Logo image
Logo image

Koirien psyykkiset ongelmat

2 minuuttia
Koirat voivat kärsiä paitsi stressistä, myös ahdistuneisuudesta ja masentuneisuudesta. Jokaisen omistajan on hyvä opetella tunnistamaan tämän tyyppisistä ongelmista kertovat oireet.
Koirien psyykkiset ongelmat
Ana Díaz Maqueda

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Ana Díaz Maqueda

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Koirat voivat ihmisten tavoin kärsiä erilaisista psyykkisistä ongelmista. Todennäköisesti yleisimmät koirien psyykkiset ongelmat ovat eroahdistus, tuhoisa käytös ja fobiat, joista kerromme alla lisää.

Koirien psyykkiset ongelmat

Eroahdistus

Eroahdistuksella tarkoitetaan tilannetta, jossa koira kokee liiallista ahdistusta joutuessaan eroon kiintymyksensä kohteesta, eli yleensä omistajastaan. Joissain tapauksissa kiintymyksen kohde on toinen koira. Yksin oleminen on taito, joka jokaisen omistajan on opetettava omalle lemmikilleen, jotta tämä osaa viettää päivänsä rennosti myös jäädessään yksin kotiin. Koira tarvitsee myös tarpeeksi liikuntaa, aktivointia ja virikkeitä, jotta kotiin yksin jääminen on sille helpompaa.

Koiran eroahdistukseen liittyy usein seuraavanlaista käytöstä:

  • Syötäväksi tarkoittamattomien asioiden syöminen
  • Kodin irtaimiston tuhoaminen
  • Jatkuva haukkuminen
  • Vääriin paikkoihin virtsaaminen ja ulostaminen

Yksinoloon liittyvät ongelmat yhdistetään usein automaattisesti eroahdistukseen, mutta myös tylsistyminen, ahdistuminen, puutteet sisäsiisteydessä ja tietyt sairaudet voivat saada aikaan saman tyyppistä käytöstä. Onkin tärkeää, että ensimmäisenä suljetaan eläinlääkärin toimesta pois sairauden mahdollisuus.

Some figure

Toistuva ja tuhoisa käyttäytyminen

Koirilla voi ilmetä toistuvaa ja sekvenssimäistä käytöstä, jolla ei ole ilmeistä tarkoitusta. Tämän tyyppistä käytöstä ei havaita villeillä eläimillä, vaan ainoastaan kesytetyillä ja etenkin vankeudessa elävillä eläimillä. Yleensä käytös liittyy siihen, että koira on ollut lukittuna yhteen paikkaan pitkiä aikoja.

Tätä useammin koirilla tavataan kuitenkin tuhoisaa käyttäytymistä, joka on sekin pakkomielteistä käytöstä. Tämän tyyppiseen käytökseen voi liittyä myös itsensä vahingoittamista, jolloin fyysisen vahingon riski on aina olemassa. Koiran tuhoisa käytös johtuu yleensä tylsistymisestä tai liian vähäisestä liikunnasta, mutta sen taustalla voi olla myös stressi tai ahdistus – usein omistajan poissaolon vuoksi.

Tällaisessa tilanteessa on tärkeää varmistaa, että koira saa paitsi tarpeeksi liikuntaa, myös muuta aktivointia ja virikkeitä. Omistajan kannattaa käydä koiran kanssa kunnon lenkillä aina ennen kuin hän lähtee kotoa. Kotiin kannattaa myös hankkia erilaisia aktivointileluja ja muita leluja, joilla koira voi viihdyttää itseään jäädessään yksin. Näiden keinojen lisäksi koiran kouluttaminen on avainasia harmoniselle yhteiselolle.

Some figure

Fobiat

Myös koirat voivat kärsiä fobioista ihmisten tavoin. Fobiat ovat tiettyihin tilanteisiin tai kohteisiin liittyviä, todellisen uhan olemassaoloon perustumattomia pelkoja, joihin liittyy ahdistuneisuusoireita. Tämän tyyppisistä irrationaalisista peloista kärsivien koirien sosiaalistaminen on usein ollut olematonta tai heikkoa. Samoin pitkään pieneen tilaan lukittuna olleet koirat kärsivät muita useammin fobioista.

Jos koira joutuu kohtaamaan pelkoa aiheuttavan asian toistuvasti, sen elimistö saattaa olla jatkuvassa hälytystilassa. Se, että elimistön stressihormonien taso pysyy jatkuvasti korkeana, voi aiheuttaa pitkässä juoksussa myös fyysisiä sairauksia. Koiran pelkoon on siis aina syytä suhtautua vakavasti.

Koirien pelkotilojen hoidossa hyödynnetään usein siedättämistä ja vastaehdollistamista, jotka ovat turvallisia ja pitkäkestoisia ratkaisuja tarjoavia menetelmiä. Vaikka omistaja voi hoitaa lemmikkiään myös kotioloissa, tarvitaan fobioiden voittamisessa lähes aina koulutetun eläintenkouluttajan apua. Toisinaan tarvitaan myös lääkehoitoa, jonka voi määrätä vain eläinlääkäri.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bloom, T., & Friedman, H. (2013). Classifying dogs’(Canis familiaris) facial expressions from photographs. Behavioural processes, 96, 1-10.
  • Llopis, M. Á. S. ¿Qué son las estereotipias?.
  • McMillan, F. D., Duffy, D. L., & Serpell, J. A. (2011). Mental health of dogs formerly used as ‘breeding stock’in commercial breeding establishments. Applied Animal Behaviour Science, 135(1-2), 86-94.
  • OSTROSKI, G., ALVAREZ, F., RISSO, A., PELLEGRINO, F., MARCHIONNI, M., PRÍO, V., & CORRADA, Y. ACTIVIDAD FÍSICA PARA EL CONTROL DE ESTEREOTIPIAS EN CANINOS.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.