Nivel- ja luusairaudet pahenevat erityisesti kylmällä säällä. Näin ollen koiranlämpimänä pitäminen ja kylmältä suojaaminen ovat tärkeitä asioita, joihin tulee valmistautua ennen talvea. Tässä artikkelissa kerromme, miten toimia, kun koira palelee.
Mistä tietää, että koira palelee?
Koiran paleleminen tulisi saada estettyä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta eläimen kehossa ei pääse tapahtumaan tuhoa.
Yleensä koira osoittaa olevansa kylmissään tärisemällä. On kuitenkin tärkeää olla tietoinen muista koiran kylmettymisestä kertovista merkeistä:
Hidastunut hengitys (yleensä koira lopettaa läähättämisen)
Hitaus tai väsymys
Uupuminen tai liiallinen uneliaisuus
Kuiva iho ja limakalvot (saattaa esiintyä haavoja tai naarmuja)
Koirilla esiintyvät kylmyyteen liittyvät sairaudet
Koirilla esiintyvät kylmyyteen liittyvät sairaudet
Koiran lämpimänä pitäminen on tehokkain tapa estää kylmään ilmastoon liittyvät sairaudet. Käymme läpi tärkeimmät kylmyyteen liittyvät, tai sen vaikutuksesta pahentuvat, patologiset prosessit, joilla voi olla vaikutusta lemmikkiemme terveyteen.
Flunssa
Myös koirat voivat sairastua flunssaan, ja sairauden oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin ihmisillä. Kylmä ja vuotava nenä, punoittavat silmät, kuume, tukkoisuus, väsymys ja aivastelu kuuluvat taudin oireisiin.
Kennelyskä
Kennelyskä on yleisnimitys koiran tarttuville hengitystietulehduksille. Tauti tarttuu helpoiten syksyllä ja säilyy tartuntavaarallisena läpi talven. Tämän vuoksi on tärkeää pitää koira lämpimänä heti kesän vaihtuessa syksyyn.
Hengitystietulehdus itsessään ei ole vakava sairaus, mutta se on usein vaikea parantaa ja erittäin epämukava eläimelle. Jos koirallasi esiintyy yskää, kuumetta, toistuvaa oksentelua tai tukkoisuutta, vie se välittömästi eläinlääkäriin.
Hengitystietulehdus voi johtaa vakavampiin hengityselinten sairauksiin. Esimerkiksi keuhkoputkentulehdus, nielutulehdus, kurkunpääntulehdus tai keuhkokuume voi alkaa tavallisesta flunssasta.
Luu- tai nivelsairaudet
Nivelvaivat oireilevat tavallisesti pahemmin talvella, ja erityisesti, kun sää on kylmä ja kostea. Vanhat tai lonkkavioista tai kyynärnivelten ongelmista kärsivät koirat ovat kaikista herkimpiä oireilulle, minkä vuoksi ne tarvitsevat tavallista paremman suojan kylmältä.
Mitkä rodut sopeutuvat parhaiten kylmyyteen ja mitkä tarvitsevat eniten huolenpitoa?
Moni uskoo, etteivät pitkä- ja runsasturkkiset koirat tunne kylmää. Tämä kuitenkin on myytti, sillä kaikilla koirilla on kyky tunkea sekä kylmää että kuumaa. Koirien kylmän kestävyys vaihtelee koon, rodun ja turkin tyypin mukaan.
Siperianhuskyt, shar peit, alaskanmalamuutit ja chow chowt ovat parhaiten tunnettuja esimerkkejä kylmää hyvin kestävistä koirista. Näillä koirilla on perinteisesti uskomaton kyky sietää kylmää ja rajujakin pakkaslukemia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö niistä tulisi huolehtia talven aikana.
Pienemmät pörröiset koirat ovat usein erittäin herkkiä kylmälle ilmastolle. Niiden kehot ovat haavoittuvaisempia, eikä niitä ole rakennettu kestämään rankkoja sääolosuhteita, mikä tarkoittaa niiden myös sairastuvan monia muita rotuja helpommin.
Rodut, jotka vaativat erityistä tarkkailua kylmässä säällä, ovat yorkshirenterrieri, pinseri, ranskanbuldoggi, bostoninterrieri, mopsi, chihuahua, kääpiöbullterrieri ja kiinanharjakoira.
6 käytännön neuvoa koiran pitämiseksi lämpimänä
1. Pidä elinympäristö mukavana
Maissa, joissa talvi on kylmä, on tärkeää pitää koti sopivan lämpöisenä. Optimaalinen lämpötila on 19-25ºC.
Lemmikkien nukkuma- ja lepopaikoissa tulee olla kuivia, paksuja ja puhtaita peittoja.
2. Pue koira lämpimänä pitäviin vaatteisiin
Tällaisia asusteita ovat puserot, viitat ja vedenkestävät takit, joita on saatavilla kaiken kokoisille ja ikäisille koirille.
3. Vie koira kävelylle auringonpaisteeseen
Kylmän sään ei tulisi estää meitä harrastamasta liikuntaa parhaan ystävämme kanssa. Fyysinen aktiivisuus itse asiassa auttaa ruumiinlämmön säätelyssä, ja liikkuminen on näin tärkeää myös talvella. Paras aika viedä koira kävelylle on aamulla, jolloin on mahdollisuus auringonpaisteelle.
4. Rakenna koirankoppi
Moni lemmikki nukkuu ulkona. On tärkeää rakentaa tai ostaa parhaalle ystävällesi lämmin koppi, eikä jättää eläintä luonnon armoille.
5. Kosteuttavat voiteet
Koiran korvat ja jalat ovat arkoja kylmälle, ja voivat kuivua ja halkeilla. On olemassa koirille suunniteltuja voiteita, jotka ehkäisevät näitä ongelmia. Älä koskaan käytä ihmisille tarkoitettua kosmetiikkaa lemmikillesi.
6. Hieronnat ja kuumat kääreet
Koiranpentujen ja vanhojen koirien lihakset saattavat jäykistyä kylmällä säällä. On suositeltua hieroa jäykistyneitä alueita varovasti ja peittää ne 15 minuutiksi lämpimällä kääreellä.
Estääksesi koiraasi kärsimästä kylmästä säästä, on tärkeää huolehtia, etteivät rokotukset pääse vanhenemaan, eikä viimeisimmästä madotuksesta ole liian kauan. Muuten eläimen immuunijärjestelmä voi heikentyä, jolloin koira on alttiimpi erilaisille sairauksille.
Oletko koskaan miettinyt, miksi koirat nuolevat huuliaan, ja voisiko eläin tosiasiassa yrittää kertoa jotain tällä eleellä? Usein huulten nuoleminen on yhteydessä ruokailuun tai kuolan valumiseen, mutta mitä jos ruoka ei olekaan mukana kuviossa? Miksi koirat nuolevat huuliaan? Ruoan odottaminen Ilmeisin…
Säännölliset eläinlääkäritarkastukset ovat hyvä keino pyrkiä varmistamaan, että kissa pysyy terveenä. Tämän lisäksi on tärkeää, että omistaja tarkkailee lemmikkiään, sillä hän on paras henkilö huomaamaan muutokset eläimen käytöksessä ja olossa. Jokaisen omistajan onkin hyvä tuntea yleisimmät terveen kissan merkit. Kissat…
Tänä päivänä ihmisten kiireiset aikataulut aiheuttavat helposti sen, että lemmikkien kaikkia tarpeita ei ehditä tai jakseta täyttää. Moni koira kaipaisi ja tarvitsisi enemmän liikuntaa kuin se tällä hetkellä saa. Jos tilanne on tämä, omistajan on tärkeä tehdä omaan arkeensa tarvittavia…
Jokainen kissanomistaja tietää, että kissat eivät pidä kosketuksesta, johon ei liity silittelyä, rapsuttelua tai muita rakkaudenosoituksia. Esimerkiksi korvien puhdistaminen, matolääkkeen annostelu ja hampaiden harjaaminen ärsyttävät useimpia kissoja. Tästäkin huolimatta kaikki nämä operaatiot on tärkeä suorittaa lemmikin terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.…
Lemmikin hampaiden harjaus on tärkeä tehtävä, joka jokaisen omistajan tulisi ottaa vakavasti. Huono suuhygienia voi aiheuttaa erilaisia välillisiä terveysongelmia ja heikentää lemmikin yleiskuntoa. Paras tapa ehkäistä ongelmia on päivittäinen hampaiden harjaaminen. Miksi lemmikin hampaiden harjaus on tärkeää? Lemmikin terveys alkaa…
Lemmikin silmien tarkkaileminen ja puhdistaminen on tärkeä osa eläimen terveydestä ja hygieniasta huolehtimista. Koiran silmien puhdistus onnistuu kotikonstein, joskaan sitä ei tule tehdä, jos eläimen epäillään kärsivän jonkinlaisesta silmiin liittyvästä terveydellisestä ongelmasta. Aivan kuten ihmistenkin, myös koirien silmät erittävät jatkuvasti nestettä,…