Logo image
Logo image

Miten toimia, kun narttukoiralla on juoksuaika?

2 minuuttia
Miten toimia, kun narttukoiralla on juoksuaika?
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Onko kotiisi muuttanut koira, jonka ensimmäinen kiima ja sen mukanaan tuomat haasteet lähestyvät? Etkö ole varma, kuinka toimia, kun narttukoiralla on juoksuaika, ja pelkäät tilanteen karkaavan käsistäsi? On totta, että juoksuaikaan liittyy tiettyjä huomioon otettavia asioita, mutta ei ole mitään syytä, miksi kiima-ajasta ei selvittäisi ongelmitta ja ilman suurta stressiä.

Mikä on juoksuaika?

Kiima on monilla nisäkkäillä esiintyvä tila, jonka aikana naaraan munasolun hedelmöittyminen on mahdollista. Narttukoirilla kiimaa kutsutaan myös juoksuajaksi. Vuosittaisten juoksuaikojen määrä vaihtelee koiran iän, rodun ja terveydentilan mukaan, mutta tyypillisesti narttu tulee kiimaan 1-3 kertaa vuodessa.

Koirat saavuttavat sukukypsyyden 7-15 kuukauden iässä, ja nartun ensimmäinen juoksuaika tulee vastaan 6-24 kuukauden iässä. Kiiman alkaminen tarkoittaa koiran olevan sukukypsä, mutta ei sitä, että eläin on valmis lisääntymään. Eläinlääkärit suosittelevatkin välttämään raskautta ensimmäisen juoksuajan aikana, koska koiran nuori ikä voi aiheuttaa ongelmia niin emolle kuin pennuillekin.

Some figure

Juoksuaika vaikuttaa jokaiseen yksilöön hieman eri tavoin, mutta on tavallista, että narttukoira muuttuu hajamieliseksi ja käyttäytyy normaalista poikkeavalla tavalla ennen kiiman alkamista. Fysiologisista merkeistä selvimpiä ovat nisien ja sukuelinten turpoaminen sekä verinen vuoto.

Koiran käytös ja oireet riippuvat siitä, missä vaiheessa kiimakiertoa ollaan. Narttukoirien normaali kiimakierto jakautuu neljään vaiheeseen:

  1. Esikiima: Koira ei ole vielä hedelmällinen, mutta alkaa ovuloida ja erittää verensekaista vuotoa, minkä lisäksi sen sukuelimet turpoavat.
  2. Varsinainen kiima: Juoksuajan hedelmällisin vaihe, jolloin narttu on valmis parittelemaan. Vaihe kestää tyypillisesti 4-15 vuorokautta.
  3. Jälkikiima: Kesto riippuu siitä, onko hedelmöittyminen tapahtunut vai ei. Jälkikiiman kesto on keskimäärin tiineyden pituus.
  4. Lepokausi: Kiimaton vaihe juoksuaikojen välissä, joka alkaa joko pentujen syntymän tai jälkikiiman jälkeen.

Miten toimia, kun narttukoiralla on juoksuaika?

Feromonit

Kun narttukoiralla on juoksuaika, urokset alkavat kiinnostua siitä. Tämä johtuu nartun elimistön erittämistä feromoneista, jotka urokset aistivat pitkänkin matkan päästä. Uroskoirien tiedetään jopa karanneen kotoaan niiden haistettua narttukoiran lähistöllä.

Some figure

Ulkoilu

Koiraa ei tarvitse eristää ja pitää sisätiloissa kiiman aikana, mutta ulkoiltaessa sen turvallisuuteen täytyy kiinnittää normaalia enemmän huomiota. On omistajan tehtävä tarkkailla koiran käytöstä ja ympäristön tapahtumia kävelylenkkien aikana. Tämän lisäksi kannattaa miettiä, mihin aikaan ja millaisessa ympäristössä koiraa ulkoilutetaan. Jos mahdollista, rutiineja kannattaa muuttaa niin, että ulkoilut tapahtuvat aikaan, jolloin liikkeellä ei ole runsaasti muita koiria.

Juoksuhousut

Esikiiman aikana narttukoira alkaa ovuloida ja erittää verensekaista vuotoa. Tahrat voidaan välttää käyttämällä koirille suunniteltuja juoksuhousuja. Ulkoilemaan lähdettäessä housut riisutaan, jotta koira saa tehtyä tarpeensa normaalisti. Jos koira joudutaan viemään paikkaan – kuten eläinklinikalle – jossa se mahdollisesti tapaa lajitovereitaan, juoksuhousut kannattaa pitää päällä. Näin varmistetaan, että parittelua ei pääse tapahtumaan, jos narttu- ja uroskoira pääsevät jostain syystä kontaktiin keskenään.

Jos kotona on myös uroskoira

Jos perheessä on sekä narttu- että uroskoiria, on koirien steriloiminen ja kastroiminen varmin tapa estää vahinkoraskaudet. Jos vähintään jompaakumpaa koirista ei leikkauteta, ne on erotettava toisistaan nartun hedelmällisten päivien ajaksi, mikä voi olla stressaavaa molemmille eläimille.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.