Koiran stressi ja sen 7 oiretta
Koiran stressi on yleisempi vaiva kuin me ihmiset kuvittelemmekaan. Omistaja ei välttämättä aina ymmärrä, että koiran erilaiset oireet johtuvat nimenomaan stressistä. Elämäntapamme pakottaa monet koirat sietämään kaupungin melua, muiden koirien kohtaamista ja hyvin lyhyessä hinnassa kävelemistä. Kaikki nämä arjen asiat voivat aiheuttaa lemmikille stressiä. Seuraavaksi kerromme koiran stressistä kertovista merkeistä.
Koiran stressi ja sen 7 oiretta
Koirat voivat siis kärsiä stressistä aivan samoin kuin me ihmisetkin. Kyseessä on hermostuneisuuden tila, jota voi ilmetä monesta eri syystä. Vaikka jokainen koira reagoikin haastavaan tilanteeseen omalla tavallaan, on olemassa myös yleismaailmallisia merkkejä, jotka yhdistetään stressiin.
Arjessaan koira voi joutua sietämään monia sille stressiä aiheuttavia asioita ja tilanteita. Jos eläin ei saa riittävästi lepoa, ja sen päivät ovat täynnä stressaavia asioita, hermostuneisuus lisääntyy. Tällöin alkaa ilmetä stressiin liittyviä oireita.
Tavallisimmat syyt koiran stressiin ovat omistajan liian suuret vaatimukset. Tällaisia voivat olla esimerkiksi liiallinen käytöksen korjaaminen ja liian suuri käskyjen määrä. Lisäksi pelottavien asioiden – esimerkiksi tuntemattomien ihmisten, autojen, pyörien ja lajitovereiden – kohtaaminen päivän mittaan sekä liiallinen melulle altistuminen ja muutokset rutiineissa voivat aiheuttaa koiralle stressiä.
Seuraavaksi listaamme seitsemän tapaa, joilla koiran stressi tyypillisesti ilmenee.
1. Liiallinen haukkuminen
Haukkuminen on yksi tyypillisimmistä koiran stressistä kertovista merkeistä. Tämä pätee etenkin pienten koirien ja terrierien kohdalla. Koira saattaa haukkua jokaiselle talon ohittavalle ihmiselle, ryhtyä haukkumiskilpailuun kodin edessä tai vauhkoontua aina ovikellon soidessa.
2. Allergiat
Moni iho-oireina näyttäytyvä allergia on oire stressistä. Sietämätön kutina, atooppinen ihotulehdus ja punoitus tai näppylät etenkin kainaloissa, vatsassa ja takajalkojen sisäpuolella voivat olla stressin aiheuttamia.
3. Usein toistuva ja selittämätön ripuli
Jatkuva ripuli, jolle ei löydy syytä, voi olla merkki koiran stressistä. Myös ihminen reagoi samalla tavalla, sillä suolisto on herkkä ja erittäin altis rasitukselle, ja sen toiminta voi kärsiä stressin vuoksi.
4. Paha haju
Jos koira haisee epämiellyttävältä, vaikka se on kylvetetty muutama päivä sitten, jotain voi olla vialla. Stressiin liittyvät hormonit tuottavat hieman pahaa hajua. Se, että koira on hyvin hermostunut, voidaan haistaa sen ihossa.
Kyseinen aromi on helppo sekoittaa niin sanottuun märän koiran hajuun, mutta kyseessä on hieman happamampi haju. Koska haju ei liity koiran hygieniaan, mikään määrä pesuja tai harjaamista ei muuta tilannetta.
5. Keskittymiskyvyn puute
Tämä on yksi selkeä merkki stressistä, ja se on havaittavissa myös ihmisillä. Stressitason ollessa korkea, keskittyminen tai uuden oppiminen voi olla vaikeaa. Jos koira ei pysty ratkaisemaan edes yksinkertaista pulmaa interaktiivisella lelulla leikittäessä, tai se ei keskity, kun sitä yritetään opettaa, voi kyseessä olla stressi.
6. Astuminen
Koira nousee toisen koiran päälle monestakin syystä: leikin aikana, lisääntymistarkoituksessa sekä stressin oireena. Lisäksi koira voi astua monenlaisen muunkin asian päälle kuin toisen koiran, ja esimerkkejä näistä ovat ihmisen jalka, sohvatyynyt sekä tuolinjalat.
Jos leikattu uros tai naaras nousee usein erilaisten asioiden päälle, tämä kertoo siitä, että eläin on hyvin hermostunut. Jos tähän liittyy myös muita nyt kuvaamiamme oireita, koiralla on varmasti stressiä.
7. Tuhoisa käytös
Jotkut ihmiset jauhavat leuoillaan ollessaan stressaantuneita, ja sama koskee koiria. Mutta sen sijaan, että eläin menisi hammaslääkäriin ja saisi purentakiskot, se pureskelee kotoa löytämiään erilaisia esineitä. Koira siis repii tyynyjäsi tai pureskelee tuolinjalkoja.
Esineiden tuhoaminen ei ole normaalia koiran käytöstä, ja se on yksi merkki stressistä. Jos tulet kotiin ja näet tyynysi silppuna, älä toru koiraasi, vaan mieti miksi se saattaisi olla hyvin ahdistunut ja mitä asialle voisit tehdä.
Koiran stressi on ei-tahdonalainen ilmiö, ja samoin kuin ihminenkään ei voi lopettaa hampaiden narskuttelua tai kynsien pureskelemista, koira ei voi olla nousematta ihmisten jalkoja vasten tai silpomatta tyynyjä. Ainoastaan stressin aiheuttajan poistaminen saa koiran stressin katoamaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Part, C. E., Kiddie, J. L., Hayes, W. A., Mills, D. S., Neville, R. F., Morton, D. B., & Collins, L. M. (2014). Physiological, physical and behavioural changes in dogs (Canis familiaris) when kennelled: Testing the validity of stress parameters. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2014.05.018
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.