Logo image
Logo image

Kuinka auttaa ääniä pelkäävää koiraa?

3 minuuttia
Kuinka auttaa ääniä pelkäävää koiraa?
Viimeisin päivitys: 08 heinäkuuta, 2019

Kutakuinkin kaikki koirat reagoivat kuullessaan ilotulituksen paukkeen, sireenin ujelluksen tai muun yhtäkkisen kovan äänen, johon eivät ole tottuneet. Osa koirista säikkyy pienintäkin ääntä, eikä kestä lainkaan edes kohtalaista melua, mikä voi muodostua todelliseksi ongelmaksi. Tässä artikkelissa keskustelemme asioista, jotka omistajan kannattaa pitää mielessä auttaaksen ylen määrin ääniä pelkäävää koiraa.

Pelätessään koira muuttuu hermostuneeksi ja ahdistuneeksi, ja sen syke voi nousta korkeaksi. Pitkällä tähtäimellä tällä voi olla monia negatiivisia vaikutuksia eläimen terveydelle, ja on omistajan vastuulla auttaa lemmikkiä voittamaan pelkonsa tai vähintään pärjäämään niiden kanssa.

Mistä äänten pelko johtuu?

Some figure

Vaikka koiran ylettömän kovien äänten pelon ajatellaan yleisesti johtuvan traumasta, tämä ei pidä läheskään kaikissa tapauksissa paikkaansa. Äänipelko voi johtua monista syistä, ja sille on useita altistavia tekijöitä. Pelon synty voi liittyä esimerkiksi geneettisiin tekijöihin, puutteellisiin pentuajan kokemuksiin tai ikäviin tapahtumiin. 

Koiralle on tyypillistä pelätä sille tuntemattomia asioita. Luonnossa pelko suojaa koiraa niin, ettei se hankkiudu sille vaarallisiin tilanteisiin. Normaalisti pelko laantuu sen aiheuttajan poistuessa tai kun pelon kohde on todettu vaarattomaksi, mutta joissain tapauksissa näin ei käy, ja pelko muuttuu epänormaalin voimakkaaksi.

Koirat muodostavat hyvin helposti sairaalloisen pelon kovia ääniä kohtaan. Monissa tapauksissa koiran pelko yleistyy vähitellen ja laajenee muihinkin kuin alkuperäiseen ääneen. Ääniä pelkäävä koira voidaan kuitenkin usein siedättää pelkäämäänsä ääneen. Mitä aikaisemmin asiaan tartutaan, sitä helpompi ongelma on hoitaa.

Melun aavistaminen ennalta

Melufobiasta kärsivät eläimet kykenevät aavistamaan ennalta, jos ne tulevat pian kuulemaan pelkäämiään ääniä.

Barcelonan Itsehallinnollisessa yliopistossa tehdyn eläinpsykologisen tutkimuksen mukaan “30 prosenttia koirista kykenevät ennustamaan niiden äänien syntymisen ympäristössään, joita kohtaan niillä on fobioita. Tämä saa ne ilmaisemaan ahdistusta ennen kuin näitä ääniä edes voi kuulla, jolloin ne pyrkivät karkaamaan turvallisina pitämiinsä paikkoihin [käännös]”.

Tässä ei ole sinänsä mitään uutta, sillä asia liittyy suurimmilta osin reflekseihin. Tästä mekanismista hyödymme myös me ihmiset, ja se auttaa meitä toimimaan oikealla hetkellä juuri ennen kuin meille on tapahtumassa jotakin huonoa.

Kuinka auttaa ääniä pelkäävää koiraa?

Jos koirasi pelkää ääniä ja haluat auttaa sitä, niin saatat haluta noudattaa seuraavaa ohjesarjaa, joka on luotu juuri sellaista varten. Se kertoo sinulle, kuinka luot kotiisi erityisen turva-alueen, jossa koirasi kokee olonsa rauhalliseksi eikä siten koe tarvetta paeta.

Some figure
  • Tällä sivustolla voit kokeilla, kärsiikö koirasi fobiasta tiettyjä ääniä kohtaan vai ei.
  • Luo kotiisi turvapaikka koiraasi varten. Tämän tulisi olla pimeä paikka, ja siellä tulisi olla koirallesi juuri sen verran tilaa, että se mahtuu sinne tiiviisti. Sen on koettava olonsa siellä turvalliseksi, jotta se osaisi siirtyä sinne aina pelkoa aiheuttavia ääniä kuullessaan. Tällä tavoin estät lemmikkiäsi myös vahingoittamasta itseään, kun se juoksentelee ympäriinsä tietämättä mihin mennä.
  • Pidä turvapaikan sisäänpääsy avoinna. Turvapaikkana voisi käyttää myös koiran kantokoppaa, mutta sen tulisi olla koiralle aina saavutettavissa ja avoinna. Yksi idea voisi olla peittää kantokoppa peitolla akustiikan pienentämiseksi.
  • Etsi hiljainen paikka. Etsi koiran turva-alueeksi kaikista hiljaisin soppi kodissasi. Voit myös miettiä paikkoja, joihin koira yleensä pakenee ääniä kuullessaan ja luoda sen johonkin niistä.
  • Pysy rauhallisena. Jos koirasi vaistoaa sinun hermostuvan, koska sekin on hermostunut, niin asiat vain pahenevat. Anna koirasi olla äläkä pyri rauhoittamaan sitä, sillä sen hermot saattavat saada sen tekemään jotakin, mitä se ei oikeasti haluaisi tehdä, esimerkiksi puremaan sinua.
  • Pysyttele koirasi lähellä. Voit pitää koirallesi seuraa pysyttelemällä samassa huoneessa kuin missä sen turvapaikkakin on, jotta se tietää sinun olevan läsnä. Juttele sille tyynesti.
  • Älä pakota koiraasi menemään ulos. Se tietää saavansa poistua milloin itse haluaa, joten anna sille aikaa. Jos oma olosi on rento ja itsevarma, niin tämä tunnetila välittyy myös koirallesi. Älä siis pakota koiraasi mihinkään, sillä siitä ei ole hyötyä.

Yhteenveto

Tässä siis ne tavat, joilla voit auttaa ääniä pelkäävää koiraa. On tietysti sanomattakin selvää, että fobian tapauksessa koirasi pelottelu äänillä “vitsin” vuoksi ei ole millään tavalla järkevää. Jos huomaat, että koirasi rauhoittamisesta on tulossa joka kerralla vaikeampaa tai jos koiran pelkotilat pahentuvat joka kerralla, vie se silloin eläinpsykologille.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.