienelle koiralle tai pennulle.
Hyvä vaihtoehto on murskata tai hajottaa pilleri pieniin osiin. Tämä tekee lääkkeen antamisesta helpompaa omistajalle ja miellyttävämpää lemmikille. Tablettia hajottaessa on oltava tarkkana, ettei lääkettä mene hukkaan tai annostus ole ohjeistuksesta poikkeava.
On tärkeä huomioida, että kaikkia lääkkeitä ei saa puolittaa tai hajottaa. Valmisteesta riippuen lääkkeen murskaaminen voi johtaa liian suureen lääkeainepitoisuuteen tai lääkeaineen tehon häviämiseen. Lääkkeen oikeaoppinen käyttö tulee aina varmistaa eläinlääkäriltä.
Laimenna tai liuota lääke
Monet lääkkeet ovat hydrofiilisiä, mikä tarkoittaa, että ne voidaan liuottaa veteen vahingoittamatta niiden kemiallista koostumusta ja vaikutusta.
Yksi käytännöllisimmistä tavoista antaa lääke koiralle, on liuottaa tabletti veteen ja annostella seos eläimen nieluun puhtaan lääkeruiskun avulla. Tabletti kannattaa murskata, jotta se liukenee veteen tehokkaasti.
Lääke-vesiseos tulee antaa koiralle varovasti, jotta vältytään oksennusreaktiolta ja kurkun ja suun ärsytykseltä. Koiran suun avaamisessa ja auki pitämisessä lääkitsemisen aikana on myös oltava varovainen. Jos eläin on taipuvainen aggressiiviseen käytökseen, on parempi käyttää muuta lääkitsemistapaa.
Sekoita lääke ruokaan
Hyvä tapa naamioida lääkkeen epämiellyttävä haju ja saada eläin ottamaan tabletti vapaaehtoisesti, on piilottaa se ruoan sekaan. Pienet tabletit voidaan lisätä ruoka-annokseen sellaisenaan, isommat voidaan halkaista tai murskata.
Ruoan tyypistä riippuen sekaan voidaan joutua lisäämään nestettä, jotta lääkeaine sekoittuu ruokaan.
Pakota koira nielemään lääke
Koira pakotetaan nielemään tabletti avaamalla sen suu ja työntämällä lääke nieluun. Jälkikäteen suuta tulee pitää kiinni hetken aikaa, jottei koira saa syljettyä tablettia suustaan.
Tämä on kiistanalainen tapa antaa lääke koiralle. Osa koiranomistajista on sitä mieltä, että tämä on paras keino varmistaa eläimen nielevän koko tabletin, jolloin lääkettä ei mene hukkaan ja koira saa oikean määrän vaikuttavaa lääkeainetta.
Toiset taas kokevat tämän aggressiivisena tapana lääkitä koiraa. Menettely voi paitsi ärsyttää eläintä, se saattaa myös aiheuttaa oksentelua sekä suun ja nielun ärtymistä ja kutinaa.
Tätä lääkitsemistapaa ei tule käyttää koirilla, joilla on taipumusta aggressiiviseen käytöksen. Ainoastaan kokeneiden, omaan lemmikkiinsä luottavien, omistajien kannattaa käyttää tätä metodia.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.