Koiran anaalirauhaset ja niihin liittyvät ongelmat

Tässä artikkelissa käsittelemme koiran anaalirauhasia ja niiden hoitoa.
Koiran anaalirauhaset ja niihin liittyvät ongelmat

Viimeisin päivitys: 14 lokakuuta, 2018

Koiran anaalirauhaset sijaitsevat eläimen peräaukon uloimman ja sisemmän sulkijalihaksen välissä ja tuottavat öljymäistä epämiellyttävän hajuista eritettä. Tämä aine auttaa koiraa tunnistamaan lajitoverinsa pelokkuuden tai halun leikkiä.

Anaalirauhasten toiminnalla on eläimelle erittäin suuri vaikutus,
mutta näiden rauhasten hoito on asia, joka unohtuu omistajilta helposti. Tässä artikkelissa kerromme, miten sinun tulisi pitää lemmikkisi anaalirauhasista huolta.

Mitä ovat koiran anaalirauhaset ja missä ne sijaitsevat?

Eläinten anaalirauhasten merkitys liittyy lähinnä lajinsisäiseen viestintään ja itsepuolustukseen. Koiran anaalirauhaset auttavat siis eläintä kommunikoimaan lajitovereidensa kanssa. Rauhasten tuottama haju voi viestiä koiralle sen lajitoverin olevan esimerkiksi pelokas, haluakas leikkimään tai valmis parittelemaan.

Anaalirauhaset ovat kaksi pientä koiran peräaukossa sijaitsevaa pussia, jotka tuottavat öljymäistä ainetta, jonka haju muistuttaa läheisesti koiran ulosteen hajua. Rauhasten tulisi tyhjentyä eritteestä ulostamisen yhteydessä.

Koiran anaalirauhaset ja niihin liittyvät ongelmat

Joskus anaalirauhasten toiminnassa on häiriöitä, eivätkä rauhaset tyhjene koiran ulostaessa. Vaikka tämä saattaa vaikuttaa pieneltä ongelmalta, aiheuttaa se koiralle paljon kipua. Vaikka rauhaset ovat kooltaan erittäin pienet, voi niistä koitua paljon ongelmia. Tämän vuoksi on tärkeä tietää, kuinka anaalirauhasia tulee hoitaa, jotta ongelmilta voitaisiin välttyä.

Mistä anaalirauhasten ongelmat johtuvat?

Jos anaalirauhasten nesteen eritys on kiihtynyt tai eritteen poistuminen on jostain syystä vaikeutunut tai estynyt, voi rauhasiin kehittyä erilaisia sairauksia ja tulehduksia. 

Koiran anaalirauhaset voivat turvota niin, että ne haittaavat ulostamista. Joskus rauhasiin syntyy bakteeritulehdus, ja pahimmillaan eläin voi kärsiä yleisinfektiosta, johon liittyy kuume ja ruokahaluttomuus.

Koira voi hangata takapuoltaan maahan yrittäessään päästä eroon rauhasten tuottamasta kivusta. Tämän lisäksi eläin todennäköisesti nuolee takamustaan pakonomaisesti. Myös tämän käytöksen takana on pyrkimys päästä eroon kivusta ja pyrkiä tyhjentämään rauhaset luonnollisella tavalla.

Anaalirauhasten ongelmiin vaikuttaa keskeisesti eläimen ruokavalio, erityisesti huonolaatuinen ja yksipuolinen ruoka.

Koiran anaalirauhasten tyhjentäminen

Jos koiran anaalirauhaset eivät tyhjene luonnollisella tavalla, tarvitsee eläin apua niiden tyhjentämiseen. Suosittelemme viemään koiran eläinlääkäriin, missä lääkäri tyhjentää rauhaset oikeaoppisesti. Jos et halua viedä lemmikkiä eläinlääkäriin, voit tyhjentää rauhaset itse.

Seuraavassa annamme ohjeet siihen, kuinka voit tyhjentää koiran anaalirauhaset itse.

  • Pyydä ammattilaisen apua. Soita eläinlääkärille ja kysy neuvoa anaalirauhasten tyhjentämiseen. Älä hätäile tyhjentämisen suhteen, vaan varmistu ensin siitä, että olet ymmärtänyt ohjeet perinpohjaisesti.
  • Pysy rauhallisena. On tärkeää pysyä rauhallisena tilanteessa. Pidä huoli siitä, että ympäristö on koiralle rauhoittava.
  • Paikanna rauhaset. Varmista, että osaat paikantaa anaalirauhaset ennen kuin yrität tyhjentää niitä. Pysy rauhallisena ja vältä tekemästä äkkinäisiä liikkeitä, jotka voivat hermostuttaa koiraa. Juttele koiralle rauhoittavalla äänellä.
  • Rauhasten tyhjentäminen. Kun olet paikantanut rauhaset, laita kertakäyttöhanskat käteesi ja valmistaudu puristamaan rauhasen molemmilta puolilta. Älä unohda asettaa koiran alle pyyhettä, johon ylimääräinen erite saa tippua puhdistuksen aikana.
  • Silitä koiraasi. Vaikka tämä prosessi on tarpeellinen, ei se ole mieluisa kummallekaan osapuolelle. Muista palkita koirasi hyvästä käytöksestä.

Muista, että koira on täysin omistajastaan riippuvainen olento. Jos koira kärsii terveysongelmista, on omistajan vastuulla auttaa eläintä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.