Koiran hammaskiven ehkäisy ja hoito
Koiran suuhygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää, sillä huono suun terveys voi johtaa tulehduksiin ja ajan kuluessa muihinkin ongelmiin. Tänään kerromme, kuinka koiran hammaskiven ehkäisy ja hoito tapahtuu.
Mitä hammaskivi on?
Kuten ihmisten, myös koirien suussa elää bakteereja, jotka muodostavat plakkia kerääntyessään hampaan pinnalle. Jos plakkia ei poisteta, syljen tai ientaskunesteen mineraalit muuttavat plakin hammaskiveksi. Hammaskiven pinnalle kiinnittyvät elävät bakteerit voivat aiheuttaa kroonisen ientulehduksen ja altistaa hampaan kiinnityskudossairaudelle.
Koiran hammaskiveä ei pystytä poistamaan harjaamalla hampaita tai syömällä sopivaa ruokaa, vaan siihen tarvitaan eläinlääkärin apua. Tämän vuoksi hammaskiven muodostumista tuleekin pyrkiä välttämään.
On olemassa rotuja, jotka ovat muita alttiimpia hammaskiven muodostumiselle:
- Pienet rodut, kuten toy-rodut. Näiden koirien hampaiden kiille on heikompaa ja huonolaatuisempaa kuin muilla roduilla. Niillä on myös pienemmät hampaat, jotka ovat lähempänä toisiaan, mikä hankaloittaa hampaiden puhdistamista, ja siksi hammaskiveä muodostuu helposti.
- Leveä- ja lyhytkalloiset rodut. Näiden koirien pään muoto aiheuttaa sen, että hampaat ovat lähempänä toisiaan, mikä puolestaan estää kunnollisen hampaiden puhdistuksen, joka johtaa hammaskiven muodostumiseen.
- Yli viiden vuoden ikäiset koirat. Jos emme ole käyneet toimeen hammaskiven ehkäisemiseksi ennen kuin koira täyttää viisi vuotta, hammaskiveä syntyy entistä helpommin.
Mitä seurauksia koiran hammaskivellä on?
Yleisimmät hammaskiven kertymisen aiheuttamat vaivat ovat seuraavat:
- Pahanhajuinen hengitys. Hammaskivi on huonon suuhygienian alku, josta seuraa pahanhajuinen hengitys, jonka huomaa jo kaukaa. Tämä voi vaikuttaa muidenkin suun sairauksien syntyyn, joita ei välttämättä huomaa ensisilmäyksellä. Eläinlääkärillä käynti on tässä tapauksessa välttämätöntä.
- Ientulehdus. Tämä on iensairaus, jonka tunnistaa punoituksesta, turvotuksesta ja mahdollisesta verenvuodosta. Joissain tapauksissa ientulehdukseen liittyy myös tulehduksen aiheuttaman ärsytyksen aikaansaama ikenen liikakasvu.
- Parodontiitti. Tämä on bakteerien aiheuttama tulehdus, joka tuhoaa hampaan kiinnityskudoksia. Paradontiitin oireita ovat pahanhajuinen hengitys, ienvetäymät ja taudin edetessä hampaiden liikkuvuuden lisääntyminen ja kipu. Vaiva voi aiheuttaa paitsi hampaiden irtoamista, myös tulehduksen hyökkäämisen suun limakalvoihin, mistä infektio saattaa levitä silmiin ja kuonoon.
- Erilaiset tulehdukset. Mainittujen ongelmien hoitamatta jättäminen saattaa johtaa vakaviin tulehduksiin, jotka voivat vaikuttaa elintärkeisiin elimiin kuten sydämeen, munuaisiin ja suolistoon.
Koiran hammaskiven ehkäisy
Koiran hammaskiven ehkäisy on tärkeää, koska, kuten olemme oppineet, hammaskiven kertyminen voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Paina mieleesi seuraavat vinkit:
- Päivittäinen hampaiden harjaaminen. Lemmikkimme tarvitsevat päivittäisen hampaiden harjauksen aivan kuten me ihmisetkin. Tämä vaatii vaivannäköä, mutta on sen arvoista ja estää vakavien ongelmien syntymisen. Muista valita lemmikeille tarkoitettu hammasharja ja -tahna.
- Ruoka ja erityislelut. Lemmikkikaupoissa ja eläinklinikoilla on tarjolla monia tarvikkeita koiran hammaskiven ehkäisyyn. Markkinoilla on erilaisia ruokia, herkkuja ja leluja, joiden pureskelu estää hammaskiven syntymistä. Keskustele eläinlääkärin kanssa aiheesta ja pyydä hänen suositustaan käytettävien tuotteiden suhteen.
- Terveyden ylläpito. Jos eläimen yleinen terveydentila on hyvä, sen hampaidenkin terveys on yleensä hyvällä mallilla. Syötä koiralle laadukasta ruokaa ja harrasta sen kanssa päivittäin liikuntaa.
Sanotaan, että hyökkäys on paras puolustus. Jos hyökkäät koirasi hammaskiveä vastaan jo ennen sen syntymistä, sinulla on vähemmän huolehdittavaa myöhemmin, ja koirasi saa nauttia terveestä suusta.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.