Koiran parvovirus: Tartuntatavat, oireet ja hoito
Jokainen koiranomistaja on varmasti kuullut parvovirusripulista, jonka aiheuttaja on koiran parvovirus. Virus on erittäin helposti tarttuva, ja sen aiheuttama tauti voi ilman asianmukaista hoitoa johtaa eläimen kuolemaan. Sairauden oireet ovat vaihtelevia, mutta jos tauti havaitaan ajoissa, voidaan eläintä hoitaa. Virustartunnan aiheuttaman kuolleisuuden on arvioitu olevan jopa 35%.
Tartunta on helpompi välttää, kun tietää, miten ja mistä koira voi tartunnan saada. Tässä artikkelissa listaamme parvoviruksen oireet ja keskitymme siihen, kuinka virus leviää ja miten tautia hoidetaan.
Tappava tauti
Parvovirus vaikuttaa pääasiallisesti koiran suolistoon. Tauti aiheuttaa suurinta vaaraa pennuille ja iäkkäämmille koirille sekä yleiskunnoltaan heikoille eläimille, mutta myös aikuiset koirat voivat kärsiä parvovirusripulista.
Virus tarttuu elimistön nopeasti jakautuviin soluihin kuten suoliston pintasolukkoon. Virus leviää ruoansulatuskanavaan ja hyökkää valkosoluja vastaan, jotka ovat elintärkeitä eläimen immuunijärjestelmän toiminnalle. Tämän jälkeen virus voi ottaa kaksi erilaista muotoa:
- Virus tuhoaa suolen epiteelisoluja, mikä aiheuttaa tulehdusreaktion, jonka oireet ovat tyypillisiä suolistotulehduksen oireita kuten ripulia ja oksentelua. Myös verenvuotoa saattaa esiintyä. Vakavassa tapauksessa solut menevät kuolioon, mikä vaikuttaa vähitellen koko elimistöön.
- Virus voi myös joissain tapauksissa aiheuttaa nuorilla pennuilla sydänlihastulehduksen. Tällainen sydämen toiminnan häiriintyminen voi johtaa hapenpuutteeseen ja aiheuttaa näin aivovaurioita.
Parvoviruksesta aiheutuvan kuoleman syy voi olla aivohalvaus, liiallisesta oksentamisesta ja ripulista aiheutuva nestehukka tai verenmyrkytys.
Kuinka parvovirus leviää?
Parvovirus leviää kosketustartuntana koirasta toiseen. Virus elää eläimen ulosteessa ja virtsassa pitkiä aikoja, ja ulosteen saastuttaman materiaalin välityksellä tapahtuva tartunta onkin merkittävässä asemassa. Virus pystyy elämään lähes kaikilla pinnoilla ja voi levitä myös välillisesti.
Jos mahdollista, oman koiran kannattaa siis antaa olla ainoastaan sen terveiden lajitovereiden läheisyydessä. Jos yksikin koira on ollut kontaktissa viruksen kanssa, voi se levittää taudin muille koirille.
Parvoviruksen oireet
Parvovirusripulin oireet voivat olla vaikeasti tunnistettavissa, sillä monet oireista ovat yhdistettävissä myös muihin sairauksiin. Parvovirusripuli sekoitetaan usein suolistotulehdukseen niiden samankaltaisten oireiden vuoksi. Yleisimmät parvoviruksen aiheuttamat oireet ovat seuraavat:
- Kuume
- Aluksi limainen ja myöhemmin verinen ripuli
- Raju oksentelu
- Ruokahaluttomuus
- Väsymys
Verinäyte ei ole varma tapa taudin diagnosoimiseen, mutta verinäytteestä todettu valkosolujen vähyys tukee parvovirusinfektion mahdollisuutta. Virustartunta varmistetaan ulosteesta tehtävällä virusosoituksella tai vasta-ainetutkimuksella seeruminäytteistä, joista suositaan ensimmäistä vaihtoehtoa, koska sen avulla diagnoosi saadaan tehtyä nopeasti.
Jos koirasi kärsii jostain edellä mainitusta oireesta, tulee ottaa välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri on ainoa henkilö, joka voi tehdä oikean diagnoosin ja määrätä tarvittavan hoidon.
Sairauden hoito
Jos koirallasi todetaan parvovirus, joutuu se mahdollisesti jäämään eläinlääkäriklinikalle tarkkailtavaksi, millä pyritään estämään sairauden leviäminen ja muiden eläinten tartuttaminen.
Parvovirustartuntaan ei ole toistaiseksi olemassa tehokasta hoitoa. Tärkeintä on hoitaa oireet parhaalla mahdollisella tavalla, jotta koiran yleiskunto pysyy sellaisena, että eläin pystyy nujertamaan sairauden. Tärkein tavoite on ylläpitää koiran suola- ja nestetasapainoa. Antibiootteja käytetään usein toissijaisten bakteeritulehdusten ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.
On ehdottoman tärkeää, että koiran rokotuksista pidetään huolta. Tämä on ainoa varma keino välttää parvovirus. Muista pitää koiran elinympäristö siistinä ja pidä huoli, että myös koirat, joiden kanssa lemmikkisi on tekemisissä, ovat saaneet tarvittavat rokotteet.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.