Logo image
Logo image

Milloin koiralle kannattaa antaa antibiootteja?

2 minuuttia
Milloin koiralle kannattaa antaa antibiootteja?
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Täsmällisesti määriteltynä antibiootit ovat mikrobien aiheuttamien infektioiden hoitoon käytettäviä lääkkeitä, mutta yleensä antibiooteilla tarkoitetaan bakteeritulehdusten hoitoon käytettäviä lääkeaineita. Antibiootteja käytetään paitsi ihmisten, myös eläinten hoitoon. Tänään puhumme siitä, missä tilanteessa koiralle kannattaa antaa antibiootteja.

Miten antibiootit toimivat?

Ensimmäiset antibiootit olivat luonnossa esiintyvien mikrobien tuotteita, mutta suurin osa tänä päivänä käytössä olevista antibiooteista valmistetaan laboratoriossa. Antibioottien teho perustuu siihen, että ne joko tappavat bakteereja tai estävät niiden kasvua. Bakteereja tappavia antibiootteja kutsutaan bakterisidisiksi ja bakteerien lisääntymistä estäviä bakteriostaattisiksi. Antibiootit auttavat elimistöä parantamaan itse itseään ja ovat parhaimmillaan elimistön tukena.

Kapeakirjoiset vs. laajakirjoiset antibiootit

Antibioottien teho riippuu sekä antibiootin että bakteerin rakenteesta. Vaikutuksen alkamiseksi antibiootin on löydettävä bakteerisolusta kiinnityskohta ja sitouduttava siihen. Vaikutuskohdan ominaisuudet bakteerisolussa määräävät, minkä tyyppisiin bakteereihin kukin antibiootti tehoaa. Lääkkeelle herkät bakteerilajit muodostavan antibiootin spektrin eli kirjon. Tällä hetkellä tarjolla olevat antibiootit jaetaan yleensä kahteen ryhmään, eli kapea- ja laajakirjoisiin antibiootteihin.

  • Kapeakirjoiset antibiootit: Tehoavat vain tiettyihin bakteereihin. Tämän tyyppisten lääkkeiden etu on, että ne häiritsevät vähemmän elimistön omaa hyödyllistä bakteeristoa.
  • Laajakirjoiset antibiootit: Mitä suurempaan joukkoon bakteereita lääke tehoaa, sitä laajakirjoisemmaksi sitä kutsutaan. Tämän tyyppisiä antibiootteja voidaan käyttää esimerkiksi, kun infektion aiheuttajaa ei pystytä luotettavasti päättelemään.
Some figure

Milloin koiralle kannattaa antaa antibiootteja?

Yllä mainittuihin tietoihin perustuen koiralle voidaan antaa antibiootteja sen kärsiessä bakteerin aiheuttamasta tulehduksesta. Antibioottien käytössä täytyy kuitenkin olla varovainen, sillä antibioottiresistenssi on vakava uhka niin eläinten kuin ihmistenkin terveydelle. Antibiootti- tai mikrobilääkeresistenssillä tarkoitetaan bakteerien lisääntynyttä vastustuskykyä sellaisia antibiootteja vastaan, joilla on aiemmin pystytty parantamaan bakteerin aiheuttama tauti. Antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien syntymiseen pidetään syynä antibioottien runsasta käyttöä. Mitä enemmän antibiootteja käytetään, sitä enemmän löytyy resistenttejä bakteereja.

Vaikka antibioottien käyttö lemmikeillä on vähentynyt myös Suomessa, niitä käytetään meillä edelleen enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Monen vuoden jälkeen koirien ja kissojen bakteereiden vastustuskyky antibiooteille on vähenemässä, minkä uskotaan johtuvan juuri antibioottien käytön vähenemisestä. Eläinlääkäreiden onkin tärkeää kiinnittää huomiota antibioottien asianmukaiseen käyttöön ja pyrkiä vähentämään niiden määräämistä edelleen.

Myös lemmikinomistajien on omalta osaltaan huolehdittava resistenssitilanteen parantamisesta. Lemmikkiä ei tule koskaan lääkitä aiemmasta kuurista yli jääneillä antibiooteilla. Eläinlääkäri on ainoa henkilö, joka pystyy arvioimaan lääkityksen tarpeen ja määrän. Antibioottien käyttö on kohdistettava myös koirilla niihin infektioihin, joissa niistä on eniten hyötyä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Unterer, S., Strohmeyer, K., Kruse, B. D., Sauter-Louis, C., & Hartmann, K. (2011). Treatment of Aseptic Dogs with Hemorrhagic Gastroenteritis with Amoxicillin/Clavulanic Acid: A Prospective Blinded Study. Journal of Veterinary Internal Medicine. https://doi.org/10.1111/j.1939-1676.2011.00765.x
  • Dear, J. D. (2014). Bacterial pneumonia in dogs and cats. Veterinary Clinics of North America – Small Animal Practice. https://doi.org/10.1016/j.cvsm.2013.09.003


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.