Kuinka pitää hevonen viileänä kesällä?
Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Paloma de los Milagros
Hevosen ruumiinlämpö nousee huomattavasti nopeammin kuin monen muun eläimen lämpö, mikä tekee hevosesta erityisen herkän kuumuudelle. Tämän vuoksi jokaisen omistajan ja hoitajan on tärkeä tietää, kuinka pitää hevonen viileänä hellesäässä tai muissa kuumissa olosuhteissa.
Lämpöhalvaus on realistinen riski kaikille eläville olennoille. Hevosen normaali ruumiinlämpö on 37,2-38,2 astetta. Jo yli 40 asteen ruumiinlämpö voi olla hevoselle vaaraksi.
Kuinka pitää hevonen viileänä kesällä?
- Lisää tuuletusta tallissa. On tärkeää, että tallin ilma pääsee vaihtumaan tehokkaasti. Ovien ja ikkunoiden avaaminen ei ole tärkeää ainoastaan hapen sisään päästämiseksi, vaan myös toisinaan voimakkaaksi kasvavan ulosteen hajun poistamiseksi. Tallin tuuletus tulee täydentää perusteellisella siivouksella.
- Varmista raikkaan veden saatavuus. Juominen on erittäin tärkeää kehon viileänä pitämiseksi, ja hevosella tuleekin aina olla saatavillaan puhdasta ja raikasta vettä. Veden puhtaus on erittäin tärkeää, sillä monet taudit johtuvat nimenomaan likaisesta vedestä.
- Kannusta epäsuoraan nesteytykseen. Vaikka eläimellä olisi saatavillaan vettä, se ei välttämättä juo tarpeeksi. Tämän vuoksi kuumalla säällä voi esimerkiksi kostuttaa hevosen syömää heinää tai kysyä eläinlääkäriltä muita vinkkejä siihen, miten suolojen menetys estetään.
- Pese hevonen useammin. Kylmä suihku viilentää niin ihmiset kuin hevosetkin. Jotta lämpötilaero ei ole liian dramaattinen, aloita hevosen viilentäminen sen jaloista ja etene vaiheittain. Voit käyttää apuna vesiletkua tai kosteaa sientä.
- Ajoita ulkoilu oikein. Pidemmät lenkit tai muu fyysinen rasitus kannattaa ajoittaa varhaiseen aamuun tai iltaan – tai jättää kokonaan väliin, jos sää on todella kuuma. Hevosella tulee aina olla vapaa pääsy varjoon tai muuhun viileään paikkaan.
- Varmista, ettei hevonen kärsi nestehukasta. Sitä, onko hevosella nestehukka, voidaan arvioida esimerkiksi ihon elastisuuden avulla. Purista kevyesti eläimen ihoa kaulan tai selän alueelta ja tarkista, palautuuko iho alkuperäiseen tilaansa nipistyksen jälkeen. On myös hyvä idea tarkistaa hevosen limakalvojen tila – terveet limakalvot ovat vaaleanpunaiset – ja varmistaa, että virtsa on kirkasta.
- Seuraa vitaaliparametreja. Tarkista esimerkiksi fyysisen rasituksen tai suihkun jälkeen, että hevosen syke on sopiva ja hengitys normaalia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Fullcover. ¿Cómo cuidar a nuestros caballos durante esta ola de calor? (s.f). Recuperado de https://www.fullcover.eu/es/blog/como-cuidar-a-nuestros-caballos-durante-esta-ola-de-calor
- Ventura, L. (2018). Equisens. La sensibilidad del caballo al calor. Recuperado de https://www.equisens.es/biologia/la-sensibilidad-del-caballo-al-calor/
- Zotal laboratorios. Cuidados de los caballos durante los meses de calor. (s.f) Recuperado de http://www.zotal.com/cuidado-caballos-meses-calor/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.