Koiran vatsalaukunkiertymän ehkäiseminen ja hoitaminen
Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García
Ruoansulatus- ja vatsaongelmat ovat yleisiä eläimillä ja etenkin keski- ja suurikokoisilla koirilla. Vatsalaukunkiertymä on vaarallinen ongelma, joka voi johtaa nopeasti koiran menehtymiseen. Tämän vuoksi omistajien on tärkeää paitsi tunnistaa vaivan oireet, myös tietää, kuinka koiran vatsalaukunkiertymän ehkäiseminen tapahtuu.
On totta, että omistajan rakkaus ja omistautuminen ovat tärkeitä tekijöitä lemmikin terveyden kannalta, mutta yksin ne eivät turvaa eläimen terveyttä. On omistajan tehtävä varmistaa, että koiran terveys on tasapainossa, mikä tarkoittaa laadukkaan ruoan syöttämistä, liikuntaa, säännöllisiä eläinlääkärikäyntejä sekä rokotuksista ja madotuksesta huolehtimista.
Mikä on koiran vatsalaukunkiertymä?
Vatsalaukunkiertymä on tila, jossa koiran mahalaukku kiertyy itsensä ympäri ja sulkeutuu, eikä eläin pysty ulostamaan tai oksentamaan. Vatsalaukunkiertymä voi vahingoittaa myös muita elimiä, kuten pernaa, maksaa ja haimaa. Laajentunut mahalaukku painaa suuria laskimoita aiheuttaen koiralle shokkioireita ja verenkiertohäiriöitä.
Vatsalaukunkiertymän aiheuttajasta ei ole varmaa tietoa, mutta mahalaukun supistumishäiriöiden epäillään altistavan kiertymälle. Mahalaukku täyttyy kaasulla ja usein myös nesteellä ja ruoalla. Täyttyneen vatsalaukun ligamentit venyvät ja vääntyvät, eivätkä pysty enää pitämään mahalaukkua sen normaalissa asennossa vatsaontelossa, ja näin mahalaukku pääsee kiertymään ympäri.
Vatsalaukunkiertymän riskiä lisäävät liian nopea syöminen, ruoan pureskelematta nieleminen ja liikunta välittömästi ennen tai jälkeen ruokailun. Ongelmaa esiintyy lähinnä keski- ja isokokoisilla koirilla ja hyvin vähän pienillä roduilla.
Koiran vatsalaukunkiertymän oireet
Vatsalaukunkiertymän yleisimmät oireet ovat:
- Vatsan turpoaminen
- Vatsakipu ja vatsakrampit
- Oksennusyritykset, mutta ulos tulee ainoastaan sylkeä
- Röyhtäily ja lisääntynyt syljen eritys
- Hengitysvaikeudet ja kohonnut syke
- Vaaleat ikenet
- Hermostuneisuus, levoton käyttäytyminen ja jatkuva vatsan vilkuilu
- Apaattisuus ja heikkous
Ensimmäisenä mainittu vatsan turpoaminen on oireista selkein. Vatsalaukun laajentuminen aiheuttaa välittömästi vatsaontelon turpoamisen. Se, että koira viedään lääkäriin heti, kun tämä oire on todettu, voi pelastaa eläimen hengen.
Vatsalaukunkiertymän aiheuttama kipu on niin kovaa, että koira itkee pelkästä vatsan koskemisesta. Aluksi eläin on ärtynyt vatsavaivojen vuoksi ja myöhemmin se makaa paikallaan ja menettää ruokahalunsa.
Koiran vatsalaukunkiertymän ehkäisy
On tärkeää, että omistaja pyrkii ennaltaehkäisemään koiran vatsalaukunkiertymän syntymistä omilla toimillaan. Ongelman syntymisen todennäköisyyttä voidaan pienentää seuraavien neljän tavan avulla.
Oikeanlaisen ruoan syöttäminen
Terveellisessä ruokavaliossa ruoan määrä ja laatu ovat tasapainossa. Mainoksiin ei kannata luottaa sokeasti, sillä suosituimmat tai kalleimmat ruoat eivät aina ole paras vaihtoehto.
On olemassa eri tasoisia ruokia, mutta laadukkaistakaan ruoista kaikki eivät sovi kaikille koirille. Jokaisella eläimellä on omat ravinnolliset tarpeensa, jotka perustuvat esimerkiksi rotuun, kokoon, aktiivisuuteen, ikään ja terveydentilaan. Suosittelemme keskustelemaan lemmikin ruokkimisesta eläinlääkärin kanssa ja noudattamaan ammattilaisen suosituksia ruoan ja sen määrän suhteen.
Ruoan määrän säännöstely
On yleistä, että omistaja kasvattaa koiralle syötettävän ruoan määrää umpimähkäisesti kuvitellessaan koiran olevan liian laiha tai nälkäinen. Tämä ei kuitenkaan ole hyvä idea. Jos lemmikki ei kerrytä lihasmassaa tai menettää sitä, on väsynyt tai vaikuttaa nälkäiseltä, tulee omistajan keskustella eläinlääkärin kanssa. Nämä voivat olla oireita loistartunnasta tai sairaudesta.
Jos ruoka ei täytä koiran tarpeita, se voi olla tarpeen vaihtaa tai päivittäisiä annoskokoja joudutaan muuttamaan. Yleinen ohje on, että vatsalaukunkiertymän ehkäisemiseksi, koiralle kannattaa syöttää pienehköjä annoksia kolme kertaa päivässä. Lemmikin ei tule syödä koko päivän ruokamäärää yhdellä aterialla.
Vesi ja ruoka
Vesiastia kannattaa nostaa syrjään koiran syödessä. Sen voi palauttaa paikalleen puoli tuntia ruokailun jälkeen.
Ei liikuntaa ennen tai jälkeen ruokailun
Koiran ei tule harrastaa liikuntaa 30 minuuttia ennen tai jälkeen ruokailun.
Muita tapoja välttää vatsalaukunkiertymän kehittyminen ovat liian nopean syömisen ja juomisen estäminen sekä ilta-aikaan tapahtuvan ruokinnan ja stressin välttäminen.
Vatsalaukunkiertymän hoito
Koira, jolla huomataan vatsalaukunkiertymään viittaavia oireita, on vietävä eläinlääkäriin välittömästi, sillä eläin saattaa menehtyä muutamassa tunnissa ilman asianmukaista hoitoa.
Mahalaukunkiertymä korjataan leikkauksella, jossa vatsalaukku tyhjennetään kertyneestä kaasusta ja ruoasta, käännetään oikeaan asentoon, huuhdellaan ja kiinnitetään vatsaontelon seinämään kiertymisen toistumisen estämiseksi.
Artikkelin pääkuvan lähde: Emily Orpin
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.