Kukkaterapia koirilla

Kukkaterapia koirilla
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ihmisten tavoin myös koirat tuntevat surua, masennusta, pelkoa ja stressiä. Nämä tunteet näkyvät myös eläimen käytöksessä, usein erilaisina käytöshäiriöinä. Eläinlääkäreillä on omat keinonsa tällaisten ongelmien hoitoon, mutta luonnollisempia vaihtoehtoja kaipaavalle omistajalle yksi vaihtoehto on kukkaterapia.

Eläinten luontaishoitoon keskittyvien ammattilaisten mukaan kukkaterapian avulla voidaan hoitaa erilaisia eläinten tunnepuolen ongelmia. Tämän puhtaisiin luonnontuotteisiin perustuvan menetelmän sanotaan olevan turvallinen kaikille lemmikeille, pois lukien maksasairauksista kärsivät eläimet. Suosittelemme kuitenkin keskustelemaan aina eläinlääkärin kanssa ennen kuin omaa lemmikkiä aletaan hoitaa kukkaterapian keinoin.

Mitä on kukkaterapia?

Kukkaterapia on nimensä mukaisesti luonnonkukista valmistettujen uutteiden käyttöön perustuva hoitomuoto. Monella tulee termistä mieleen Bach-kukkaterapia, jonka kehitti perinteisen homeopatian pohjalta brittiläinen lääkäri Edward Bach 1800- ja 1900-luvun vaihteessa. Hän kehitti luonnon kasveista 38 kukkauutetta, joiden sanotaan auttavan ihmisiä ja myös eläimiä selviytymään erilaisista arjen haasteista.

Kukkaterapia koirille

Bachin jälkeen myös monet muut tahot ovat kehitelleet omia kukkauutteitaan, ja tänä päivänä kukkaterapiassa käytettävät tipat ja niiden raaka-aineina käytetyt kasvit vaihtelevat mantereittain. Käytännössä luontaishoitaja sekoittaa kukkatipoista sopivan seoksen kullekin potilaalle, ja vedellä laimennetut tipat annostellaan joko juomaveteen tai suoraan eläimen suuhun. Hoitoa jatketaan tyypillisesti muutaman viikon tai kuukauden ajan.

Kukkaterapia koirilla

Koira saattaa stressaantua, ahdistua ja jopa masentua esimerkiksi erilaisten elämänmuutosten, sairauden, liiallisen yksinolon, ikääntymisen tai traumaattisen tapahtuman vuoksi. Pelkoa voivat aiheuttaa esimerkiksi kovat äänet, matkustaminen sekä muut eläimet ja ihmiset. Kaikki tällaiset negatiiviset tunteet vaikuttavat eläimen terveyteen ja hyvinvointiin ja näkyvät sen käytöksessä. Siinä missä yksi koira muuttuu aggressiiviseksi, toinen on apaattinen ja kolmas alkaa merkkailla vääriin paikkoihin.

Jos lemmikin käytöksessä huomataan muutoksia, on tärkeää keskustella välittömästi eläinlääkärin kanssa, joka pystyy varmistamaan, etteivät oireet johdu fyysisestä ongelmasta. Eläinlääkäreillä on erilaisia keinoja myös emotionaalisten ongelmien ja käytöshäiriöiden hoitoon, mutta yhä useampi omistaja pyrkii hoitamaan lemmikkiään luonnollisin keinoin lääkkeiden sijaan. Tällaisessa tilanteessa kukkaterapia voi olla avuksi, mutta sen aloittamisesta on kuitenkin aina syytä keskustella oman eläinlääkärin kanssa.

Kukkaterapialla hoidetaan siis erilaisia psyykkisiä ongelmia kuten aggressiivista käytöstä ja pelkotiloja. Aivan kuten ihmisetkin, myös eläimet ovat omia yksilöitään, jotka reagoivat hoitoon omalla tavallaan. Kaikille eläimille kukkaterapiasta ei ole apua, mutta osalla vaikutukset näkyvät hyvinkin nopeasti.

Kukkaterapia koirille

Kukkaterapian käyttökohteet koirilla

  • Pelko: Esimerkiksi hylätty tai kaltoinkohtelua kokenut koira voi pelätä kaikkea kanssakäymistä ihmisten kanssa. Mikä tahansa lemmikki voi pelätä esimerkiksi ilotulituksen tai ukkosen aiheuttamia kovia ääniä.
  • Stressi: Esimerkiksi muutos rutiineissa voi aiheuttaa koiralle stressiä, mikä saattaa näkyä muun muassa apaattisuutena, aggressiivisena käytöksenä tai sisälle merkkailuna.
  • Hermostuneisuus ja hyperaktiivisuus: Nämä näkyvät usein tottelemattomuutena omistajaa kohtaan, mikä on koiran tapa kanavoida ylimääräistä energiaansa.
  • Masennus: Koiran masennukselle voi olla selvä syy kuten perheenjäsenen menehtyminen, mutta aina oireiden aiheuttaja ei ole näin helposti nähtävillä. Masennus näkyy usein lannistuneena käytöksenä, ruokahalun puutteena, runsaana nukkumisena ja tuhoisana käytöksenä.
  • Trauma: Koira voi tuntea epävarmuutta, pelkoa ja hämmennystä kirurgisen toimenpiteen, sairauden, onnettomuuden tai muun traumaattisen tapahtuman jälkeen.
  • Aggressiivisuus: Koiran agressiivisuus voi johtua monista syistä, joihin lukeutuvat muun muassa erilaiset sairaudet, stressi ja omistajan negatiivinen käytös.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.