Mistä koiran korvatulehdus johtuu ja miten sitä hoidetaan?
Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García
Korvatulehdus on yleinen koirien vaiva, ja jotkut rodut ovat sille erityisen alttiita. Tämä johtuu monista tekijöistä, jotka liittyvät koiran hygieniaan, fyysisiin ominaisuuksiin ja käytökseen.
Korvatulehdus on nimensä mukaisesti korvan tulehtuneisuutta. Tulehdus voi jyllätä korvakäytävässä, välikorvassa tai sisäkorvassa. Siinä, missä ihmisillä yleisin tyyppi on välikorvan tulehdus, koirilla ulkokorvan tulehdukset ovat tyypillisiä. Huonot tottumukset voivat aiheuttaa vakavamman tulehduksen, joka saattaa johtaa kuulon heikkenemiseen.
Mistä koiran korvatulehdus johtuu?
Moni tekijä voi aiheuttaa koiran korvatulehduksen. Asiantuntijat luokittelevat sairauden syyt yleensä primaarisiksi ja sekundaarisiksi.
Primaariset korvakivun syyt liittyvät koiran ympäristöön ja tapoihin. Esimerkiksi se, että eläin elää hyvin kostealla seudulla tai joutuu jatkuvasti kylpyyn, voi olla syynä tulehdukseen. Lisäksi korvatulehdus voi johtua esimerkiksi vierasesineistä korvan sisällä – oksat ja piikit, joita eläin ei saa itse pois korvakäytävästä, ovat tavallisimmat syyt.
Sekundaariset tulehduksen syyt johtuvat sairauksista ja terveysongelmista. Esimerkiksi allergiat, kilpirauhasen vajaatoiminta sekä bakteerit, sienet tai hiiva voivat johtaa korvatulehdukseen.
Korvatulehdus voi myös aiheuttaa lisätulehtuneisuutta, jolloin ulkokorvan tulehdus saattaa levitä korvan sisälle.
Korvatulehdukselle alttiit koirarodut
Koiran rotu on yksi korvatulehdukselle altistavista tekijöistä. Tulehdus voi aiheutua korvakäytävän ahtaudesta, ja tilannetta huonontaa tiiviisti korvakäytävän päällä roikkuva korvalehti. Nämä tekijät synnyttävät korvakäytävään otolliset olosuhteet hiivojen ja bakteerien kasvulle.
Esimerkiksi cockerspanielin anatomia aiheuttaa sen, että korvat eivät tuuletu kunnolla, mikä jättää korvat kosteiksi. Muita vastaavista ongelmista kärsiviä rotuja ovat esimerkiksi beaglet ja basset houndit.
Jos koiran korvissa on paljon karvaa, korvatulehdus on todennäköisempi, sillä karvoihin voi kerääntyä runsaasti eritettä. Seurauksena voi olla allergioita tai tulehduksia. Esimerkiksi yorkshierenterrieri, bordercollie ja belgianpaimenkoira ovat alttiita korvatulehdukselle. On hyvin tavallista, että pitkäkarvaiset koirat kärsivät korvatulehduksista.
Korvatulehduksille alttiin koiran hoito
Hygieniasta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää korvatulehduksille alttiilla koiralla. Kysy aiheesta asiantuntijalta ennen kuin kokeilet puhdistustekniikoita. Vaikka koiran korvat täytyykin puhdistaa, jokaisen rodun ja yksilön korvat ja tarpeet eivät ole samanlaiset.
Tärkeintä on putsata korvien liialliset eritteet. Tämä on tarpeen etenkin silloin, kun karvaa on paljon. Vanupuikkoja ei tule käyttää, sillä ne voivat aiheuttaa vammoja korvakäytävään tai työntää eritettä syvemmälle käytävään. Koiran korva tulee puhdistaa ainoastaan ulkoisesti esimerkiksi vanulapun avulla.
Korvatulehdukselle alttiin koiran liiallista kylvetystä täytyy välttää, mikä tarkoittaa enintään yhtä hyvää kylpyä kuukaudessa. On tärkeää, että koiran esimerkiksi sateella tai uintiretkellä kastunut turkki kuivataan erittäin hyvin.
Koiran korvatulehduksen oireet
Koiran korvatulehduksen tyypillisimpiä oireita ovat seuraavat:
- Eläin raapii korviaan usein tai hieroo niitä lattiaan tai maahan.
- Jatkuva pään ravistelu.
- Koira käyttäytyy aggressiivisesti, jos sen korvia yritetään koskea.
- Korvien eritettä on tavallista enemmän.
- Kroonisissa tapauksissa ilmenee esimerkiksi tasapainon heikkenemistä. Korvan ulkoisiin osiin voi kertyä tavallista enemmän verta.
Jos huomaat näitä oireet lemmikilläsi, vie se eläinlääkärin tutkittavaksi. Koiran korvatulehdus hoidetaan sen mukaan, mikä tulehduksen aiheuttaa. Bakteeri- ja hiivatulehduksia hoidetaan yleensä antibioottia, hiivalääkettä ja kortisonia sisältävillä korvatipoilla, kun taas kroonistuneita korvatulehduksia voidaan hoitaa suun kautta annettavilla lääkkeillä ja korvahuuhteluilla.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.