Koiran epilepsia: Miten elämä muuttuu diagnoosin jälkeen?

 

Epilepsiasta kärsivän koiran hoidossa on kyse eläimen elämänlaadun parantamisesta. Omistaja on vastuussa siitä, että koiran epilepsia ei pahene ja aiheuta eläimen terveydelle lisää haittoja.

Koiran epilepsian ymmärtäminen

Koiran epilepsia voi olla joko idiopaattista, eli sisäsyntyistä, tai seurausta toisesta sairaudesta tai vammasta. Kyseessä on aivojen neuroneihin vaikuttava häiriö, jonka ainoa näkyvä oire ovat kohtaukset.

Epilepsia ei ole mielen sairaus, eikä siitä kärsivällä koiralla ole oppimisvaikeuksia tai persoonallisuushäiriötä. Eläin pystyy nauttimaan elämästä ja kehittyy samaan tapaan kuin terveet koirat.

Koiran epilepsia: Miten elämä muuttuu diagnoosin jälkeen?

Ideopaattisen epilepsian pääasiallinen syy ei ole tiedossa, mutta se tiedetään, että koiran epilepsia on vahvasti periytyvää. Esimerkiksi saksanpaimenkoirilla, beagleilla, labradorinnoutajilla, bernhardinkoirilla, irlanninsettereillä ja villakoirilla esiintyy epilepsiaa muita koirarotuja useammin.

Mitä kohtauksen aikana tapahtuu?

Epilepsiakohtaus alkaa usein eläimen levätessä, mutta sen voi laukaista myös jokin ulkoinen ärsyke. Koiran epilepsia aiheutuu aivojen sähköisen toiminnan häiriöistä, ja kohtauksen laatu riippuu sähköpurkauksen paikasta aivoissa.

Paikallisessa epilepsiakohtauksessa tietty osa eläimen kehosta kouristelee. Paikallinen kohtaus voi levitä yleistyneeksi kohtaukseksi, jolloin koira menettää tajuntansa ja kouristelee.

Kohtauksen kestäessä yli puoli tuntia, puhutaan jatkuvasta kohtauksesta, joka voi aiheuttaa pysyviä muutoksia tai vajaatoimintaa aivoissa, munuaisissa, maksassa ja sydämessä. Jos koiran epilepsiakohtaus kestää yli 5 minuuttia, on hakeuduttava välittömästi eläinlääkäriin.

 

Miten koiran epilepsia diagnosoidaan?

Epilepsia kehittyy eläimen kehossa huomaamattomasti ja on nähtävillä vasta ensimmäisen kohtauksen myötä. Koiran epilepsia alkaa yleensä jo nuorella iällä, keskimäärin 1-2-vuotiaana.

Ensimmäisenä tulee ottaa huomioon mahdolliset muut sairaudet. Kohtaukset voivat olla vielä vakavamman vaivan sekundaarinen oire. Esimerkkejä tällaisista ovat aivokasvaimet, maksan tai sydämen vajaatoiminta, penikkatauti, diabetes, trauma ja myrkytys.

Jos koiran epilepsiakohtaus kestää yli 5 minuuttia, on hakeuduttava välittömästi eläinlääkäriin.

Epilepsian diagnosoimiseksi koiralle tehdään kliininen ja neurologinen tutkimus, minkä lisäksi suoritetaan veri- ja virtsakokeita, joilla poissuljetaan tiettyjä sairauksia ja selvitetään munuaisten ja maksan kunto.

Voidaanko koiran epilepsiaa hoitaa tai estää?

Sairauteen ei ole olemassa erityistä hoitoa tai estokeinoa. Sen syyt ovat tuntemattomat, mutta oireita voidaan kuitenkin lievittää, ja siten koiran elämänlaatua pystytään parantamaan.

On tavallista, että perinteinen (ei-holistinen) eläinlääkäri määrää koiralle antikonvulsanttia, jotta kohtaukset eivät pahenisi. Eläinlääkärit ovat ainoita ammattilaisia, joilla on vaadittava koulutus suositella hoitoa koiran epilepsiaan, ja hoitosuositus vaihtelee yksilön sekä sairauden etenemisen perusteella.

Koiran epilepsian hoito

Epilepsia ei ole kuolemaan johtava sairaus, mutta usein toistuvat kohtaukset voivat vahingoittaa koiran terveyttä. Jos oma lemmikkisi kärsii epilepsiasta, hoida sitä hyvin, jotta voisit vähentää riskiä kohtauksista.

 

Säännölliset eläinlääkärikäynnit

Tämä on paras tapa estää ihan kaikkia koiran sairauksia. Eläin tulisi tarkastuttaa joka kuuden kuukauden välein, jotta voidaan arvioida tilanteen kehittyminen. Kohtausten toistuvuus ja intensiteetti ovat hyvin oleellisia asioita koiran terveydelle.

On myös tärkeää, että koiralle tehdään verikokeet kahdesti vuodessa, etenkin jos eläin saa fenobarbitaalia. Suuret määrät tätä antikonvulsanttia verenkierrossa voivat aiheuttaa liikalihavuutta ja maksan vahingoittumista.

Hyvä lääkitys

Luonnollisestikin on parasta välttää suuria määriä lääkkeitä. Koiran, joka kärsii epilepsiasta, tulee kuitenkin saada oikea lääkitys kehon tasapainon takaamiseksi. Kohtaukset ovat äärimmäisen rankkoja koiralle, ja näin on etenkin silloin, kun niitä ilmenee usein. Lääkitys voi vähentää kohtausten toistuvuutta ja intensiteettiä, ja siten se suojaa koiraa.

Stressin vähentäminen

On todistettu, että epilepsia liittyy vahvasti tunteisiin. Jos ihminen tai eläin on stressaantunut arjessaan tai elää stressaavassa ympäristössä, kohtaukset ovat todennäköisempiä.

On myös muistettava, että koiranomistajan käytös vaikuttaa koiran käytökseen. Siksi koiran stressin vähentämiseksi omistajan tulee ensin muuttaa omaa elämäntyyliään. Vaikka rauhallisuus ei olisi omistajalle luontaista, se on kuitenkin asia, joka pystyy vähentämään koiran riskiä kohtauksista.

Estokeinot

Rokottaminen ja madottaminen ovat perustason keinoja koiran terveyden takaamiseksi, ja koiralle hyvän ruokavalion tarjoaminen sekä säännölliseen liikuntaan rohkaiseminen auttavat vahvistamaan vastustuskyyä. Ne myös tasapainottavat koiran aineenvaihduntaa ja estävät liikalihavuutta (ja siihen liittyviä riskejä).

Koiran epilepsia: Miten elämä muuttuu diagnoosin jälkeen?

Kuinka toimia epilepsiakohtauksen aikana?

  1. Pysy rauhallisena ja toimi järkevästi.
  2. Laita eläin tasaiselle ja vakaalle pinnalle, jotta estäisit vammoja kohtauksen aikana. Voit laittaa koiran matolle tai tyynyille, jotta sen olo olisi mukavampi.
  3. Älä koskaan yritä ottaa koiran kieltä pois sen suusta tai laittaa kättä koiran suuhun. Eläin voi purra omaa kieltään tai satuttaa tahattomasti sinua.
  4. Jos eläinlääkäri määrää antikonvulsanttia, toimi ohjeiden mukaan.
  5. Anna koiralle aikaa toipua kohtauksen jälkeen ja tarjoa eläimelle rauhallinen ympäristö, jossa se voi hengittää kunnolla ja tulla rauhassa takaisin tajuihinsa.