Koiran sydämen vajaatoiminta: Syyt, oireet ja hoito
Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García
Vaikka sydän onkin mukautuva elin, iso osa sydänsairauksista johtaa ajan myötä sydämen vajaatoimintaan. Ongelmaan ei ole varsinaista parannuskeinoa, mutta varhaisen diagnoosin avulla voidaan taata eläimen parempi elämänlaatu. Tänään kerromme, miten sydämen vajaatoiminta vaikuttaa koiran elämään.
Mitä koiran sydämen vajaatoiminta tarkoittaa?
Vajaatoiminta viittaa yleisesti ottaen elimeen, joka ei toimi kunnolla jonkin häiriön vuoksi. Mitä tulee sydämeen, vajaatoiminnalla tarkoitetaan tilaa, jossa sydän ei jaksa ylläpitää tehokasta verenkiertoa elimistössä. Valtimovirtauksen heikentyminen vaikeuttaa elimistön hapensaantia ja laskimovirtauksen hidastuminen puolestaan saa aikaan nesteiden kertymistä kudoksiin. Sydämen vajaatoiminnasta voivat kärsiä samalla tavalla niin ihmiset, koirat kuin kissatkin.
Koiran sydämen vajaatoiminnan syyt
Sydämen vajaatoiminta ei ole itsenäinen sairaus, vaan oireyhtymä, joka voi johtua useasta eri sydänsairaudesta. Yleisin syy koiran sydämen vajaatoimintaan on vakava sydäntä laajentava sairaus, joka heikentää sydämen seinämiä. Nartuilla raskaus voi aiheuttaa sydämen seinämien ja läppien kulumista.
Sairaus liittyy seuraaviin ilmiöihin:
- Nesteen kertyminen sydänpussiin
- Sydämen läppäsairaudet
- Sydänmatotauti
- Muutos sydämen lyöntinopeudessa
- Kohonnut verenpaine
- Endokardiitti, eli sydänläppien tulehdus
Vajaatoiminta voi kehittyä sydämen oikealle, vasemmalle tai molemmille puolille. Oireet riippuvat siitä, kummassa sydämen puoliskossa vajaatoiminta ilmenee. Jos vajaatoiminta on oikealla puolella, virtaamaton veri kertyy vatsaan. Jos vajaatoiminta puolestaan on vasemmalla puolella, kertyy nestettä keuhkoihin. Molemmat tilanteet ovat vaarallisia ja voivat aiheuttaa tukkeutumista ja verenvuotoa.
Lisäksi vajaatoiminta voi aiheuttaa koiralla vähittäistä sydämen vasemman kammion laajentumista. Tämä tila tunnetaan sydämen laajentumana, ja vakavissa tapauksissa sydän voi olla niin hauras, että se ei pysty pumppaamaan verta keholle.
Sydämen vajaatoiminnan oireet
Koiran sydämen vajaatoiminnan tyypillisiä oireita ovat:
- Yskä ja hengenahdistus
- Uupumus, rasituksen siedon aleneminen ja kiinnostuksen puute
- Yöllinen levottomuus
- Ruokahaluttomuus, laihtuminen ja lihaskato
- Pyörtyily
- Nesteiden kertyminen vatsaonteloon
- Muutokset sydämen lyöntirytmissä tai verenpaineessa
Alkuvaiheessa eläin kärsii oireista lähinnä rasituksessa tai yön jälkeen, mutta sairauden edetessä oireet lisääntyvät ja pahenevat sydämen toiminnan heiketessä. Tämän vuoksi varhainen diagnoosi on tärkeä tehokkaan hoidon mahdollistamiseksi ja koiran eliniänodotteen parantamiseksi. Sydämen vajaatoiminta johtaa kuitenkin lopulta menehtymiseen yleensä keuhkoödeemin estäessä hapensaannin.
Koiran sydämen vajaatoiminnan diagnosointi
Jos koiralla ilmenee yllä mainittuja oireita, täytyy se viedä välittömästi eläinlääkäriin. Ammattilainen tarkistaa eläimen terveyden ja suorittaa tarvittavat kokeet. Sydämen vajaatoiminta todetaan kliininen tutkimuksen ja sydämen kuuntelun avulla.
Sydämen vajaatoiminnan diagnosointi vaatii seuraavia kokeita:
- Sydämen kuuntelu
- Verikokeet esimerkiksi sydänmatotaudin varalta ja munuaisten kunnon varmistamiseksi
- Verenpaineen mittaus
- Röntgentutkimus sydämen koon ja keuhkojen nestekertymän arvioimiseksi
- Sydänkäyrä
- Sydämen ultraäänitutkimus, eli sydämen anatomian ja rakenteen toiminnan tutkiminen
Koiran sydämen vajaatoiminnan hoito
- Hoito riippuu koiran terveydentilasta ja ongelman aiheuttajasta. Jos koira saa diagnoosin esimerkiksi sydänmadosta, se tarvitsee välittömästi lääkityksen loisten häätöön.
- Lähes kaikki koirat, jotka saavat tämän diagnoosin, joutuvat käyttämään lääkitystä loppuelämänsä ajan.
- Jos tila on vakavuudeltaan keskitasoa, koira voi tarvita sairaalahoitoa ja happiterapiaa. Jos keuhkot tai vatsa keräävät nestettä, koira tarvitsee nesteenpoistohoitoa.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.