Kuinka toimia, jos koira on niellyt myrkkyä?
Kirjoittanut ja tarkastanut eläinlääkäri Juan Pedro Vazquez Espeso
Vaikka vakavat myrkytystapaukset ovatkin koirilla kohtalaisen harvinaisia, jokaisessa kodissa ja pihapiirissä on aineita, jotka voivat vaarantaa lemmikin terveyden. Myrkytystapauksissa nopeasti annettu ensihoito on erityisen tärkeää, joten jokaisen omistajan on hyvä tietää, miten toimia, jos koira on niellyt myrkkyä tai joutunut muuten kosketuksiin sille vaarallisen aineen kanssa.
Mitkä asiat ovat myrkyllisiä koirille?
Erilaiset myrkytystapaukset työllistävät eläinlääkäreitä kohtalaisen paljon. Sen lisäksi, että koirat pääsevät usein käsiksi itselleen sopimattomiin ruokiin, myös muun muassa ihmisten lääkkeet, kodin puhdistusaineet ja tietyt viherkasvit aiheuttavat koirille myrkytysoireita.
Muun muassa seuraavat asiat ovat koirille myrkyllisiä:
- Ihmisten ruoat. Muun muassa kaakao ja suklaa, kofeiini, erilaiset sipulit, viinirypäleet, rusinat, raparperi, ksylitoli, macadamiapähkinät ja alkoholi ovat koirille vaarallisia.
- Ihmisten lääkkeet. Esimerkiksi yleiset kipulääkevalmisteet asetyylisalisyylihappo, ibuprofeeni ja parasetamoli ovat vaarallisia koirille.
- Kodin siivous- ja puhdistusaineet. Erilaiset siivous-, puhdistus-, pesu- ja huuhteluaineet sekä valkaisuaine ovat nieltyinä erittäin vahingollisia.
- Kasvit. Koirille myrkyllisiä kasveja ovat muun muassa liljat, tulppaani, narsissi, hyasintti, flamingokukka, kallat, joulutähti, muratti, peikonlehti, amaryllis ja kielo.
- Suuvesi: Osa suuvesistä sisältää boorihappoa, joka on koirille erittäin myrkyllinen happo. Myös muun muassa tietyt silmälasien ja piilolinssien puhdistukseen käytettävät aineet sisältävät boorihappoa.
- Pakkasneste: Vuosittain suuri määrä lemmikkejä menehtyy pakkasnestemyrkytykseen.
- Rotanmyrkky: Rotanmyrkky sisältää veren hyytymistä heikentäviä aineita ja voi näin aiheuttaa koiralle hengenvaarallisen sisäisen verenvuodon.
- Sienet. Myrkkysienet ovat vaarallisia koirille aivan samalla tavoin kuin ihmisillekin.
- Sinilevä. Sinileväisessä vedessä uiminen tai saastuneen veden juominen voi aiheuttaa koiralle sinilevämyrkytyksen.
Koiran myrkytyksen oireet
Koirien myrkytykset voidaan jakaa kolmeen tyyppiin. Niistä ensimmäinen on ihoteitse tapahtuva myrkytys, jossa koiran iho joutuu kosketuksiin vaarallisen aineen kanssa. Toinen muoto on hengitysteitse tapahtuva myrkytys ja kolmas tilanne, jossa koira nielee jotain sille myrkyllistä.
Myrkytyksen oireet riippuvat myrkyllisestä aineesta ja sen määrästä. Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että oireet voivat olla epämääräisiä ja ilmaantua viiveellä, jolloin myrkytyksen aiheuttavan aineen tunnistaminen voi olla vaikeaa. Myrkytyksen oireita voivat olla esimerkiksi väsymys, apaattisuus, ruokahaluttomuus, vaaleat limakalvot, oksentelu, ripulointi, tihentynyt hengitys ja hengitysvaikeudet, lisääntynyt syljeneritys ja levottomuus.
Kuinka toimia, jos koira on niellyt myrkkyä?
Jos koiran tiedetään tai epäillään nielleen myrkkyä tai joutuneen muuten kosketuksiin vaarallisen aineen kanssa, täytyy toimia välittömästi. Oikean hoidon takaamiseksi on tärkeää pyrkiä selvittämään, mikä myrkytyksen aiheuttaa, kuinka kauan aineelle altistumisesta on ja miten paljon ainetta on mahdollisesti nielty. Jos koiralla epäillään myrkytystä, on soitettava välittömästi eläinklinikalle tai päivystävään eläinsairaalaan ensiapuohjeiden saamiseksi.
Jos koira on niellyt myrkkyä, ensiapuna on yleensä koiran oksennuttaminen ja myrkyllisen aineen imeytymisen estäminen. Tämän vuoksi jokaisen koiratalouden ensiapulaukkuun on hyvä varata myrkyn imeytymistä ehkäisevää lääkehiiltä sekä kolmeprosenttista vetyperoksidia, jolla koira pakotetaan oksentamaan. Eläinlääkäri neuvoo tarkan annostuksen ja toimintaohjeet.
Jos koira on niellyt jotain terävää tai syövyttävää, sitä ei saa oksennuttaa, sillä esine tai aine voi takaisin ylös kulkeutuessaan vahingoittaa koiran ruokatorvea. Ennen oksennuttamista on siis tärkeä tietää, mitä koira on syönyt. On myös muistettava, että ainoastaan täysin tajuissaan olevaa eläintä voi yrittää oksennuttaa. Jos vaarallisen aineen syömisestä on kulunut yli tunti, ei oksennuttamista kannata enää yrittää.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.