Koiran suuhygienia ja siitä huolehtiminen
Suun terveydestä huolehtiminen on tärkeä osa lemmikin hoitoa, sillä suuhygieniasta huolehtiminen parantaa eläimen elämänlaatua ja ehkäisee ikäviä suun sairauksia. Haluatko siis löytää käteviä vinkkejä, jotka auttavat tässä tärkeässä tehtävässä? Tänään kerromme, mitä koiran suuhygienia tarkoittaa, ja miten siitä huolehditaan.
Koiran suuhygienia
Ensimmäiseksi on ymmärrettävä, että koiran suuhygienia ja siitä huolehtiminen on omistajan velvollisuus. Koira ei pysty itse pesemään hampaitaan ja huolehtimaan suunsa hyvinvoinnista.
Helpointa on, jos koira totutetaan hampaiden harjaukseen jo pentuiässä. Pennun hampaista on tärkeä alkaa pitää huolta heti koiran muuttaessa uuteen kotiin. Koiranpennun maitohampaat alkavat puhjeta noin kolmen viikon iässä, ja sille kasvaa 28 maitohammasta. Maitohampaat korvaantuvat 42 pysyvällä hampaalla yleensä noin 7 kuukauden ikään mennessä.
Huonon suuhygienian seuraukset
Huonolla suuhygienialla voi olla vakavia seurauksia erilaisten välillisten terveysongelmien muodossa. Ensimmäinen merkki huonosta suuhygieniasta on plakin ja hammaskiven kertyminen hampaiden pinnalle. Pahanhajuinen hengitys on usein ensimmäinen merkki, josta omistaja huomaa lemmikin suussa olevan ongelmia.
Plakki on hampaiden pinnoille kertyvä vaalea kerros, jota bakteerit käyttävät ravintonaan. Jos plakista ei päästä eroon tarpeeksi nopeasti, se kovettuu syljen kalsiumyhdisteiden ansiosta hammaskiveksi. Hammaskivi aiheuttaa ientulehdusta ja hampaan kiinnityskudoksen tulehdusta, jotka voivat hoitamattomana heikentää eläimen yleiskuntoa.
Koiran suuhygieniasta huolehtiminen
Nyt, kun olemme kertoneet huonon suuhygienian riskeistä, listaamme, mitä koiran hampaiden ja ienten puhtauden ja terveyden eteen voidaan tehdä.
- Aloita eläinlääkärikäynnistä. Eläinlääkärin tulisi tarkistaa koiran suu vähintään kerran vuodessa esimerkiksi rokotusten ja yleisen terveystarkastuksen yhteydessä. Jos suussa vaikuttaa olevan ongelmia, lääkäri voi nukuttaa koiran ja tehdä perusteellisen tutkimuksen kuvantamisineen ennen hampaiden putsausta.
- Pyydä eläinlääkäriä opettamaan oikea tekniikka hampaiden putsaukseen. Eläinlääkäri antaa mielellään neuvoja koiran hampaiden harjaukseen ja suuhygieniasta huolehtimiseen varmistaakseen eläimen hyvinvoinnin.
- Hanki laadukasta hammastahnaa. Älä koskaan harjaa koiran hampaita ihmisille tarkoitetulla hammastahnalla, vaan hanki koirille tarkoitettua tahnaa, jota myydään eläinlääkäriasemilla ja lemmikkieläinliikkeissä. Varmista, että valitset tahnan, joka sisältää aktiivisia entsyymejä, jotka tehoavat hyvin bakteerikertymiin.
- Käytä koirille tarkoitettua hammasharjaa. Markkinoilla on monen tyyppisiä hammasharjoja, jotka on tarkoitettu erityisesti karvaisia ystäviämme varten. Kysy eläinlääkäriltä, millainen harja omalle lemmikillesi sopii parhaiten – vastaus riippuu koiran hampaista ja kuonon koosta. Jotkut koirat eivät siedä hampaiden harjausta, ja näiden eläinten kanssa voidaan käyttää esimerkiksi sormihammasharjaa tai muuta eläinlääkärin suosittelemaa välinettä.
Koiran suun puhdistaminen
- Harjaa koiran hampaat hitaasti ja hellästi. Pidä huolta, ettet harjaa koiran hampaita liian rajusti. Tämä tehtävä on syytä toimittaa kiireettä ja rauhallisesti, jotta eläin pysyy rauhallisena. Hyvä tapa aloittaa on levittää sormenpäähän pieni määrä hammastahnaa ja antaa koiran haistella sitä. Tämän jälkeen sormella voidaan koskettaa varovasti eläimen hampaita.
- Harjaa koiran hampaat säännöllisesti. Koiran hampaat tulee harjata päivittäin. Mutta esimerkiksi kaksi kertaa viikossa on parempi kuin ei mitään, kunhan rutiinista pidetään kiinni. Harjauksesta täytyy tehdä pysyvä tapa.
- Hampaiden terveyttä edistävät lelut. Luut ja kovat, purtavat lelut ovat ihanteellisia tapoja pitää lemmikin suu puhtaana. Nämä eivät kuitenkaan korvaa hampaiden harjausta.
Näitä yksinkertaisia vinkkejä noudattamalla varmistat, että lemmikkisi suuhygienian hoitaminen on kivuton ja rutiininomainen tehtävä.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.