Koirien yleiset sairaudet - 7 kohdan lista
Tieto ja ennaltaehkäisy ovat parhaat apuvälineet lemmikkiemme hoidossa. Jos tunnistamme sairauden oireet ja osaamme viedä eläimen nopeasti hoitoon, parantumisen todennäköisyys on huomattavasti suurempi. Tämän artikkelin aiheena ovat koirien yleiset sairaudet, joista olemme valinneet listaamme seitsemän esimerkkiä.
Koirien yleiset sairaudet
On omistajan tehtävä tarkkailla koiraa ja pitää silmällä mahdollisia muutoksia eläimen käyttäytymisessä. Epätavallinen käytös on usein merkki siitä, että jokin on vialla. Toisin kuin esimerkiksi oksentelu tai ripulointi, nämä oireet eivät ole aina konkreettisia. Koira voi olla uupunut ja kärsiä energian puutteesta tai eläimen ruokailutottumukset muuttuvat.
1. Korvatulehdus
Korvatulehdus on yleisimpiä koiran sairauksia. Korvatulehdusta esiintyy eniten sellaisilla roduilla, joilla on pitkät, roikkuvat korvat. Esimerkiksi cockerspanielit kuuluvat tähän joukkoon.
Jos koirasi raapii korviaan, ravistelee päätään tai kulkee pää vinossa, on sen korvat syytä tarkistaa. Jos korva punoittaa, haisee pahalta tai on eritteinen, on koiralla luultavasti korvatulehdus, ja eläin tulee viedä eläinlääkärin hoidettavaksi.
2. Penikkatauti
Penikkatautiin ei ole löydetty parantavaa hoitoa, mutta Suomessa lähes kaikki koirat rokotetaan tätä tautia vastaan. Penikkatauti on koirasta toiseen pisaratartuntana tarttuva virustauti.
Taudin oirekirjo on laaja, ja oireisiin kuuluvat kuume, sierainvuoto, silmätulehdukset, ruokahaluttomuus sekä hengitystie- ja ruoansulatuskanavaoireet sekä joissain tapauksissa polkuanturoiden paksuuntuminen. Penikkatauti voi aiheuttaa myös hermosto-oireita, kuten lihasnykäyksiä, halvauksia, tuntopuutoksia ja kouristuskohtauksia. Pahimmillaan hermostolliset oireet ovat invalidisoivia ja johtavat usein koiran lopettamiseen.
3. Kapi
Kapi on syyhypunkin aiheuttama sairaus, jota tavataan niin ihmisillä kuin eläimilläkin. Eläinten syyhypunkit eivät kuitenkaan tartu herkästi ihmiseen tai päinvastoin.
Koira voi saada syyhypunkkitartunnan paikasta, jossa tartunnan saanut kettu on oleillut. Syyhypunkki leviää myös koirasta toiseen. Syyhypunkki on niin pieni, ettei se erotu paljaalla silmällä. Punkkinaaras kaivaa ihoon käytäviä ja munii ihon pintakerrokseen.
Syyhypunkkitartunnan oire on voimakas kutina. Tartunta muuttaa koiran ihon nystyräiseksi ja hilseileväksi, ja jos tartuntaa ei hoideta, iholle muodostuu rupia ja kovettumia, minkä lisäksi eläimen karva alkaa irtoilla. Raapimisesta rikkoontunut iho on myös altis sekundäärisille bakteeritulehduksille.
4. Sisäloiset
Suomessa koirilla tavataan pääasiassa suolinkaisia ja hakamatoja, mutta myös heisimato- ja piiskamatotartunnat ovat mahdollisia. Sisäloisten munat leviävät eläimen ulosteen mukana. Sisäloiset asuvat koiran elimistössä ja käyttävät ravinnokseen verta ja muita kudosnesteitä.
Sisäloisten aiheuttamat oireet ovat vaihtelevia ja riippuvat niin loislajista, loisten määrästä kuin koiran terveydentilastakin. Esimerkiksi suolinkaistartunnan saaneen koiran yleiskunto voi heiketä ja eläimen kasvu saattaa hidastua. Sen sijaan hakamatotartunnan jälkeen koira saattaa kärsiä verenhukasta, ja koiranpennuille tartunta voi olla hoitamattomana hengenvaarallinen.
Lemmikki on tärkeää madottaa säännöllisesti käyttäen koirille soveltuvia, eläinlääkärin suosittelemia matolääkkeitä.
5. Nivelrikko
Nivelrikko on yksi yleisimmistä ikääntyneiden koirien sairauksista. Nivelrikossa ruston hajoaminen tapahtuu nopeammin kuin rusto ehtii korjaantua. Näin rusto alkaa rappeutua, ja siihen syntyy vauriokohtia. Pahimmassa tapauksessa rusto kuluu kokonaan pois. Niveleen kehittynyt tulehdusreaktio aiheuttaa eläimelle kipua. Koirilla nivelrikkoa esiintyy yleisimmin kyynärnivelessä, lonkkanivelessä, polvessa ja kinnernivelessä.
Koiran riski sairastua nivelrikkoon kasvaa, jos eläin on ylipainoinen tai ei saa tarpeeksi liikuntaa.
6. Parvovirus
Parvovirusripulia aiheuttava parvovirus vaikuttaa pääasiallisesti koiran suolistoon. Tällöin virus tuhoaa suolen epiteelisoluja, mikä aiheuttaa tulehdusreaktion, jonka oireet ovat tyypillisiä suolistotulehduksen oireita, kuten ripulia ja oksentelua. Joissain tapauksissa virus voi aiheuttaa nuorilla pennuilla sydänlihastulehduksen.
Tauti aiheuttaa suurinta vaaraa pennuille ja iäkkäämmille koirille sekä yleiskunnoltaan heikoille eläimille, mutta myös aikuiset koirat voivat kärsiä parvovirusripulista.
7. Gastriitti eli mahakatarri
Gastriitti on mahalaukun seinämän limakalvon tulehdus. Mahakatarri on yleisempi vaiva kuin saatat uskoakaan. Suurimmassa osassa tapauksia ihmiset eivät edes havaitse, että heidän lemmikkinsä kärsii tästä sairaudesta.
Gastriitin yleisin aiheuttaja on huono ruokavalio, johon voivat kuulua esimerkiksi paistetut, liian kuivat, liian mausteiset tai huonosti sulavat ruoat. Tämän lisäksi mahakatarrin voivat laukaista esimerkiksi pitkäkestoiset lääkekuurit, mahalaukkuun jumiutuneet vierasesineet, stressi ja allergiat.
Sairauden pääoireita ovat oksentelu ja vatsan turvotus, mutta mahakatarri voi aiheuttaa koiralle myös ruokahaluttomuutta, laihtumista, energianpuutetta ja liaallista syljeneritystä.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.