Kuinka koira pelastetaan tukehtumiselta?
Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García
On kohtalaisen yleistä, että koira tukehtuu esineeseen tai ruokaan, eikä pysty hengittämään. Tämän vuoksi jokaisen omistajan on tärkeä tuntea ohjeet, joita noudattamalla koira pelastetaan tukehtumiselta.
Ensimmäinen askel on pysyä rauhallisena ja estää näin tilannetta pahenemasta. Omistajan mieliala vaikuttaa helposti koiraan. Tukehtumisoireita kokeva koira alkaa yleensä panikoida ja muuttuu entistä pelokkaammaksi huomatessaan myös omistajan hätääntyvän. Tämä tekee eläimen auttamisen entistä vaikeammaksi.
Jokaisella lemmikin omistajalla on oltava tiedossa oman eläinlääkärin ja mahdollisuuksien mukaan myös päivystävän eläinlääkärin tai -klinikan puhelinnumero. Joissain tapauksissa koiran pelastamiseen tukehtumiselta tarvitaan ammattilaisen neuvoja.
Aloita analysoimalla koiraa
Koirat osoittavat tukehtumisen merkkejä eri syistä. Tietyillä roduilla – kuten mopseilla, kiinanpalatsikoirilla, mäyräkoirilla – on pitkä pehmeä suulaki. Tämä pätee etenkin koiriin, joilla on litteä tai vähän ulkoneva kuono. Koiran alkaessa haukkoa henkeä, pehmeä suulaki tukkii henkitorven suun ja estää hengittämisen. Ongelma poistuu itsestään aiheuttamatta pitkäkestoista vahinkoa.
Myös kennelyskä ja sydänongelmat voivat aiheuttaa hengitysongelmia. Tällaisessa tapauksessa koiraa ei saa hoitaa omatoimisesti, vaan tulee soittaa välittömästi eläinlääkärille.
Kuinka koira pelastetaan tukehtumiselta?
Jos koira on tukehtumassa esineeseen tai ruoanpalaan, on tärkeää toimia nopeasti ja hätääntymättä. Avaa koiran suu ja tarkista, onko kappale nähtävissä paljaalla silmällä. Jos on, poista se varovasti pinseteillä.
Jos koira on vauhkoontunut, ei hengitysteitä tukkivaa kappaletta kannata yrittää poistaa itse. Soita välittömästi eläinlääkärille ja seuraa annettuja ohjeita tai vie koira välittömästi eläinklinikalle tai -sairaalaan.
Koiraa voidaan kokeilla nostaa niin, että sen kuono osoittaa maata kohti. Ravista koiraa varovasti, jotta painovoima auttaa poistamaan eläimen nieluun jumiin jääneen kappaleen. Jos eläin on suurikokoinen, tartu sen takajaloista, kuin olisit työntämässä kottikärryjä.
Voit kokeilla taputtaa koiraa selkään muutaman kerran, mikä voi saada eläimen yskimään esineen ulos. Neljä tai viisi reipasta taputusta lapaluiden väliin on tarpeeksi. Toista toimenpide, jos se ei tuottanut tulosta ensimmäisellä kerralla.
Heimlichin ote
Jos yllä mainitut keinot eivät tuota tulosta, kokeile Heimlichin otetta. Ole varovainen käyttäessäsi menetelmää, ja jos mahdollista, pyydä toinen henkilö avuksesi.
- Asetu koiran taakse ja kiedo kätesi sen vyötärön ympärille niin, että sen pää osoittaa alaspäin. Pidä koirasta kiinni tiukasti, mutta ei liian kovaa.
- Pidä toinen käsi nyrkissä ja peitä nyrkki toisella kämmenelläsi.
- Aseta kätesi juuri koiran rintakehän alapuolelle pehmeälle alueelle.
- Jos mahdollista, toinen henkilö voi pitää koiraa paikoillaan niskavilloista kiinni pitäen. Tämä auttaa pitämään koiran asennon vakaana ja voi estää eläintä liikkumasta sen mahdollisesti vauhkoontuessa.
- Nykäise taakse ja ylös. Toista nykäisyjä tarvittaessa 3-5 kertaa. Varo käyttämästä liiallista voimaa ja satuttamasta näin koiraa tai murtamasta sen luita.
- Menettely voidaan toistaa 3 tai 4 kertaa pitäen tauko nykäyssarjojen välissä.
Heimlichin otetta suoritettaessa käytettävä voima on erittäin tärkeä tekijä. Liian vähäisellä voiman käytöllä ei ole vaikutusta, kun taas liian kovat vedot voivat vahingoittaa koiraa, etenkin, jos eläin on loukkaantunut. Pienten koirien kohdalla tulee olla erityisen varovainen.
Olipa tilanne mikä tahansa, ja vaikka koira vaikuttaisi hyväkuntoiselta, se tulee viedä eläinlääkäriin ensiavun antamisen jälkeen. Ammattilainen tarkastaa koiran ja varmistaa sen olevan kunnossa.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.