Koiran akuutti vatsakipu
Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García
Koiran vatsavaivat voivat johtua yksinkertaisesti sopimattomasta ravinnosta tai ylensyönnistä, mutta akuutti vatsakipu voi olla merkki myös vakavammasta ja jopa hengenvaarallisesta terveysongelmasta kuten vatsakalvontulehduksesta, suolistotukkeumasta tai mahalaukunkiertymästä. Tämän vuoksi omistajan on tärkeä hankkia eläimelle diagnoosi ja tarvittava hoito mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Mistä koiran akuutti vatsakipu johtuu?
Lääketieteessä äkillisesti alkanut ja yleensä voimistuva vatsakipu tunnetaan akuuttiina vatsana. Tällainen oireilu voi eri syistä, ja sen lähde voi olla esimerkiksi ruoansulatuselimistössä, aineenvaihdunnassa, tuki- ja liikuntaelimistössä, vatsakalvossa, lisääntymiselimistössä tai virtsanerityselimistössä. Koiran akuutti vatsakipu on hyvin usein sekundaarinen, toisesta terveysongelmasta johtuva oire, eikä siis varsinaisesti sairaus itse.
Yleisiä akuutin vatsakivun aiheuttajia ovat seuraavat:
- Ruoansulatuskanavan tulehdustilat, joita voivat aiheuttaa esimerkiksi epäsopiva ruoka, virukset, bakteerit, loiset, lääkkeet, ruoka-aineallergiat, systeeminen infektio tai erilaiset sairaudet
- Mahalaukunkiertymä
- Vatsakalvontulehdus
- Vierasesineet suolistossa ja muut suoliston tukkeumat
- Suolen tuppeutuminen ja mahasuolikanavan kasvaimet
- Tietyt endokrinologiset sairaudet
- Aineenvaihdunnalliset ongelmat, kuten munuaisten vajaatoiminta, maksasairaudet, imeytymishäiriöt, iskemia ja syöpä
- Virtsanerityselimistön ongelmat, kuten virtsarakon ja virtsaputken tulehdus sekä idiopaattinen kystiitti
- Erilaiset tuki- ja liikuntaelimistön ongelmat, kuten vatsalihaksiin kohdistunut vamma
- Lisääntymiselimistön ongelmat
- Myrkytykset
- Suoliston tai vatsan sisäloiset
- Paiseet pernassa, maksassa, haimassa tai suolistossa
- Vatsatyrä
- Munuais- tai sappikivet
Koiran akuutin vatsakivun oireet
Ongelmallisen asiasta tekee se, että koiran vatsakipu on usein vaikea tunnistaa. Omistaja tuntee eläimen parhaiten ja on näin paras ihminen huomaamaan pienetkin muutokset lemmikin käytöksessä. Jos koira alkaa käyttäytyä normaalista poikkeavalla tavalla, se on hyvä viedä välittömästi eläinlääkärin tarkastettavaksi.
On tavallista, että akuutista vatsakivusta kärsivä koira on normaalia väsyneempi ja läähättää, eikä sille maistu ruoka tavalliseen tapaan. Varoitusmerkkejä ovat esimerkiksi seuraavat:
- Turvonnut ja aristava vatsa
- Oksentelu
- Ruokahalun menetys
- Vinkuminen tai uliseminen
- Hengitysvaikeudet tai muut muutokset hengityksessä
- Muutokset ryhdissä, esimerkiksi lantion nostaminen tai olkapäiden laskeminen
- Vaikeudet nousemisessa, makuulle menemisessä tai hyvän asennon löytämisessä
- Ripuli, nestehukka ja verinen tai limainen ulosta
- Masentuneisuus tai energian puute
- Kuume
Eläinlääkäri on ainoa henkilö, joka pystyy tekemään diagnoosin ja määrittämään koiran tarvitseman hoidon. Lääkkeillä ja muilla menetelmillä torjutaan tai hallitaan oireita aiheuttanutta sairautta. Hoito riippuu täysin vatsakivun aiheuttajasta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Galezowski, A. M., Snead, E. C. R., Kidney, B. A., & Jackson, M. L. (2010). C-reactive protein as a prognostic indicator in dogs with acute abdomen syndrome. Journal of Veterinary Diagnostic Investigation. https://doi.org/10.1177/104063871002200308
Ruaux, C. G. (2003). Diagnostic approaches to acute pancreatitis. Clinical Techniques in Small Animal Practice. https://doi.org/10.1016/S1096-2867(03)00072-0
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.