Kuinka tunnistaa koiran ensimmäiset sairauden merkit?
Kirjoittanut ja tarkastanut bioteknikko Alejandro Rodríguez
Oman koiran hyvin tunteminen on tärkeää monesta syystä. Erilaisten fyysisten ja fysiologisten signaalien tarkkaileminen on tärkeää uskollisen ystävän terveenä ja hyvinvoivana pitämiseksi. Tässä artikkelissa kerromme, mitä ovat yleisimmät koirien ensimmäiset sairauden merkit.
Kuinka tunnistaa koiran ensimmäiset sairauden merkit?
Ruokahalun puute ja painon vaihtelu
Terve koira ei yleensä menetä ruokahaluaan. Jos siis lemmikin huomataan lopettavan syömisen tai syövän normaalia vähemmän, on syytä varata aika lääkärille, sillä kyseessä voi olla vakavankin sairauden tai häiriön merkki. Ruokahalun menettämiseen liittyy usein muita oireita, kuten ienongelmia, kuumetta tai jopa oksentelua.
Myös yhtäkkiä alkanut liiallinen syöminen tai äkilliset painon vaihtelut voivat olla merkki ongelmasta.
Oksentelu ja ripulointi
Koiran oksenteluun on monenlaisia syitä, eikä useimmiten ole kyse vakavasta ongelmasta. Jos eläin oksentaa usein ja toistuvasti, saattaa se kärsiä jostakin vakavasta vaivasta – kuten suolistotukoksesta, myrkytyksestä, virussairaudesta, suolistotulehduksesta, loisista tai vatsahaavasta – joka vaatii eläinlääkärin hoitoa.
Ripulia voivat aiheuttaa muun muassa suolistotulehdukset, pilaantunut ruoka, ruoka-aineallergiat, suolistoon joutuneet vierasesineet ja huono ruokavalio.
Liiallinen raapiminen
On täysin normaalia, että koira rapsuttaa itseään, mutta jatkuva ja liiallinen raapiminen voi olla merkkki terveysongelmasta. Eläimen iho saattaa olla kuiva tai se voi kärsiä esimerkiksi allergiasta. Yksittäisen kohdan raapiminen voi kieliä esimerkiksi punkin puremasta.
Patit ja kyhmyt
Mikä tahansa patti, kyhmy tai turvotus kannattaa ottaa vakavasti ja tarkastuttaa eläinlääkärillä. Yleisimpiä aiheuttajia ovat rasvapatit ja syylät, mutta toisinaan kyseessä voi olla vakavampikin ongelma, kuten pahanlaatuinen kasvain, joka vaatii aggressiivista hoitoa.
Muutokset käytöksessä
Koira ei välttämättä näytä kipuaan tai epämukavaa oloaan. Tällöin sairautta on mahdoton tunnistaa fyysisistä oireista, mutta lemmikin käytös tai persoona saattaa muuttua. Esimerkiksi se, että aiemmin lempeä koira vaikuttaa yhtäkkiä äkäiseltä ja äreältä, voi kertoa kivusta.
Usein lemmikki vetäytyy omiin oloihinsa, eikä ole kiinnostunut omistajansa seurasta, sillä se haluaa potea kipuaan rauhassa. Myös lisääntynyt läähättäminen voi olla merkki kivusta.
Muutokset liikkumisessa
Se, että aikaisemmin aktiivinen koira haluaa kulkea hitaammin, voi johtua sairaudesta tai kivusta – samoin kuin se, että normaalisti hitaasti lenkkeilevä koira muuttuu kuin perässä vedettäväksi. Myös muuttuneet liikeradat ovat usein merkki ongelmasta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Borie, C., Luisa, M., & Ch, S. (2002). Brucelosis en el perro. TecnoVet, 8(1).
- García, M. E., & Blanco, J. L. (2000). Principales enfermedades fúngicas que afectan a los animales domésticos. Rev Iberoam Micol, 17(Suppl), S2-S7.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.