Logo image
Logo image

Koiran veren verihiutaleiden määrän lisääminen

2 minuuttia
Koiran veren verihiutaleiden määrän lisääminen
Viimeisin päivitys: 26 marraskuuta, 2018

Tiedätkö, mitä verihiutaleet ovat, ja miksi verihiutaleiden määrän lisääminen on merkityksellistä niin ihmisen kuin koirankin terveyden kannalta?

Verihiutaleilla on tärkeä rooli veren hyytymisessä ja verenkierron edistämisessä. Liian alhainen verihiutaleiden määrä voi aiheuttaa vakaviakin terveysongelmia. Estääksesi omaa lemmikkiäsi kärsimästä näistä ongelmista, kerromme, miten verihiutaleiden määrän lisääminen onnistuu. Jatka siis lukemista ja ota avuksesi jakamamme neuvot, jos huomaat oman koirasi kärsivän alhaiseen verihiutaleiden määrään viittaavista oireista.

Miksi koiran verihiutaleiden määrä laskee?

Some figure

Jos huomaat koirasi olon olevan apea tai heikko, tai että eläin on liian väsynyt viettääkseen aikaa kanssasi, syy voi löytyä verihiutaleiden määrän laskusta. Verihiutaleiden vähenemistä voivat aiheuttaa esimerkiksi seuraavat terveysongelmat:

  • Leukemia: Leukemia, eli verisyöpä, heikentää verihiutaleita. Koiran vastustuskyky kärsii verihiutaleiden vähenemisestä-
  • Lymfooma: Mikä tahansa syöpäsolu vahingoittaa verta ja laskee verihiutaleiden määrää.
  • Trombosytopenia: Tähän sairauteen kuuluu se, että koiran keho luo vasta-aineita, jotka taistelevat verihiutaleita vastaan ja tuhoavat niitä.
  • Verenvuodot: Veren menettäminen tarkoittaa myös verihiutaleiden määrän laskua.
  • Tietyt puutiaisen aiheuttamat sairaudet: Nämäkin sairaudet tuhoavat veren verihiutaleita.

Alhaisen verihiutalemäärän oireet

Kuinka omistaja voi päätellä koiran verihiutaleiden määrän olevan liian alhainen? Tärkeintä on tarkkailla lemmikkiä poikkeavan käytöksen varalta. Omistaja on paras henkilö huomaamaan, että koiralla on jokin ongelma.

Esimerkiksi seuraavat oireet voivat kertoa verihiutaleiden alhaisesta määrästä:

  • Apatia (myös leikki- ja ruokailuaikaan)
  • Kuume
  • Mustelmat iholla (johtuen veren heikosta hyytymisestä)
  • Nenäverenvuoto tai verinen virtsa tai uloste
  • Ongelmat ylös nousemisessa

Koiran veren verihiutaleiden määrän lisääminen

Diagnoosin alhaisesta verihiutaleiden määrästä tekee aina eläinlääkäri. Kun vaivan syy ja seuraukset on selvitetty, voidaan alkaa miettiä, kuinka eläimen veren verihiutaleiden määrän lisääminen onnistuu.

Yleisimpiä hoitokeinoja ovat verensiirto, kortikosteroidit, rautatablettikuurin syöminen tai muu suun kautta tai suonensisäisesti annosteltu lääkitys. On tärkeää noudattaa eläinlääkärin ohjeistusta hoidon suhteen.

Some figure

On olemassa myös asioita, jotka omistaja voi tehdä itse tukeakseen lääkärin määräämää hoitoa. Seuraavia ohjeita tulee noudattaa tarkasti, jos koiralla on diagnosoitu alhainen verihiutaleiden määrä:

  • Koska alhainen verihiutaleiden määrä voi aiheuttaa kuumetta, nesteytys on avainasemassa.
  • Vaikka tämä voikin kuulostaa erikoiselta neuvolta, kanakeitto on yksi parhaista ruoista koiran verihiutaleiden määrän lisäämiseksi. Valmista itse keitto, jossa on runsaasti kasviksia, joiden annetaan kypsyä kunnolla. Keiton liemi ja kasvikset ovat ihanteellisia koiran verihiutaleiden määrän nostamiseksi, ja samalla huolehdit eläimen nesteytyksestä.
  • Kuten jo mainitsimme, eläinlääkäri voi määrätä koiralle rautakuurin, jolloin paljon rautaa sisältävä ruoka (kuten kananmaksa) on suureksi avuksi toipumisessa.
  • Anna koiran levätä muutaman päivän ajan ilman rasittavaa liikuntaa.
  • Luonnollinen kookosvesi – ei siis purkista saatu – sisältää runsaasti vitamiineja ja mineraaleja, jotka auttavat koiran kehoa korvaamaan menetetyt verihiutaleet.
  • Kypsennetty ja suikaloitu kana, jossa ei ole mitään lisäaineita, on hyvä apu koiran toipumisen vauhdittamiseksi.

Nämä ovat kotona suoritettavia tukitoimia verihiutaleiden määrän laskun hoidossa, ja ne on tarkoitettu ainoastaan eläinlääkärin määräämän lääkityksen ja hoidon tueksi. Tarkkaile koiraasi ja ole valppaana kaikkien muutosten suhteen – tämä on aina avainasia hyvän hoidon ja toipumisen kannalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ohta, K., Inokuchi, T., Hayashida, Y., Mizukami, T., Yoshida, T., & Kawahara, T. (2002). Regional diminution of von Willebrand factor expression on the endothelial covering arachnoid granulations of human, monkey and dog brain. The Kurume Medical Journal, 49(4), 177-183.
  • Villaverde Pelaez, C. (2017). Evidencia serológica de Ehrlichia spp. en canes con cuadros de trombocitopenia en Iquitos.
  • Kohn, B., Engelbrecht, R., Leibold, W., & Giger, U. (2000). Clinical findings, diagnostics and treatment results in primary and secondary immune-mediated thrombocytopenia in the dog. Kleintierpraxis, 45(12), 893-907.
  • Gould, S. M., & McInnes, E. L. (1999). Immune‐mediated thrombocytopenia associated with Angiostrongylus vasorum infection in a dog. Journal of Small Animal Practice, 40(5), 227-232.
  • Ridgway, J., Jergens, A. E., & Niyo, Y. (2001). Possible causal association of idiopathic inflammatory bowel disease with thrombocytopenia in the dog. Journal of the American Animal Hospital Association, 37(1), 65-74.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.